Domáce žemle

jenni - fotkajenni, 27. marca 2015
Domáce žemle
Foto: jenni

Domáce žemle vhodné na prípravu burgerov alebo len tak ako raňajkové pečivo, či ako snack. Skúšala som dať namiesto pšeničnej celozrnnej aj špaldovú a Zobraziť celý popisDomáce žemle vhodné na prípravu burgerov alebo len tak ako raňajkové pečivo, či ako snack. Skúšala som dať namiesto pšeničnej celozrnnej aj špaldovú a boli skvelé! Ja väčšinu robím z polovičnej dávky, z ktorej mi vyjdú 4 žemle, veľké tak akurát. Žemličky sú najchutnejšie v prvý deň, teda v deň pečenia, prípadne aj na druhý deň, na tretí sú však už o čosi tvrdšie. Predsa len je najlepšie spraviť si čerstvé, kto má dostatok času alebo chuti. Prajem vám dobrú chuť. :) www.dontbefakebakesomecake.sk

30 minút
príprava
15-20 minút
na 220 °C

Suroviny

2 1/2 hrnčeka
1 1/2 hrnčeka
2 ČL
80 ml
150 ml
Kvások:
9 g
200 ml
1 PL
štipka
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kvások. Do teplej vody nasypeme jeden balíček sušeného droždia a polievkovú lyžicu cukru. Všetko spolu premiešame. Vo väčšej mise si zmiešame oba druhy múky so soľou, pridáme vlažnú vodu, olej a kvások a všetko spolu vymiesime do cesta.

  2. 2

    Misu s cestom prekryjeme kuchynskou utierkou, prípadne môžeme ešte jednou podložiť a odložíme na teplé miesto približne na hodinu až hodinu a pol. Keď máme cesto vykysnuté, vyvaľkáme si ho, rozrežeme na rovnaké časti a to buď 6 alebo 8 rovnakých kusov. Záleží od toho, aké veľké žemle mať chcete.

    Domáce žemle - obrázok 2
  3. 3

    Každý kúsok cesta vytvarujeme do tvaru žemle a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Domáce žemle - obrázok 3
  4. 4

    Každú žemľu potrieme olivovým olejom, posypeme soľou, ľanom alebo sezamom, necháme chvíľu podkysnúť, cca 5-10 min. a vložíme do prehriatej rúry približne na 15-20 minút, treba si to sledovať, aby žemle neprihoreli.

    Domáce žemle - obrázok 4

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia