Foto: iva63
čerstvý, voňavý, domáci...vlastnoručne upečený...ten je najlepší...rada experimentujem a dnes som použila tri druhy múk v celkovom množstve 530g...upečený chlieb vážil 820g...
porcia
na 220 °C
Suroviny
150 g |
|
120 g celozrnná hladká |
|
260 g |
|
4 g sušené |
|
12 g |
|
5 g drvená |
|
400 ml vlažná |
|
Na potieranie: | |
slaná |
|
Postup
-
1
všetky suroviny dáme do misky a vypracujeme hladké, vláčne, nelepivé cesto...prikryjeme ľanovou utierkou a necháme kysnúť 20 minút
-
2
po 20 minútach cesto dôkladne prepracujeme v miske..robíme to tak, že ľavou rukou misku otáčame a pravou cesto postupne stláčame a miesime ho od okraja misky smerom do stredu...prikryjeme a ešte necháme 15 minút kysnúť
-
3
pripravíme si ošatku, alebo jednoduchý košík ako som použila ja...vložíme do neho ľanovú utierku, dobre ju pomúčime a preklopíme do nej nakysnutý chlieb...prikryjeme a necháme hodinu kysnúť
-
4
po hodine vyzerá naše cesto takto...
-
5
zoberieme si do ľavej ruky plech s papierom na pečenie....prikryjeme ním nakysnutý chlieb a pravou rukou prevrátime...takže máme chlieb bez narušenia premiestnený na plechu
-
6
opatrne odstránime košík aj s utierkou
-
7
potrieme dobre posolenou vodou
-
8
pečieme v rozohriatej rúre na 220 stupňov 40 minút...2 krát počas pečenia ho dôkladne potrieme slanou vodou
-
9
po 40 minútach vytiahneme chlieb, odstránime z neho papier, naposledy použijeme slanú vodu na potretie, aby kôrka bola chrumkavá
-
10
a vložíme chlieb iba voľne na mriežku do rúry asi na 15 minút, aby sa krásne prepiekol ...môj údaj o teplote a čase pečenia je vždy iba informatívny, pretože každá rúra pečie inak
-
11
upečený chlebík vyberieme z rúry a dáme na mriežku dôkladne vychladnúť
-
12
takto vyzerá prekrojený chlebík
-
13
kôrka je veľmi pekne prepečená, preto je potieranie slanou vodou potrebné
-
14
prajem Vám dobrú chuť-:)
I tobě krasný pátek a vlastné celý víkend,
@kimlo ak robím v ošatke bez plátenka, vysypem ju múkou - ale nie hladkou, skôr polohrubou, alebo hrubou. Zatiaľ sa mi cesto neprilepilo, pekne z nej vypadne. Ak sa mi na plech k cestu vysype aj trocha múky, dám ju hneď preč, rýchlo by v rúre zhorela. Ošatku od múky zvnútra čistím kefou s tvrdými štetinami, ide to celkom dobre, vodu na jej čistenie nepoužívam, možno potom práve by ošatka splesnivela, ako píše @jujoska . Viem, že sa ošatka zvykne vysypať aj škrobom (namiesto múky), chlebík je potom veľmi pekný - lesklý zvrchu, niektorí to výrazne uprednostňujú, ale neviem nakoľko to ovplyvní vypadávanie cesta z ošatky. Nech sa ti darí!
To musíme ale dať chleba do rozohriatej remosky. nie?