Domáce žemle zo špaldovej a pšeničnej múky

ajus969 - bez fotkyajus969, 14. apríla 2015
Domáce žemle zo špaldovej a pšeničnej múky
Foto: ajus969

Príprava žemličiek nie je vôbec náročná, zvládne ju aj začiatočník a chuť je vynikajúca! :-)

6-8
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

180 ml vlažná
200 g
100 g
1 ČL
1 PL
1 PL
25 g čerstvé
Na potretie a posypanie:




Postup

  1. 1

    Suroviny som podľa poradia dáme do pekárničky a tá vymiesila cesto, kto nemá pekárničku, môže si všetky suroviny dať do misky a vymiešať, nerobíme žiaden kvások.

  2. 2

    Cesto hneď po vymiešaní vyberieme, nenechávame ho vykysnúť, na pomúčenej doske vytvarujeme žemličky: 6-8 kusov, podľa toho, či chceme väčšie alebo menšie žemle, narežeme navrchu každej krížik.

  3. 3

    Vytvarované žemle dáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme 45 minúť podkysnúť.

  4. 4

    Po vykysnutí potrieme mliekom, posypeme ľanovými a sezamovými semiačkami a dáme piecť do rúry na 25 minút pri 180°C.

Diskusia k receptu

staja
Zvrchu vyzerajú pekne, chýba mi fotka v reze. Na 3OO g múky by som dala asi menej droždia.
ajus969
@staja (neviem ako sa tu oznacuje :-D), budem robiťza pár dní znovu, tak odfotím aj rozrezané a dodatočne pridám, no to droždie možno aj menej stačí, ja som sa inšpirovala jedným receptom a na také množstvo múky dávali toľko, ja som si pomenila trochu ale mnozstvo muky a drozdia som nechavala, ale vyskusam mozno aj menej, ci to bude take dobre aj tak :-)
emmamala
žemličky sú super :-) Dnes som ich robila a veľmi chutili aj môjmu chlapovi :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia