Dolománky (žemličky) s kyslým mliekom fotorecept
Foto: honestka
Nazov „DOLOMÁNKY“ neviem odkial pochadza, ale v našej rodine sa takéto velké či male prekrojene žemličky vždy tak volali. Pekavam ich dost často Zobraziť celý popisNazov „DOLOMÁNKY“ neviem odkial pochadza, ale v našej rodine sa takéto velké či male prekrojene žemličky vždy tak volali. Pekavam ich dost často a držim aj v mrazničke (ak kamosky nerozchutaju) a vytahujeme vtedy, ked nerobim žiadnu prilohu k jedlam, alebo ich mame radi k salatom ci polievkam. Ohrievam vždy v rure, nie v mikrovlnke a su ako čerstve. Recept som uviedla množstvom tak, že sa može upiect aj ako CELY bochnik CHLIEBA v DOMACEJ PEKARNICKE. Ja som žemličky robila z dvojakéj dávky.
Suroviny
1 hrnček |
|
20 gr |
|
1 roztlacit |
|
2 PL |
|
1,5 PL |
|
1 lyžička |
|
1 PL |
|
2,5 hrnčeka |
|
1 hrnček |
|
2 PL |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
1 lyžička |
|
1 lyžička |
|
1 lyžička |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Do domácej PEKARNICKY dáme všetky suroviny v tomto poradi, ako su uvedé, iba ak použivame sušene droždie, tak tie dame uplne navrch. Na pekarničke si zvolime cely program na pečenie celozrnneho chleba. Ked sa neponahlam, tak cesto vyberiem, urobim bochnik a nechám cez noc v chladničke kysnut. Rano vložim do pekarničky, premiesim a pečiem dalej podla programu. Ked však nemam čas pre kysnutie cely den, tak si najprv cesto necham vypracovat miesenim v pekarničke, potom ho vyberiem a necham vonku kysnut aspon 4-5 hodin, lebo čim cesto kysne pomalšie, tym je lahodnejšie a vzudšnejšie. Tymto je proces chleba v pekarničke ukončeny s prestavkou alebo naraz, zalezi od vas ako ste na tom casove. Je pravda, ze pekarničku maju ludia radi hlavne z dovodu, že nemaju zamučenu celu kuchynu. =============================== (Na obrazku ten maly kusok cesta je odloženy už z vykysnuteho cesta ako „naocesto“ (štartér) pre buduce pečenie, ktore si z každeho cesta nechavam vyschnut.
- 2
Dalej popišem postup pri samotnych žemlickach: Pokračujem uz s vykysnutym cestom tak, že si ho rozdelim na časti (ja robievam 8-12 kusov, zeleži od ich velkosti), z tychto urobim gulky, povalam ich v bielej muke a dam kysnut na plech daleko od seba, lebo narastu.
- 3
Necham ich kysnut dalsich 25 minut, potom žiletkou, sklapelom, alebo velmi ostrym nožom treba v prostriedku hlbsie narezat a nechat dalej kysnut 15-20 minut. Toto kysnutie nemusi byt na teple, staci izbova teplota.
- 4
Medzitym si uz vyhrejem ruru na vysoku teplotu (230°C) a šupnem plechy dnu. Necham teplotu 5 minut takto vysoko a potom znižim (ja mam plynovu ruru s prúdenim) a pri teplote 180°C ich pečiem max. do 20 minut. Niekedy si do rury dam nadobu (ohnovzdornu s vodou), aby sa tato počas pečenia odparovala a dnes som tak urobila tiez.
- 5
Takto je cely proces pečenia dolománkovych žemliciek ukončeny. Su krásne vonave, chrumkavé, vnutri lahučke a lahodne. Dnes som ich jedla so zvyskom gulasa.
