Foto: tassiedevil
Jeden z mnohých pokusov....u nás každému chutili, len ich bolo málo....
Suroviny
150 g |
|
50 g |
|
50 g (semolina) |
|
1 káv.lyžička |
|
1 káv.lyžička |
|
1/2 káv..lyžičky |
|
1/2 káv.lyžičky |
|
150-160 g |
|
1 lyžička |
|
Postup
-
1
Večer pred pečením si pripravím kvások: 50g múky 00 + 65 g vody + 1/2 lyžičky sušeného droždia vymiešam na jemnú kašičku, zakryjem plastikovou fóliou a nechám do rána kysnúť. Len na okraj môj postreh: mnohí sa tu na Vareche venujú pečeniu domáceho chlebíka alebo drobného pekárskeho pečiva. Väčšina z vás odvádza skutočne peknú prácu ale si všímam, že len veľmi málo z vás používa kvások, kysnutý cez noc. Prečo? s narýchlo kysnutým kváskom sa nedajú dosiahnuť také výsledky/najmä chuťové/ ako s kváskom, ktorý kysne dlhšiu dobu. Aj som kedysi tak robieval, ale nikdy som nebol spokojný s chuťou. Tak som sa obrátil na tú starú metodu, ktorou sa kedysi chlebík pekával a tam všade sa robil večer pred pečením kvások, ktorý kysol do budúceho rána. Určite si niektorí pamätáte, aké boli tie domáce chlebíky chutné....Ja sa držím tej starej metody a tá nikdy nesklame....
- 2
Na druhý deň všetky suroviny okrem soli a masti spolu zamiešame a necháme pol hodinky odstáľ, potom miesime strojom asi 8 minút, ručne trochu dlhšie, asi v polovici miesenia začneme postupne pridávať masť a tesne pri konci zamiešame soľ. Necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu asi v polovici kysnutia cesto stužíme, čiže vytlačíme vzduch a necháme dalej kysnúť. Po vykysnutí cesto vyklopíme na dosku trochu premiesime a tvarujeme do gule, prikryjeme utierkou necháme 15 min odpočívať. Potom vyvaľkáme do kruhu o priemeru asi 30 cm, rozdelíme na 6 trojuholníkov a začnúc od širšieho konca trojuholníka zatočíme a formujeme do tvaru rožkov. Fotky na celý popstup nemám, lebo som zabudol všetko fotiť..) najbližšie.. Poukladáme na plech ktorý sme posypali múkou.Prikryjeme utierkou , ktorú sme trochu navlhčili sprejom na vodu a necháme na teplom mieste asi 45 minút až jednu hodinu kysnúť....
- 3
Po nakysnutí postriekame rožky jemne sprejom a posypeme makom alebo hrubou soľou. Ja posýpam makom, ten tomu dá trochu extra šmrc...:) mak je zdravší ako soľ... Vložíme do predom vyhriatej rúry na 220 stupňov C, ventilátorová rúra stačí na 200... a pečieme 20 minút, v polovici pečenia otočíme, aby sa nám rožky rovnomerne upiekli. Nezabudnime rúru dobre zapariť.....
- 4
po upečení rozložíme na mriežku a necháme vychladnúť....u nás nemali čas vychladnúť....:)
- 2
(100g múky,60g vody,1g čerstvéhé droždia)
@rela ,aby ti ako hovoríš nepochodoval po kuchynskej linke :)),vlož ho do chladničky-keď je 24h.Keď ho potrebuješ rýchlo,tak 3h pri izbovej teplote.
Rožky sú už v KK, ďakujem.
@aroooo , áno vyšlo 6 ks
@amelie ,:)))nič si z toho nerob, ja som tomu porozumel, máš pravdu ručné miesenie sa nedá napodobniť...aj ja som tak robieval, ale už mám ruky zdraté od roboty....
@jozka2 , a smiem vedieť, prečo sa to nesmie jesť s tým kyslým mliekom?:)
@Jerica , never say "never"...nikdy nepovedz "nikdy"... nedá sa vedieť, možno jedného dňa budeš konkurovať tým pekárom vo vašej obci...:)
@danda3 , mi tomu vravíme, že hovoria" šiestimi rečami"...:)
už e v kk, a *****
@pekarik , poklonu od profíka si vysoko oceňujem.:-)
@pusta1 , nuž a od teba si pochvalu stále vysoko cením, vdaka:-)
@evanaaa ,aj to, aj to v jednej osobe.:))) tú čarovnú pec by som aj ja prijal....)mám len elektrickú aj to bez ventilátora s malými úpravami..ale to je tajomstvo...:)) s tým droždím ako píše @katalin ,
1 g môže stačiť pokiaľ to necháš kysnúť dlhšiu dobu...to stačí nato aby to rozbehlo fermentáciu...
@tassiedevil , namiesto sójovej múky som dala maizenu, semolinu som nahradila detskou krupicou a jedna lyžička soli sa mi zdala na také malé množstvo cesta veľa, tak som dala menej. Chyba. Podľa manžela sú svetové, len neslané:-) oplatí sa dodržať všetko v recepte. Pekávam na pečiacom papieri, ja nemám rada, ak mi múka vysypaná a plech prihorí. Ale ako som sprayovala rožky vodou, nalepili sa na papier trocha, takže výstraha pre iných.
Ešte musím veľa rožkov napiecť, aby boli také krásne ako tvoje, ale hádam raz...Ďakujem za výučbu:-)
@beatacsontosova ,.-))) som rád, že chutili..:)
cim nahradim sojovu mucku? mam sojove mlieko susene, ale to asi nebude ono, ci?
a este mam hlladku celozrnnu psenicnu, raznu a jacmennu a kusok kukuricnej tam este je
pridávam ešte foto :