Domáce sójové mliečko a tofu syr

Autor receptu: katkabk

V obchode je teraz tofu syr dosť drahý... a tak pridávam tento fantastický recept pri ktorom nám vznikne: 1- okara-výborná, výživná a zdravá pochúťka s ktorej sa robia napr karbonátky, omáčky... dá sa pripravovať aj na sladko (čo neodporúčam...mne to nechutilo)...najlepšie mi chutia karbonátky. 2-sojový syr tofu 3-sojová syrovátka-výborná na pleť, na akne... aj na pitie...

60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Sojové bôby si na cca 12-16 hodín namočíme do studenej vody. Potom vodu scedíme - nevyhadzujeme. Scedená voda sa dá použiť ako výborné hnojivo do kvetináčov. Rozdelíme si soju na niekoľko častí a s trochou vody ich vymixujeme na kašu. Delíme na časti kôli tomu aby sa nespálil mixer. Medzi tým si dáme variť cca 4 litre vody. Keď voda vrie, pridáme rozmixovanú kašu z bôbov. Dávame pozor,lebo prudko kypí. Treba pri tom stáť. Pena ktorá sa vytvára na vrchu sa zbiera a vyhadzuje. Varíme takto cca 15 min. Občas miešame. Potom precedíme cez bavlnenú plienku a vyžmíkame. Dostali sme tak sojové mliečko a to čo ostalo v plienke je okara.
  2. Ostalo nám sojove mliečko. Ak chceme iba mlieko tak ho treba dochutiť štipkou soli a osladiť - medom,trstinovým cukrom, alebo vanilinovým cukrom. Podľa chuti. Ak chceme pokračovať a vyrobiť si tofu syr, tak mlieko ničím neochucujeme.
  3. Pripravíme si zrážadlo: 3 dcl vody do ktorej pridáme 8 plných polievkových lyžíc citronovej šťavy. Hotovo :-) Do horúceho sojoveho mliečka dáme 1 dcl zrážadla-jemne premiešame. Počkáme 3 min a vlejeme další 1 dcl a zase premiešame...ale iba úplne jemnúčko a po povrchu už len tak prejdeme vareškou :-) úplne jemne. Počkáme zase 3 min a dolejeme zvyšok zrážadla. Už nemiešame. Necháme odstáť 15 min a precedíme. Ja som robila opäť cez plienku. Vznikne nám sojová syrovátka a taký jemnúčky tvaroh. Ten treba poriadne vyžmýkať a zaťažiť na niekoľko hodín.
  4. Syr vydrží maximalne 3 dni v chladničke, ale zato v mrazničke vydrží veľmi dlho. Tak isto aj okara aj syrovátka. Tofu si môžete do niečoho naložiť..ja som ho chvíľku dala do slanej vody. Môžete si aj vyudiť... Dobrú chuť kamaráti :-D