- 6
Tieto boli miesene s kyslym mliekom, hoci v recepte som uviedla aj cmar, ale kludne sa možu zamiesit s akymkolvek typom kysleho mlieka. Ak toto nemame poruke staci si do sladkeho mlieka pridat za lyžicu octu, alebo citronu a mame mlieko, ktore nahradi to prave kysle, alebo pouzt iba yougurt, alebo kyslu smotanu, samozrejme s dodatkom potrebnej vody. Avsak ak miesime cesto s kyslim mliekom takto potrebná nie je-a tak isto si možete upravit semiačka vzdy iba podla vlastnej chuti. A takto vyzeraju moje dolománky z vnutra.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
klobuk dolu , toto si odkladam
tu sa mi kvasok oplati robit tak 4 dni a staci, a ma velmi dobru chut ale to je zrejme aj tym ze to pouzivam uz dlhe roky a hoci som za cas nepiekla znova zacinam...
Normalny hrnček, ktory sa pouziva tu na pitie ma obsah 2,5 dl a tento som pouzila.
Priznam sa, ze s meranim som uplne nova, ja som nikdy recepty nemerala, zacala som len teraz pre Varechu, aj ked som ucila tak som sa snazila, aby sa naucili ako ma cesto vyzerat pohladom a dotykom.
Ale teraz vsetko meriam, premenim aj na pekarnickove pomery a pouzivat budem len oficialny hrncek (2dl) a zrejme aj vzdy uvediem miery. DAKUJEM, ze si mi to pripomenula, budem odteraz dodrziavat, ja som si to vobec neuvedomila, ake je to potrebne hlavne pre tych, ktori s cestom zacinaju!
Kludne mu mozes urobit zemlicky aj z toho chlebikoveho cesta, na hamburger budu fajn, tieto su vsak vyzivnejsie a pritom nie su vobec tazke.
Ale podla mojho usudku zalezi len na tvojej chuti, ktoru muku mas rada, vsetky co menujes by mali byt fajn.
O náceste: ked si takto nechas kus z uz vykysnuteho cesta, mozes ho nechat vyschnuty dlhe mesiace netrpi podmienkami.
Ja ho drzim len tak volne polozeny v krabici s mukou- mam rozne typy z roznych druhov cesta.
Ked vies, ze ides piect, tento si musis rozdrobit v misticke vo vode, nechat nabotnat cez noc a potom rano pridat par lyzic novej muky, drozdie, a nechat ho aspon 2 dni kysnut pri izbovej teplote a potom ho pouzijes do cesta. dostane taku nakyslu chut.
Musis si vsak potom upravit pridavanie tekutin do noveho chleba, aby si cesto nemala riedke (lebo urcite mnozstvo vody mas uz v naceste). dufam, ze toto laicky vysvetlene ti pomoze. Dakujem za comment!
cheers, Feri tvoje mile comments u tak na dusu ako balzam!
A este pekarnicku nemam,ale kitchenaid by to mohol zvladnut zvladnut tiez s tym chlebovym hakom,co povies?Samozrejme postup uz iny s kvaskom atd....
A Kitchenaid ti cesto s hakom vypracuje za 5 minut.
Nech sa ti podaria a chutia!
Takze Ti pekne dakujeme za super recept.Tesiiim sa,ze budu u nas pravidelne.
vase chliebove recepty su ozaj vyborne a chystam sa na ten skvarkovy bochnik.
u madara som nasla pekne skvarky a vraj ich robia domace. pekne sviatky vam.
ten skvarkovy bochnik si velmi chvalia muzi a tiez je vyborny k oblozenym misam alebo len so syrmi a salatmi v lete.
U nas sa malokedy kupuju tieto nafukane chlebove "nahrady" dokonca aj manzel sa naucil piect, ked ja nemozem.
Casto muky aj semiacka menim podla potreby, nalady ci chute a stalicou sa tieto bochniky uchytii aj preto, ze su vzdy cerstve a obycajne postacia ako aj vacsia porcia /ako zemla/ bez zostarnutia.