Domáce sójové mliečko a tofu syr

katkabk - bez fotkykatkabk, 15. októbra 2012
Domáce sójové mliečko a tofu syr
Foto: katkabk

V obchode je teraz tofu syr dosť drahý... a tak pridávam tento fantastický recept pri ktorom nám vznikne: 1- okara-výborná, výživná a zdravá pochúťka s ktorej sa robia napr karbonátky, omáčky... dá sa pripravovať aj na sladko (čo neodporúčam...mne to nechutilo)...najlepšie mi chutia karbonátky. 2-sojový syr tofu 3-sojová syrovátka-výborná na pleť, na akne... aj na pitie...

60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

cca 450  g
4  l horúca
8  pl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sojové bôby si na cca 12-16 hodín namočíme do studenej vody. Potom vodu scedíme - nevyhadzujeme. Scedená voda sa dá použiť ako výborné hnojivo do kvetináčov. Rozdelíme si soju na niekoľko častí a s trochou vody ich vymixujeme na kašu. Delíme na časti kôli tomu aby sa nespálil mixer. Medzi tým si dáme variť cca 4 litre vody. Keď voda vrie, pridáme rozmixovanú kašu z bôbov. Dávame pozor,lebo prudko kypí. Treba pri tom stáť. Pena ktorá sa vytvára na vrchu sa zbiera a vyhadzuje. Varíme takto cca 15 min. Občas miešame. Potom precedíme cez bavlnenú plienku a vyžmíkame. Dostali sme tak sojové mliečko a to čo ostalo v plienke je okara.

    Domáce sójové mliečko a tofu syr - obrázok 1
  2. 2

    Ostalo nám sojove mliečko. Ak chceme iba mlieko tak ho treba dochutiť štipkou soli a osladiť - medom,trstinovým cukrom, alebo vanilinovým cukrom. Podľa chuti. Ak chceme pokračovať a vyrobiť si tofu syr, tak mlieko ničím neochucujeme.

  3. 3

    Pripravíme si zrážadlo: 3 dcl vody do ktorej pridáme 8 plných polievkových lyžíc citronovej šťavy. Hotovo :-) Do horúceho sojoveho mliečka dáme 1 dcl zrážadla-jemne premiešame. Počkáme 3 min a vlejeme další 1 dcl a zase premiešame...ale iba úplne jemnúčko a po povrchu už len tak prejdeme vareškou :-) úplne jemne. Počkáme zase 3 min a dolejeme zvyšok zrážadla. Už nemiešame. Necháme odstáť 15 min a precedíme. Ja som robila opäť cez plienku. Vznikne nám sojová syrovátka a taký jemnúčky tvaroh. Ten treba poriadne vyžmýkať a zaťažiť na niekoľko hodín.

    Domáce sójové mliečko a tofu syr - obrázok 3
  4. 4

    Syr vydrží maximalne 3 dni v chladničke, ale zato v mrazničke vydrží veľmi dlho. Tak isto aj okara aj syrovátka. Tofu si môžete do niečoho naložiť..ja som ho chvíľku dala do slanej vody. Môžete si aj vyudiť... Dobrú chuť kamaráti :-D

Diskusia k receptu

vilie
Zaujmavé. Stoji to za vyskúšanie.
tatiana23
vyzerá to dobré a súper. Určtie vyskúšam a možno, že ešte dnes.
leomax
Tak to už je skutočna paráda! Pri najbližšej príležitosti sa ide na to. Vďaka ya skvelý RP.
katkabk
je to fantasticke.. z jedného balenia soje má človek až tri výrobky... ked nepočítam mlieko..len dávajte pozor pri tom zrážadle...treba miešať naozaj jemne
martamm
Určite vyskúšam tento Tvoj recept, som zvedavá na výsledok...ďakujem
yoolo
prvýkrat som sem zakukoval a s výsledkom som bol veľmi spokojný, viac tofu ako pôvodných sójových bôbov. Druhýkrát som experimentoval s mikrovlnkou a potom sa to "mlieko" do vody vôbec nerozpustilo, neskúšajte.
rea1
kupujem síce vynikajúce čerstvé tofu od vietnamca, ktorý ho vyrába pre bratislavskú vrakunskú komunitu ale toto určite vyskúšam, veď hrať sa treba. :-) a samozrejme mu svoj výrobok dám ochutnať, nech sa zasmeje. :-))) fajn, že si to sem pridala.
zanetf
Prave som doskusala... NO :D mlieko je super, okara neviem, taka tvrda - to tak ma byt? Nezomlelo mi to na jemno, ale su to take malinke kusky, myslela som, ze bude maksia po tom vareni, tak neviem... Mala som soju namocenu menej ako 12 hodin, mozno preto? a Tofu :D nepodarilo, zrazilo sa to pekne, uz som si ruky mydlila, ale ked som to cedila, katastrofa :D najprv som skusala cez chufamix, upchalo mi ho, potom cez utierku - plienku som nemala, ale bola to podobna tkanina a tam mi to nechcelo tiez presakovat a ked som zatlacila, tak mi uz presakovalo aj tofu samotne :( potom mi z cca 4 litrov ostalo par gramov dacoho ako tofu ale na chut prilis kysele :( neviem kde som urobila chybu, pomery som zachovala ako v recepte... Aspon ze som si z toho mlieka na rano odlozila ;)