Domáce zavináče

Autor receptu: johny46

Tieto zavináče si robím sám ,nakoľko som rybárom a je to výsledok mojich experimentov,kým som neprišiel na tú pravú chuť. Garantujem,že budú také ako z obchodu keď nie lepšie.Sú samozrejme bez éčiek a konzervantov. Je to výhodný recept hlavne pre rybárov ,lebo majú jednoduchší prísun rýb.Ja osobne robím tieto zavináče z kaprov alebo z podustiev,no môžete si ich urobiť z hocijakej ryby.

Suroviny

Postup

  1. Rybu vykostíme tak, že ju rozrežeme pozdlžne na polovicu a z každej polovice vyrežeme rebrá a chrbticu.Vzniknú nám dve filety , z ktorých odrežeme kožu. Vzniknuté filety si narežeme na plocho , asi na polcentimetrovú hrúbku .Drobných kostičiek sa nemusíte báť,lebo v náleve zmäknú tak,že si ich ani nevšimnete. Filetky nasolíme takým spôsobom,že si soľ nasypeme na tanier a filetky položíme na soľ z oboch strán, ako keď múčime rezne v múke (trojobal).Soľ sa nalepí sama na rybu.Tieto nasolené rybacie kúsky uložíme do nejakej misky a necháme 12 hodín odpočívať.Potom do misky napostíme vlažnú vodu a rybacie plátky v nej umyjeme od soli.
  2. Ocot prevaríme s vodou v pomere 1 k jednej aj s novým korením. Rybu preložíme do nádoby a zalejeme vychladnutým nálevom. Odložíme na jeden týždeň do chladničky.
  3. Kapustu a cibuľu nakrájame na tenké pásiky.Čím tenšie tým lepšie. Mrkvu natrúhame na jemné rezančeky.Trošku osolíme a premasírujeme spolu v mise.Rybu vyberieme z chladničky aj z misky kde sa marinovali.Nálev odložíme.Jednotlivé filetky skrúcame a plníme kapustovou zmesou.Naplnené ukladáme do fliaš a zalejeme nálevom,v ktorom sa marinovali ryby.Tieto potom uzatvoríme a odložíme na ďalších 10 dní do chladu.Potom sú zavináče hotové,vhodné na konzumáciu. Neviem,neskúšal som to sterilizovať,lebo minimálne jeden ďalši týždeň nám zavináče vydržia v chladničke.Dlhšie mi nikdy neostali ,niečo rozdávam a ostatok sa zje. Keď mám chuť na majonézové len si k nim na tanier pridám majonézu podľa chuti. Prajem dobrú chuť.