Domáci liečik proti chrípke a prechladnutiu

betty21 - fotkabetty21, 28. januára 2012

Túto "medecínku" robievam už dva - tri roky. V televízii ho odporúčal známy slovenský odborník na výživu, vyskúšala som a napodiv mne vždy Zobraziť celý popisTúto "medecínku" robievam už dva - tri roky. V televízii ho odporúčal známy slovenský odborník na výživu, vyskúšala som a napodiv mne vždy zabral.

10,lúhovanie 3 týždn minút
príprava

Suroviny

1 vrecúško
0,7 l




Postup

  1. 1

    Do veľkého pohára na zaváranie nalejem vodku (príp. iný čistý alkohol). Nasypem sušené kvety čiernej bazy a poriadne premiešam. Pohár zavriem a nechám aspoň 3 týždne pri izbovej teplote lúhovať. Po tejto dobe alkohol precedím, povytláčané kvety vyhodím a liečik je hotový.

  2. 2

    Užívať treba opatrne!!! :))) Keď cítim, že "niečo na mňa lezie", dám si maličký glg asi 3x po hodine, prípane 2x denne. Užívanie je určite individuálne, kto koľko znesie:))) Podotýkam, že alkohol už nepijem ani na Silvestra:) Neviem, ako účinkuje na druhých ľudí, ale mne zakaždým zaručene pomôže.

  3. 3

    Dá sa užívať aj preventívne jedenkrát denne, miništamperlík.

Diskusia k receptu

marianna76
1 vrecko? to je koľko, prosím.... ale inak ukladám, dobré - určite si spravíme...
letisia
Máš na mysli 0,7 l pohár? A vrecko bazy má koľko gramov?
tetrisss
Hm, hm, zaujimave, co posobi, ci ten alkohol, alebo kvety :)))
vini55
To mi pripomenulo, ako ma v Rusku liečil z chrípky Saša- pol litra vodky do toho sedmička červeného vína /ej grzínske/ zahriať tak, aby sa alkohol nevyparil a teplé piť. Pomohlo, ráno ma bolela hlava tak, že to hrdlo som ani nevnímal, ale po týždni som bol Ok, len neviem, či samovolne, alebo to bolo spôsobené Sašovou liečbou- viac som neskúšal!
betty21
@marianna76 , @letisia vrecko bazy kupujem v lekárni asi 40 gramov. Pohár radšej väčší, lebo vodky je 0,7 l a kvetov je dosť, teda aj 2 l alebo robila som tak, že som dala do dvoch 0,7 l. @tetrisss asi oboje :)
betty21
@vini55 alkohol má liečivé účinky a tá vražedná kombinácia s tým množstvom, ja by som sa už asi ani neprebrala :)))
marianna76
dík, preto som sa pýtala,koľko to je, lebo máme usušenú svoju.... ja ju deťom zalievam, keď majú teplotu.
hubata
Ja mám usušené plody bazy a ja blbec si ju varím ako čaj k mastnému chlebu - bez vodky!!!!!!!!
Idem to hneď napraviť čo som zameškala, kristepane kde som ja už mohla byť - možno už aj niekoľkokrát na Prednej hore s Braňom ..........
betty21
@hubata , veru, dávkovať treba veľmi oparne :) Ja ho cítim už po malom glgu. Dvojaký účinok aj sa liečim, aj mám väčší elán do roboty:)))
betty21
@ampara myslím si, že určite a dokonca byt o malo byť ešte účinnejšie, hádam to nezhnije. Neskúšala som, ale keď sa robí sirup....Skús hádam z menšieho množstva ak by sa nepodaril, aby nebolo škoda alkoholu :) Ak sa podarí, ozvi sa.
jarunka
Velmi dobry a ucinny je aj bazovy caj s medom a citronom proti chripke. Myslim, ze to doporucuje aj Dr. Igor Bukovsky v jeho knihe
betty21
@jarunka , aj tento recept je od neho. Baza je určite výborná, niekedy som robievala aj bazový sirup, ale keď som mala čerstvú bazu. Teraz už nechodievam na také miesta, kde je panenská príroda, takže kupujem len sušenú :). Ďakujem za komentíky :)))
marianna76
No Alžbetka... idem uvariť deťom. len bez vodky.... majú aj teplotu.... tak som si ja Vás tu našla....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia