Foto: iva63
ďalší z mojich obľúbených receptov...overený, viackrát vyskúšaný...
porcia
na 230 °C
Suroviny
160 g |
|
340 g |
|
4 g sušené |
|
12 g |
|
5 g drvená |
|
90 g varený v šupke postrúhaný |
|
350 ml vlažná |
|
Na potieranie: | |
|
Postup
-
1
všetky suroviny dáme spolu do misky...vypracujeme cesto...prikryté necháme nakysnúť ...potom cesto prepracujeme a dáme do ošatky, alebo do košíka na dobre pomúčenú ľanovú utierku...prikryjeme a necháme kysnúť...takto vyzerá cesto po 1 hodine...
-
2
nakysnutý bochník preklopíme na plech, ktorý je vyložený papierom na pečenie
-
3
bochník ľubovolne nakrojíme a potrieme slanou vodou
-
4
pečieme na 230 asi 40 minút...počas tohto času chlebík 2 krát natrieme slanou vodou...
-
5
chlieb vyberieme z rúry, odstránime z neho papier na pečenie ešte posledný krát ho natrieme slanou vodou a vložíme ho naspäť do rúry voľne položený na mriežke..tam sa dookola dopečie
-
6
upečený bochník dáme na mriežku vychladnúť
-
7
vychladnutý chlieb prekrojíme...kôrka je krásne chrumkavá a prepečená
-
8
prajem dobrú chuť!
keď mám cesto lepivé pridám viacej múky, nič tým nepokazím..skôr než cesto vložím na dobre pomúčenú ľanovú utierku mám ho dostatočne spracované...potom prichádza na rad samotné kysnutie a viac sa cesta nemusím dotknúť, vyklopím ho na plech...rúra musí byť dobre predhriata na potrebnú teplotu...skús ho piecť dlhšie a na vyššej teplote ...
dôležitá je aj teplota v ktorej chlebík kysne... vtedy vykysne výborne...chce to len trpezlivosť...poprípade použi v recepte iba múku t-650...nekombinuj múky...zemiaky si uvar v šupke deň pred tým...
želám Ti veľa úspechov