Domáci knäckebrot (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Keď som zahlásila, že idem doma robiť knäckebrot, bolo mi povedané s hurónskym smiechom, že už rovno môžem na balkón sliepky nasťahovať. No čo už...holuby chodia, možno raz aj sliepka doletí...Takže ak chcete už naozaj skoro všetko doma robiť, nech sa páči...môj prvý recept na tému knäckebrot.

110 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do teplej vody dáme sušené kvasnice a necháme trošku nabobtnať - asi 10 minút. Pridáme postupne múku a soľ, zmiešame a asi 5 minút dobre miesime, kým sa nám cesto prestane lepiť na ruky a steny misy. Zakryjeme utierkou a dáme na 1 a pol hodiny na teplé miesto.
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a na pomúčenej pracovnej doske vyváľkame na tenko buď do kruhu alebo na štvorec.
  3. Prenesieme na vymastený pekáč, radielkom rozdelíme na 4 časti a potom ešte každú časť napoly- pozor! Neprerezať úplne, len tak, aby sa po upečení dali naznačené časti ľahko odlomiť. Popicháme vidličkou, môžme posypať sezamom. Prikryjeme vlhkou utierkou a necháme 10 minút odpočívať.
  4. Pečieme v rúre rozohriatej na 180st.C 20 minút, z toho 10 minút na dolnej a 10 minút na strednej mriežke. Vyberieme a necháme vychladnúť. Lámeme v miestach zlomu predpripravených radielkom.
  5. Ja som hneď vyskúšala s čerstvo vychladnutými riletami.