Domáci chlieb so zemiakmi fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 11. septembra 2010
Domáci chlieb so zemiakmi (fotorecept)
Foto: tatranka

Recept mám spred tridsiatich rokov z práce.Žienky ktorým som majstrovala,boli veľmi šikovné a veľa rozprávali o receptoch,ktoré sa im osvedčili.Jedným z nich bol aj Zobraziť celý popisRecept mám spred tridsiatich rokov z práce.Žienky ktorým som majstrovala,boli veľmi šikovné a veľa rozprávali o receptoch,ktoré sa im osvedčili.Jedným z nich bol aj domáci chlebík.

35 minút
príprava
60 minút
na 18O_150 °C

Suroviny

1 kg
3 kávové lyžičky
1 veľká lyžica
3 kávové lyžičky
3 ks stredne veľké
4 dcl
navymastenie plechov
Kvások:
2 dcl
kocka
1 lyžica
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Ingrediencie.

    Domáci chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dáme sa variť zemiaky v šupke.Nacháme vychladnúť.

    Domáci chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Urobíme si kvások.Necháme vykysnúť.Do väčšej nádoby,vsypeme múku soľ,razcu.Ocot vlejeme do 4 dcl vody a do múky.Postrúhame na drobno zemiaky.Prilejeme kvások a vypracujeme cesto.

    Domáci chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dobre ho spracujeme a necháme prikryté kysnúť.Trvá to tak 30-40 minút.

    Domáci chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vykysnuti cesto na pomúčenej doske spracujeme a rozdelíme na dve časti,pečiem totiž v dvoch podlhovastých formách.No môžete ho upiecť aj ovalný alebo okrúhly na plechu v celku.To je na vás.

    Domáci chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plechy vymastím a rozdelené cesto sformujem na bochníky.Tie vložím do pekáčov a ešte nechám 15 minút nakysnúť.

    Domáci chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vykysnutí ukazovákom,alebo druhou stranou varešky vtlačím do chlebíkov diery.Lepšie a ľahšie sa prepečú.Pečiem na 180 -150 stupňov 60 minút.

    Domáci chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečené chleby.

    Domáci chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po vybratí z plechov ich nechám voľne vychladnúť.Potom jeden mrazím v celku.Je kedykoľvek po vybratí ako čerstvý.

    Domáci chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Teraz som ho piekla kvôli chutnej pečienke v masti.Recept som uviedla.

    Domáci chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Obrázok som uvádzala pri recepte,pečienka zaliatá v bravčovej masti.

