Domáci chlieb so zemiakmi (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Recept mám spred tridsiatich rokov z práce.Žienky ktorým som majstrovala,boli veľmi šikovné a veľa rozprávali o receptoch,ktoré sa im osvedčili.Jedným z nich bol aj domáci chlebík.

35 minút
príprava
60 minút
na 18O_150 °C

Suroviny

Postup

  1. Ingrediencie.
  2. Dáme sa variť zemiaky v šupke.Nacháme vychladnúť.
  3. Urobíme si kvások.Necháme vykysnúť.Do väčšej nádoby,vsypeme múku soľ,razcu.Ocot vlejeme do 4 dcl vody a do múky.Postrúhame na drobno zemiaky.Prilejeme kvások a vypracujeme cesto.
  4. Dobre ho spracujeme a necháme prikryté kysnúť.Trvá to tak 30-40 minút.
  5. Po vykysnuti cesto na pomúčenej doske spracujeme a rozdelíme na dve časti,pečiem totiž v dvoch podlhovastých formách.No môžete ho upiecť aj ovalný alebo okrúhly na plechu v celku.To je na vás.
  6. Plechy vymastím a rozdelené cesto sformujem na bochníky.Tie vložím do pekáčov a ešte nechám 15 minút nakysnúť.
  7. Po vykysnutí ukazovákom,alebo druhou stranou varešky vtlačím do chlebíkov diery.Lepšie a ľahšie sa prepečú.Pečiem na 180 -150 stupňov 60 minút.
  8. Upečené chleby.
  9. Po vybratí z plechov ich nechám voľne vychladnúť.Potom jeden mrazím v celku.Je kedykoľvek po vybratí ako čerstvý.
  10. Teraz som ho piekla kvôli chutnej pečienke v masti.Recept som uviedla.
  11. Obrázok som uvádzala pri recepte,pečienka zaliatá v bravčovej masti.