Domáci chlieb

zlatulik3 - fotkazlatulik3, 15. februára 2015
Domáci chlieb
Foto: zlatulik3

Doteraz som robila chlieb bez miesenia, ale dnes som vyskúšala s čerstvým droždím a do 3 hodín sme mali chutný chlebík na stole..

45-50 minút
na 230 °C

Suroviny

3 hrnčeky
1 hrnček
20 g čerstvé
2 ČL
1/4 ČL
2 PL
2 hrnčeky vlažná
2 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Na celý chlieb budeme potrebovať 2 hrnčeky vody a možno aj menej, odlejeme trocha do misky, kde pridáme droždie a trocha cukru. Necháme nakysnúť..

  2. 2

    Pridáme k droždiu múku, soľ, korenie, olej, semienka a vodu postupne prilievame a miesime, spracujeme hladké cesto, ktoré sa trochu lepí..zakryjeme a necháme vykysnúť v teple na hodinu.

  3. 3

    Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku ..pár krát len tak preložíme necháme 10 minút oddýchnuť..Potom ešte preložíme a zase cesto oddychuje..Pripravíme utierku, pomúčime bochník, na ňu položíme a prikryjeme daľšou utierkou-takto oddychuje ešte pol hodinu...Medzitým zapneme rúru na 230°C a vložíme do nej liatinový pekáč aj s prikrývkou, alebo jánske sklo..na pol hodinu..Potom vyberieme pekáč.. a opatrne do neho položime ten bochník ..zakryjeme a šup do rúry na 30 minut..,potom nádobu odokryjeme a ešte pečieme do chrumkava 15 až 20 minút..

    Domáci chlieb - obrázok 3

Diskusia k receptu

anina6
nádherný chlebík si upiekla, veru vôňa čerstvo upečeného chleba je výnimočná.
staja
Chlebík vyzerá veľmi pekne, ja pečiem kváskové.
Možno by si mohla doplniť pre menej skúsených, aká hladkú múku používaš: T 650 chlebovú alebo 00 špeciál.
dogagador
Na rozdiel od chleba bez miesenia tento nema tie nadherne vzuchove bubliny, pripada mi na reze velmi hutny. Ale napriek tomu vyzera chrumkavo.
zlatulik3
@staja ,no praveže som použila obyčajnu hladku muku coop jednota..:-) len taku som mala doma.. ale určite môžu každy použit taku muku aku len chce..
gubics
Gratulujem, ten chlebíček sa Ti fakt vydaril , idem ho vyskúšať, keď netreba naň čakať tak dlho ako na ten chlebík, ktorý pečiem podľa iného receptu.
marcel83
Tak isto odporúčam T650 múku a skús kváskový nabudúce. Iný potom nebudeš chcieť robiť.



zlatulik3
@kimlo , @marcel83 , mam vyskušane rôzne muky,len zrovna včera som inu doma nemala..:-) ale už som si zase nakupila..:-) toto neni moj prvy chlieb..ja pečiem velmi často chleba,alebo rohliky.. Dakujem za komentare..
zuzanka1367
Chlebík odskúšaný, piekla som ho v rímsko hrnci, nemá také veľké oká, ale je chutný, voňavý, vďaka za recept...


fazia
Upiekla som aj ja. Aj som mala obavu dať ho do misy z jánskeho skla, dôverovala som však autorke :) a vydaril sa.
Chutil vynikajúco a vôňou domova.
huhahoha
Aj ja sa pripájam, že je zatiaľ najlepší, aký som z Varechy vyskúšala. Vydaril sa perfektne!
zllatkaa
Tiez chcem podakovat. Receptik som si kusok oblenila, dala som si 1hrncek spaldovej muky a doplnila rozne semienka. Cesto som zarobila v pekarnicke po vykysnuti parkrat prelozila, nechala podkysnt a znovu prelozila. Zapla ruru len jemne prelozila a upiekla. Mal krasne velke oka a bol uzasny.... Odporucam. a konecne sa aj ja idem odhodlat na kvaskovy :)
dianid
Toto je ten najužastnejší recept na chlebik robila som ho už viac krát a vždy sa podaril a mal úspech,dnes idem piect zasa potom dám foto,dakujem
kucharka
Môj chlebík nieje taký krásny ako tvoj, ale aj tak nám chutí, ja s maslom a manžel pokvapkaný s olivovým olejom a posolený...
Ďakujem za recept.


1x haji
bona69
Skúšala som už všelijaké recepty, ale tento je top, ta chrumkavá kôrka, je to božské, mňam
Už som minule piekla rovno dva😁
Ďakujem krásne za receptík


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia