Domáce žemle zo špaldovej a pšeničnej múky
Autor receptu: ajus969
Príprava žemličiek nie je vôbec náročná, zvládne ju aj začiatočník a chuť je vynikajúca! :-)
6-8 porcií |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny som podľa poradia dáme do pekárničky a tá vymiesila cesto, kto nemá pekárničku, môže si všetky suroviny dať do misky a vymiešať, nerobíme žiaden kvások.
- Cesto hneď po vymiešaní vyberieme, nenechávame ho vykysnúť, na pomúčenej doske vytvarujeme žemličky: 6-8 kusov, podľa toho, či chceme väčšie alebo menšie žemle, narežeme navrchu každej krížik.
- Vytvarované žemle dáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme 45 minúť podkysnúť.
- Po vykysnutí potrieme mliekom, posypeme ľanovými a sezamovými semiačkami a dáme piecť do rúry na 25 minút pri 180°C.