raz som skúsil a hneď som sa zamiloval :)
porcie
príprava
na 183 °C
Postup
-
1
Do veľkej misy si nachystáme si kvások ( voda,cukor,rasca a droždie ). Dôležité je NEpridať do kvásku soľ a ocot, pretože tieto dve suroviny vám "zabijú" droždie a cesto Vám potom nenakysne.
- 2
Keď je kvások hotový, pridáme doň hladkú múku, soľ a ocot. Zmiešame všetky ingrediencie aby sme dostali vláčne cesto ( lepkavé ). Potom cesto vyberieme z misy a dáme ho na pracovnú dosku. Tam cesto miesime približne 5 minút ručne pri čom ho stále podsýpame múkou, kým nie je pekne hladké a elastické. Vytvarujeme jeden veľký okrúhli bochník, ten vložíme späť do múkou vy sypanej misy. Prikryme utierkou a necháme kysnúť približne 30 minút alebo pokiaľ cesto nezdvojásobí svoj objem.
- 3
Cesto vytiahneme, znovu premiesime a vytvoríme jeden veľký bochník, ktorý prekrojíme na dve polovice. Vytvarujeme z nich dva pekne bochníky, ktoré vložíme na múkou vysypaný plech a znovu prikryjeme utierkou a necháme kysnúť približne 30 minút alebo pokiaľ cesto nezdvojásobí svoj objem.
- 4
keď máme cesto vy kysnuté vložíme ho do pred hriatej rúry na 183 °Ca chlebík pečieme 40 minút. Pokiaľ sa nám chlebík pečie, tak do malej misky si dáme za kávovú lyžičku octu a prilejeme približne 1,5 dl čistej vody. Zamiešame to. S týmto budeme potierať chlebík hneď ako sa upečie. Po 40-tych minútach chlebík z rúry vyberieme a dva krát každý bochník pretrieme zarobeným octom s vodou.
- 5
Chlebík nechajte vychladnúť. Dobrú chuť ;)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu