Domáci balkánsky syr

eruska25 - fotkaeruska25, 11. novembra 2014
Domáci balkánsky syr
Foto: eruska25

Týmto slaným tvarohom kľudne môžeme nahradiť balkánske syry, ktoré sú pomerne drahé. Príprava je úplne triviálna, ale výsledok je geniálny.

10 minút
príprava

Suroviny

500 g
1,5 l
65 g

Postup

  1. 1

    Kocky tvarohu necháme odkvapkať na sitku. Nemali v obchode 250 g kocky a tvaroh z téglika sa nehodí, kúpila som teda 230 g trojuholníky.

    Domáci balkánsky syr - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým prevaríme vodu so soľou a necháme úplne vychladnúť. Tvaroh vložíme do väčšej plastovej uzatvárateľnej nádoby a zalejeme slaným roztokom. Misku uzavrieme a dáme na 4 dni odležať do chladničky. Pravidelne kontrolujeme.

    Domáci balkánsky syr - obrázok 2
  3. 3

    Potom môžeme tento tvaroh používať namiesto balkánskeho syru. Nám všetkým doma veľmi chutí.

    Domáci balkánsky syr - obrázok 3

Diskusia k receptu

mamimna
Tak toto sa zíde. Len ma zaujíma, čo pravidelne kontrolujeme počas odležania tvarohu v chladničke. Či sa nekazí?
používateľ nemá avatar
plk
plk
Budem vyskusat. Vyzera to jednoducho. Tiez by ma zaujimalo, ak to mate vyskusane, ako to je s trvanlivostou. Aj ked chapem, ze sa to asi hned zje.
eruska25
mamimna, 1 - krát denne otvorím nádobu, popozerám. Možno , že to ani netreba. Ale mám taký zvyk.
plk - fakt neviem, ako dlho vydrží. My ho zjeme v priebehu 3-4 dní.
aszabka
Hm, už som skúšala, ľúbim mliečne produkty v akejkoľvek podobe..bola som rozčarovaná, čakala som naozaj viac, než len slaný tvaroh, hoci som marinovala len 1-2 dni..každopádne si ho z času na čas ešte robím, je to v podstate nízkokalorická verzia "balkánu"..
používateľ nemá avatar
plk
plk
eruska25, dakujem. Myslel som si :-).
Tak, ci tak, hned po praci sa zastavim v obchode a vyskusam.
eruska25
micanela, tvarohu sa nič nestane, lebo je v slanom roztoku, aj v chlade
alex37
...nejako mi to nepasuje...cca 1-1,2 Eur stojí 250g tvarohu, balkánsky syr od 4-6 Eur - kg, ale mal by to byť predsa len syr...a tvaroh nikdy syrom nebude, len slaným tvarohom.... takže nerozumiem, ale možno má niekto na to rozumný argument :-)
evanaaa
Myslela som, že tam bude postup od výroby syra, až dokonca......slaný tvaroh jesť, no neviem, soli sa vyhýbam, solím len tak, aby sa jedlo dalo jesť. Ale ani ten kupovaný slaný syr by som nejedla. Lenže to je moja vec, mnohým to iste chutí aj takto.
domi454
Robila som ho minulý týždeň a potom použila do pečenej zeleniny miesto syru feta... bolo to super, odporúčam :)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha