Domáci chlieb fotorecept

tassiedevil - fotkatassiedevil, 5. novembra 2013

Chlieb si pečiem už po dlhé roky, ale nikdy sa mi nepodarilo napodobniť chlieb ktorý kedysi dávno pekávala moja mamka...chlieb sa zamiesil doma a Zobraziť celý popisChlieb si pečiem už po dlhé roky, ale nikdy sa mi nepodarilo napodobniť chlieb ktorý kedysi dávno pekávala moja mamka...chlieb sa zamiesil doma a potom sa odniesol k pekárovi, ktorý mal pec a piekol chleby aj pre domáce gazdinky..po mnohých neúspešných pokusoch som sa konečne dopracoval, aj ked nie celkom takého istého , ale veľmi podobného výsledku... ak nemáte radi chrumkavú kôrku na chlebe, tak toto rozhodne nie je chlieb pre Vás.....

Suroviny

450 g
100 g
100 g
10 g
500 ml
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    do misy nasypeme polovicu chlebovej múky a pridáme polovicu vody a droždia zamiešame/nemiesime/a necháme kysnúť 2-3 hodiny

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridáme ostatné suroviny a miesime na stredné obrátky mixerom asi 6 minút a posledné dve minúty miesime na vyššie obrátky...odborníci hovoria, že takto sa vytvára v ceste viac lepku....

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po vymiesení zakryjeme potravinárskou foliou a necháme kysnúť asi hodinu na teplom mieste....po vykysnutí trochu premiesime na pomúčenej doske a vytvarujeme do tvaru gule a a vložíme do múkou posypaného plechu a zakryjeme misou a necháme podkysnúť dalších 35-40 minút na teplom mieste.....toto druhé kysnutie je dôležité, lebo málo podkysnuté cesto pri pečení praská....ak je prekysnuté, tak sa nám cesto v rúre nezdvihne a chlieb nám zostane plochý.....

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zakryjeme

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    podkysnuté cesto na povrchu zarežeme do kríža ostrým nožom alebo žiletkou a vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi hodinu.... na dno rúry vložíme hlbší pečiaci plech a rúru predhrejeme na 250 stupňov C a tesne pred vložením chleba do plechu nalejeme asi 2 dcl vriacej vody a rúru rýchle zatvoríme aby sa v rúre vytvorilo čo najviac pary a teplotu znížime na 230 stupňov a pri tejto teplote pečieme prvých 20 minút, pričom po desiatich minútach chlieb pootočíme o 180 stupňov aby sa rovnomerne piekol..rúru prvých 10 minút neotvárame, lebo sa nám chlieb sploští.....potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme dalších 40 minút a ešte 2 krát chlieb pootočíme aby sa nám rovnomerne upiekol z každej strany...

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    upečný položíme na drôtenú podložku a necháme chladnúť....chlebík doslovne praská a vytvárajú sa po povrch malé praskliny a kôrka je chrumkavá.....

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 8

    narezaný

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

viera1
Chlebík je pekný,no mňa by zaujímal aj v reze,nemáš foto?
tiginko
to sa niekomu miesi cesto, keď má takého parádneho pomocníka :-) Krásny chlebík sa ti podaril, aj vymakaný postup si napísal
martamm
Chlebík máš naozaj vydarený, recept zrozumiteľný, pekná fotodokumentácia, super. A môžeš prezradioť značku toho zázraku, ktorý chlebík miesi? :))))
tassiedevil
@martamm , žiadna tajnosť, je to Kitchenaid, mixer americkej výroby, už ho mám takmer 15 rokov a stále pracuje bez chyby... a ten už veru vymiesil veľa, veľa chlebíkov.......dakujem za pochvalu:)
zolik
Mozem len potvrdit a odporucat - aj ja mam KitchenAid Classic. Je to trochu vyssia investicia, ale vzhladom na kvalitu a multifunkcnost sa tato investicia naozaj oplati. Pred mesiacom som si dokupila mlyncek na mäso, ktory pomelie ozaj vsetko (ovocie, zeleninu, orechy).
sracz
Krásny chlebík sa Ti podaril, @tassiedevil kamarát tam "pod nami"! Tak ako Ty, aj ja pečiem domáce chleby už po desaťročia. Vždy ich miesim ručne, aj keď ten istý "food processor" mám tu v Des Moines 8. rok! Už len pre porovnanie ho pravdepodobne pri najbližšom pečení použijem aj na chlieb. Pozdravujem Ťa, samozrejme aj ostatných rodákov, u "protinožcov" a želám Vám zdar, silu a pevné zdravie!
venusa
Tak sa ma chlieb robit, pracne a nema chybu. Moja stara mama od nej aj moja mama ho miesila rucne a 3x v korytku. Piekli ho v peci, ktoru mali obe stare mamy na dubovom dreve vopred riadne vypalenej peci. Na to sa neda zabudnut, taky uz nebude nikdy, lebo aj suroviny nie su ake boli.
Ja obcas peciem a miesim ho rucne az tak, ze boia ruky :) Kto vie upiect chlieb toho mam rada :)
marianne
ukazkovy chlebik si upiekol,ten pomocnik je na nezaplatenie,tiez mi pomaha:-)
zdenka1009
keď, kupujem chlieb pozerám,či má dierky,musí byť ľahký a vysoký vtedy si poviem,že to môže byť dobrý chlebík ...nie som odborník na domáci pečený chleba...a tvoj sa mi páči,určite by som si ho kúpila:-)
pusta
to je nádherný chlieb - gratulujem (y)
mariamka
chlebik je krasny a mozno budem za citlivku, ked poviem, ze tu mi presne pasuje "reci sa hovoria, chlieb sa je" , kazdy chlebik peceny s laskou, doma, vlastnorucne, je dar a potesenim, pre autora aj pre konzumentov, a som rada, ze ich je tu na Vareche tolko a takychto vydarenych :) niekto nema rad chrumkavu korku??? :))
radost
nielen tak-kôrka sa môže namočiť do kávičky-a je to..!!
prosím-nevyradzovať nás-bezzubých -z klubu milovníkov chrumkavej kôrky...:-))))
kecemis
@radost a nemozes ho pouzit aj na nieco ine. Kumuluj funkcie, to je moda napr. predzuvaci hovorca. Chlieb je skutocne krasny a vonia az sem.
eviana
Prekrásny chlebík... vonia až sem ku mne... tlieskam :)
tassiedevil
@sracz , aj ja som miesil ručne, to je tá najlepšia metoda...ale nakoniec máme tú techniku, tak ju využime:)dakujem bratko za pozdrav, aj ja Ti želám všetko najlepšie:) a zároveň všetkým za milé komentáriky......:))
irenaw
parádny chlieb, parádna striedka :-)
@kecemis predžúvací hovorca? bŕŕŕ ;-D
irenaw
@tiginko niektorí hovorcovia na mňa pôsobia ako predžúvavci, ale zas tie nestráviteľné ... treba asi pred vyslovením predžuť :-)
boise
Keďže kvások mi otrčil kopytá, skúsila som prvý krát v živote upiecť drožďový chlieb. Dala som dve lyžičky soli ako do kváskových receptov a ešte kúsok rozpusteného masla... Ďakujem za recept :)

boise
Takže. Pôvodne som si chcela natrénovať zdobenie chleba na vianoce :) Mala to byť vianočná hviezda, ale namiesto toho sa mi na chlieb nasosla morská hviezdica :D Nevadí, do vianoc snáď natrénujem :) Každopádne recept sa u nás uchytil, ešte raz vďaka :)

tiginko
to buď rada @boise že v tom vidíš morskú hviezdicu, ja v tom vidím starú dobrú komunistickú hviezdu :-)
martamm
tassiedevil, veru ma láka vyskúšať ten robot, popozerám na nete nejaké ponuky, ďakujem za info :)
adenkax
Dnes uz druhykrat tento tyzden peciem tento vyborny chlebik. Ja som tvor lenivy, takze cesto mi chysta pekarnicka, no napriek tomu je famoooooozny a velmi odporucam tento chlebik a zaroven dakujem za recept
sandraviglasova
aj ja by som rada zajtra upiekla chleba, ale chcem sa spýtať, len 10 g droždia? To nie je tá kocôčka to sušené, že?
A tie múky, vadilo by, keby som použila len celozrnnú múku? Chlebovú nemám, a ani som ju asi nikde nevidela, brala by som ju ak by bola celozrnná len :) ten chleba ja nádherný :) už sa teším, ako ho budem pripravovať :) :) :) a za odpoveď ďakujem!
tassiedevil
@sandraviglasova , prepač za opozdenú odpoved...áno v recepte je uvedené sušené droždie, ale samozreme môžeš použiť aj čerstvé, len musíš použiť dvojitú dávku, čiže 20 g...rozhodne môžeš použiť len celozrnnú múku, len je dôležité aby múka mala čo najvyšší obsah proteínu...som si istý že je tiež k dostaniu aj chlebová múka na Slovensku...len sa dobre poobzeraj:)) prajem ti mnoho úspechov pri pečení...
sandraviglasova
to nevadí :) nemusíš sa ospravedlňovať :) akurát sa rozhodujem, či idem upiecť rožky dnes či chlieb :D chlieb je na prípravu dlhší, tak asi ho nechám asi na víkend :) pozriem si tie múky, ktorá koľko má ;) ďakujem ti veľmi pekne za odpoveď a pozdravujem ťa do teplúčka, btw, tu vo Zvolene práve sneží :) :) :)
tornadolue
Včera som piekla tento chlieb a je vynikajúci. Prvý raz som piekla s prefermentom (či ako sa tomu kvasiacemu čudu v prvom kroku hovorí) a bola som nadšená z toho, ako sa mi potom s cestom pracovalo ( a to mám oveľa biednejšieho kuchynského pomocníka). Založím si recept medzi moje obľúbené chlebíky a bude u nás často.
ovan
@tassiadevil
Otazocka- mam doma klasicku hladku muku, raznu celozrnnu a spaldovu- ako to skombinovat? :)
tassiedevil
@ovan , klasická hladká sa na pečenie chleba nie je tá najlepšia, potrebuješ chlebovú s vysokým obsahom lepku, ražnej asi 10 percent , so špaldovou nemám skúsenosti, s tým musíš trochu experimentovať...prajem hodne úspechov pri pečení
kuchtik47
Postavil som pec na pečenie chleba a teraz hľadám rady a návody na vykúrenie pece a recept na dobrý zemiakový chlieb resp. chlieb starých mám.
michelle26
dnes som vyskúšala upiecť zo špaldovej chlebovej múky + ražno-pšeničnej a výborný je chlebík. už mám recept uložený v KK :)
veronikasobi
Mňam mňam mnam. Práve som dopiekla chlebík podľa tohoto receptu a som nadšená! Ďakujem za super recept. Xxx




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia