Domáci chlieb s vareným zemiakom fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 6. marca 2015
Domáci chlieb s vareným zemiakom (fotorecept)
Foto: iva63

ďalší z mojich obľúbených receptov...overený, viackrát vyskúšaný...

1
porcia
50 minút
na 230 °C

Suroviny

160 g
340 g
4 g sušené
12 g
5 g drvená
90 g varený v šupke postrúhaný
350 ml vlažná
Na potieranie:




Postup

  1. 1

    všetky suroviny dáme spolu do misky...vypracujeme cesto...prikryté necháme nakysnúť ...potom cesto prepracujeme a dáme do ošatky, alebo do košíka na dobre pomúčenú ľanovú utierku...prikryjeme a necháme kysnúť...takto vyzerá cesto po 1 hodine...

    Domáci chlieb s vareným zemiakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    nakysnutý bochník preklopíme na plech, ktorý je vyložený papierom na pečenie

    Domáci chlieb s vareným zemiakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    bochník ľubovolne nakrojíme a potrieme slanou vodou

    Domáci chlieb s vareným zemiakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pečieme na 230 asi 40 minút...počas tohto času chlebík 2 krát natrieme slanou vodou...

    Domáci chlieb s vareným zemiakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    chlieb vyberieme z rúry, odstránime z neho papier na pečenie ešte posledný krát ho natrieme slanou vodou a vložíme ho naspäť do rúry voľne položený na mriežke..tam sa dookola dopečie

    Domáci chlieb s vareným zemiakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    upečený bochník dáme na mriežku vychladnúť

    Domáci chlieb s vareným zemiakom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vychladnutý chlieb prekrojíme...kôrka je krásne chrumkavá a prepečená

    Domáci chlieb s vareným zemiakom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    prajem dobrú chuť!

    Domáci chlieb s vareným zemiakom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

methi
Krasny. Mne aj ked zostane zemiakove pyre od obeda, tak ho zamiesim do cesta na chlieb :)
anina6
ukladám k tvojím overeným receptom na chlebík, máš ho nádherný.
katka78
Nádhera! Kiežby si ľudia viac piekli vlastné chlebíky: Aj keď musím uznať, že sa k tomu mnohí vracajú, čo je skvelé.
tatranka
Krásna štruktúra cesta,ktorá zaručuje,chutný chlieb.Tiež rada pečiem chlebové cestá,kde sa použijú varené zemiaky.Chlieb dlhšie vydrží a je akýsi šťavnatejší.
kukulienka71
Fajnový! priznám sa, radšej pracujem s čerstvým droždím ale ako tak pozerám tvoje recepty, stále ma prekvapuje, aké krásne cesto so sušeným droždím dokážeš vytvoriť.
terinka55
Upiekla si parádny chlebík. Piekla som už podľa Teba a vždy bol zaručený dobrý výsledok, ďakujem.
smorko
5***** stojí za krásny a určite aj dobrý chlebík.
staja
Veľmi chutný chlebík, pečiem ho, keď nestihnem pripraviť kvások na kváskový, ja pridávam pár kvapiek citróna. 5*
monkak
Mas krásny chlebik. Ja som ho dnes piekla, ale tiez nerada robim zo suseneho drozdia, mne to vobec nenakyslo a cesto sa ani dobre neupieklo. A cesto sa mi hrozne lepilo. V com som urobila chybu?
monkak
Mas krásny chlebik. Ja som ho dnes piekla, ale tiez nerada robim zo suseneho drozdia, mne to vobec nenakyslo a cesto sa ani dobre neupieklo. A cesto sa mi hrozne lepilo. V com som urobila chybu?
iva63
@monkak ak sa ti sušené droždie nepáči, tak kľudne použi droždie čerstvé, alebo kvások...ja rada používam v receptoch sušené droždie... cesto najskôr hákmi vymiesim, robím to dlhšie...ak je treba aj rukou dopracujem...
keď mám cesto lepivé pridám viacej múky, nič tým nepokazím..skôr než cesto vložím na dobre pomúčenú ľanovú utierku mám ho dostatočne spracované...potom prichádza na rad samotné kysnutie a viac sa cesta nemusím dotknúť, vyklopím ho na plech...rúra musí byť dobre predhriata na potrebnú teplotu...skús ho piecť dlhšie a na vyššej teplote ...
dôležitá je aj teplota v ktorej chlebík kysne... vtedy vykysne výborne...chce to len trpezlivosť...poprípade použi v recepte iba múku t-650...nekombinuj múky...zemiaky si uvar v šupke deň pred tým...
želám Ti veľa úspechov


jerica
@ivka perfektná práca :-) k tomu jedine uložiť a prifárať hviezdičky :-) Vidieť, s cestom sa ti muselo dobre pracovať, práca s kysnutým, ked rukou hladkáš a maznáš sa ......... s cestom. :-)
danda3
Ivka, už len masť a cibuľa chýba k tomuto dokonalému chlebíku.♥




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia