Domáci syr len z mlieka

Autor receptu: martina0812

Pozerám, pozerám, receptov na domáci syr je tu požehnane, ale nikde som nevidela čisto mliečny syr, aký robím doma ja, tak možno niekoho poteší... :-)

20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Používam mlieko z automatu, čerstvé. V prvom rade ho nechám týždeň stáť. Nezberám z neho smotanu, proste si ho nevšímam. :D Mnohí z nás už zabudli na to, že čerstvé, nepasterizované mlieko proste nemá tú výdrž, ako mlieko krabicové ( to skôr zhnije, než by skyslo a nám ide práve o to skysnutie ).
  2. Skysnuté mlieko dám do hrnca a zahrievam. Nesmie vrieť! Pokojne ho stačí zahriať len na nejakých 50 stupňov, netreba to merať teplomerom, na tej teplote nezáleží, len aby bolo teplé. Potom vypnem. Nechám pár minút ochladnúť a zahrievanie zopakujem 2-3 x.
  3. Vytvorí sa zrazenina, ktorá pláva vo vode ( myslím, že to bude srvátka, ale priznávam, odborník na syrové výrobky nie som ). Vodu zlejeme, zrazeninový koláč položíme na čistú utierku.
  4. Utierku zakrútime a žmýchame z toho čo najviac vody. Keď sa už žmýcha ťažko, celé aj s utierkou to dáme na noc do chladničky. Na druhý deň máme syr. :-D Je celkom kompaktný, len veľmi mierne rozpadavý, dá sa krájať na hrubšie plátky. Priamo na tanieri posolíme. Má príchuť kyslej smotany, je vynikajúci. Dobrú chuť!