    Domáci chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

anajka
Vyzerá báječne.Mám podobný recept so zemiakmi ,ale cesto potom dosť zredne a počas pečenia to krásne nakysnutie spadne a tak som ho už viac nerobila.No tento istotne skúsim.Dííík za raceptík.
tatranka
@anajka ,pokiaľ dodržíš receptúru,chlebík bude chutný,ako maľovaný.S výsledkom budeš spokojná.
palokuchki
Ja uz robim roky chleba, ale zemiak som tam nedavala. Urcite to teraz vyskusam podla tvojho receptu tatranka.
1x oven
enerrgizer
...robím veľmi podobne, až na malé nepodstatné detaily...a je výborný
enerrgizer
...ja viem, že aj tvoj je fajný...pečiem z chlebovej múky, dávam mletú rascu(synovi nechutí celá), dávam slnečnicu a ľanové semeno, olivový olej...a to je asi všetko
elisticka
Martuška krásny chlebíček musím ho vyskúšať :-)))dúfam že sa mi podarí ako tebe:-)))uložím do KK....
zdezda
No teeeeda, tatranka, obdivujem nielen Tvoje vareškové umenie, no i technické, fotografické, aranžérske, si fakt super šikovná, chlebík je perfiš, aj ja pekávam v trúbe/ dokonca ešte v plynovej, 25 ročnej /, v keramickej nádobe, hlavné je, že všetkým chutí :-)))
michsamant
Musim potvrdit, ze zemiakovy chlebik je velmi dobry, tiez obcas takto 9len bez rasce) robim, ked uvarim viac zemiakov do francuzskych. Ta finta urobit diery varechou do chleba sa mi pozdava, nabuduce vyskusam. Chlebiky mas krasne.
egreska
tatranka aj ja mam zemiakový chlebík v receptoch ,je podobný ako tvoj a u nas vedie ,najlepší z najlepších :-)) maš ich krasne .
coldbery
nedávno som robila...tiež mám ten istý recept a je naozaj fajnotka...u mňa nemám čas ani jeden zmraziť.....:-)))
tatranka
@coldbery buď rada,že nestíhaš zamraziť.To je predsa tá najlepšia vizitka na tvoj chlebík.Určite je výborný a preto ho už niet.
pekarik
nenechať chlieb celkom nakysnuť,aby neunikli všetky kypriace plyny,a aj zapekaciu teplotu by som zvyšil na 22O a potomna dopečenie po 2O min znížiť
tatranka
@pek árik, ďakujem za radu.Na budúce vyskúšam.No nepopuká mi chlieb pri tak vysokej teplote? Lebo doteraz mi málokedy praskol za tie roky.Vždy je pekný,celistvý.A niet nič horšie ako prasknutý chlieb.
veronka8
už aj idem variť zemiaky a zajtra upečiem, dnes zaváram slivky.....
tatranka
Vieš @ veronka8,že aj ja som dala variť zemiačky na nový chlebík?
jerica
cítim vôňu chlebíka , k tomu ten chutný tekvicový prívarok , mňam:-))
Gratulujem k výhre , receptík si to zaslúži.
nicopopa
Gratulujem k výhre. Tak isto pripravím aj ja chlebík.
tatranka
Ďakujem za prianie a gratulácie.teším sa z výhry.@nicopopa tebe želám,aby sa ti chlebík vydaril.
remcula
Nádherný chleba!!! Můžu se zeptat, dá se dělat v pekárně? Určitě ano, udělala bych ho z poloviční dávky a ještě bych ráda věděla a nevím, jak to najít, když zrovna nepřidávám recept, je tady kategorie domácí pekárna?
violetacamorova
Mama piekla veľmi dobrý zemiakový chlebík, viem, že aj kamarátka, ktorá ho u nás jedla po rokoch pýtala recept, vyzeral podobne ako tvoj chlebík...
hubka67
tak som ho našla Martuška a hned idem na to ...dakujem
maartina
...chlebík je výýýborný, dnes som ho piekla z polov.dávky, namiesto hl.múky som dala pšenično-ražnú a do cesta som pridala ešte ľanové a slnečnicové semienka ...už som z neho polovicu zjedla a to som len sama doma :DDD
tatranka
@maartina ,teším sa veľmi,že si mi dala vedieť,že po upečení chlebíka si bola spokojná.Tým,že si niektoré veci zmenila,je to už vlastne tvoj recept a môžeš ho dať bez obav na varechu.Určite zožne úspech,keď si bola ty spokojná.Aj ja ho všelijako semienkami vylepšujem.To je už na každého fantázii.
jarusnica
No a zase jeden fajn odskúšaný recept od tejto milej žienky tatranky!!!už som všeličo od nej piekla a vždy to vyšlo!vďaka, pozdravujem Ťa!
tatranka
@jarusnica ďakujem za milý komentárik,ktorý ma teší.Vyskúšala som už veľa receptov na pečivo a chlieb.Chutili nám,niektoré boli dobré,nieltoré menej.No vždy sa vraciam k tomúto zemiakovému chlebíku.
Tento nám chutí najviac.Možno je to len zvyk.
Keď upečieš,vyskúšaš uvidíš sama.Daj vedieť,budem rada tvojmu hodnoteniu.
zanetka22
Chlebík je úžasný :) Odporúčam pridať semiačka, ja som dala slnečnicove, tekvicové a lanové.. Je vynikajúci, môj prvý, mal úspech. Dakujem :)
olinka12
Milujem chlebík keď sa pečie doma aj tento recept som si uložila mám ich tu už dosť naposledy som robila hrnčekový bol dobrý


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia