Šípkový lekvár
Šípkový lekvár

Domáci šípkový lekvár podľa redaktorky Jarky

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 16. októbra 2023
Domáci šípkový lekvár podľa redaktorky Jarky
Foto: Shutterstock

Je to piplačka, ale chuť lekváru je vraj taká úžasná, že sa naša kolegyňa Jarka Horváthová nedala odradiť a robí ho takto už niekoľko Zobraziť celý popisJe to piplačka, ale chuť lekváru je vraj taká úžasná, že sa naša kolegyňa Jarka Horváthová nedala odradiť a robí ho takto už niekoľko rokov.

120 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
500 g
10 g
1/2 ks




Postup

  1. 1

    Naoberané šípky umyjeme, osušíme, zbavíme zvyškov stopiek a prekrojíme na polovice.

  2. 2

    Zalejeme dostatočným množstvom vody a dáme variť. Vody by malo byť toľko, aby bola aspoň 5 cm nad šípkami.

  3. 3

    Varíme na veľmi miernom ohni 2 hodiny. Potom scedíme a šípkovú vodu odložíme bokom.

  4. 4

    Uvarené šípky s časťou vody rozmixujeme na čo najhladšiu zmes tyčovým mixérom (zrnká v nej zostanú). Hmotu zalejeme zvyšnou šípkovou vodou a ešte raz mixujeme. Zmes pasírujeme po malých častiach cez pasírovacie sitko.

  5. 5

    Hmotu, ktorá vznikne, osladíme podľa chuti, cukor by mal tvoriť 30 až 50 percent váhy hmoty. Takže keď ju odvážime a má napríklad 1 kg, pridáme 300 až 500 g cukru. Pridáme 10 g pektínu a citrónovú šťavu, ktorá stabilizuje farbu lekváru a prispieva tiež k jeho zhustnutiu. Varíme asi 20 minút. Či je lekvár dostatočne hustý, zistíme tak, že dáme trochu hmoty na tanierik a vložíme ho na tri minúty do mrazničky. Ak hmota po vychladnutí zhustne, je lekvár hotový.

  6. 6

    Vriaci lekvár naplníme do vysterilizovaných suchých pohárikov, zaskrutkujeme a otočíme hore dnom. Buď necháme úplne vychladnúť, alebo môžeme po pol hodine ešte poháriky sterilizovať 20 minút v rúre vyhriatej na 160 °C.

Diskusia k receptu

mirop
ked uz si dame tu pracu, ze sipky rozkrojime na polovice, tak uz by bolo zahodno vybrat semeienka a pracovat len s cistou ovocnou masou, inac nieje potrebene krajat na polovicu...
2x sobon a zahra
zahra
No neviem, robila som rozne, ale iba s odstranenym vnutrom a poriadne vyumyvane su dobre.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia