Domáce zavináče

johny46 - fotkajohny46, 13. decembra 2010

Tieto zavináče si robím sám ,nakoľko som rybárom a je to výsledok mojich experimentov,kým som neprišiel na tú pravú chuť. Garantujem,že budú také ako Zobraziť celý popisTieto zavináče si robím sám ,nakoľko som rybárom a je to výsledok mojich experimentov,kým som neprišiel na tú pravú chuť. Garantujem,že budú také ako z obchodu keď nie lepšie.Sú samozrejme bez éčiek a konzervantov. Je to výhodný recept hlavne pre rybárov ,lebo majú jednoduchší prísun rýb.Ja osobne robím tieto zavináče z kaprov alebo z podustiev,no môžete si ich urobiť z hocijakej ryby.

Suroviny

asi 2-3 kg, (kapor)
1 väčšia
0,5 kg
1
3 guličky




Postup

  1. 1

    Rybu vykostíme tak, že ju rozrežeme pozdlžne na polovicu a z každej polovice vyrežeme rebrá a chrbticu.Vzniknú nám dve filety , z ktorých odrežeme kožu. Vzniknuté filety si narežeme na plocho , asi na polcentimetrovú hrúbku .Drobných kostičiek sa nemusíte báť,lebo v náleve zmäknú tak,že si ich ani nevšimnete. Filetky nasolíme takým spôsobom,že si soľ nasypeme na tanier a filetky položíme na soľ z oboch strán, ako keď múčime rezne v múke (trojobal).Soľ sa nalepí sama na rybu.Tieto nasolené rybacie kúsky uložíme do nejakej misky a necháme 12 hodín odpočívať.Potom do misky napostíme vlažnú vodu a rybacie plátky v nej umyjeme od soli.

  2. 2

    Ocot prevaríme s vodou v pomere 1 k jednej aj s novým korením. Rybu preložíme do nádoby a zalejeme vychladnutým nálevom. Odložíme na jeden týždeň do chladničky.

  3. 3

    Kapustu a cibuľu nakrájame na tenké pásiky.Čím tenšie tým lepšie. Mrkvu natrúhame na jemné rezančeky.Trošku osolíme a premasírujeme spolu v mise.Rybu vyberieme z chladničky aj z misky kde sa marinovali.Nálev odložíme.Jednotlivé filetky skrúcame a plníme kapustovou zmesou.Naplnené ukladáme do fliaš a zalejeme nálevom,v ktorom sa marinovali ryby.Tieto potom uzatvoríme a odložíme na ďalších 10 dní do chladu.Potom sú zavináče hotové,vhodné na konzumáciu. Neviem,neskúšal som to sterilizovať,lebo minimálne jeden ďalši týždeň nám zavináče vydržia v chladničke.Dlhšie mi nikdy neostali ,niečo rozdávam a ostatok sa zje. Keď mám chuť na majonézové len si k nim na tanier pridám majonézu podľa chuti. Prajem dobrú chuť.

Diskusia k receptu

tinca
@johny46 tak ty si mi narobil také chute, že až slintám. Kamoška mala minule na večeru a odvtedy mám chuť, no len tieto tvoje sú iné ako obchodné, mňam
paveljrk
Určite odskúšam.Už mám niekoľko receptov,no ani jeden nie je to pravé.Len si počkám na novú sezónu.
julica
mnam, ani si nechcem predstavovat, ake to musi byt mnam.
peterknm
nebola by lesia kapusta zo sudka ???chstam sa ich robit tak sa pytam...dakujem za odpoved..
night
Je to super recept ale asi by som tam pridal bobkový list a skúsil to pasterizovať kyslá kapusta cibuľka a mrkvička je super nápad ale najdôležitejšie je to solenie treba ju nechať nech prenikne do nej soľ v tom som robil chybu možno by to šlo aj nechať v postať v slanom náleve veľmi pekná pripomienka "soľ nad zlato" :D
ivan14
Místo samotné majonézy k zavináčům zkuste remuládu: do majonézy zamíchejte kysanou smetanu (podle chuti), trochu sardelové pasty, nastrouhanou kyselou okurku, citronovou šťávu, mletý pepř, ev. trochu cukru. Dobře vyšlehejte, měly by tam přijít i kapary, ale hlavně bylinky dle ctěné chuti. Aspoň petrželka.
Tenhle recept jsem odkoukal bůhsámvíkde, ale je vynikající.
julius9
Super recept.Som rybárom 13 rokov a mal som kopec receptov na zavináče,ale ani jeden sa nepriblížil tomuto.Naozaj každému odporúčam,kyorý majú v obľube zavináče.Dokonca aj moja manželka pochválila a to teta zavináče nemusí.Ďakujem
Recept by som nemenil
:-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia