Domáce rožky

tassiedevil - fotkatassiedevil, 10. marca 2015

Jeden z mnohých pokusov....u nás každému chutili, len ich bolo málo....

Suroviny

150 g
50 g
50 g (semolina)
1 káv.lyžička
1 káv.lyžička
1/2 káv..lyžičky
1/2 káv.lyžičky
150-160 g
1 lyžička




Postup

  1. 1

    Večer pred pečením si pripravím kvások: 50g múky 00 + 65 g vody + 1/2 lyžičky sušeného droždia vymiešam na jemnú kašičku, zakryjem plastikovou fóliou a nechám do rána kysnúť. Len na okraj môj postreh: mnohí sa tu na Vareche venujú pečeniu domáceho chlebíka alebo drobného pekárskeho pečiva. Väčšina z vás odvádza skutočne peknú prácu ale si všímam, že len veľmi málo z vás používa kvások, kysnutý cez noc. Prečo? s narýchlo kysnutým kváskom sa nedajú dosiahnuť také výsledky/najmä chuťové/ ako s kváskom, ktorý kysne dlhšiu dobu. Aj som kedysi tak robieval, ale nikdy som nebol spokojný s chuťou. Tak som sa obrátil na tú starú metodu, ktorou sa kedysi chlebík pekával a tam všade sa robil večer pred pečením kvások, ktorý kysol do budúceho rána. Určite si niektorí pamätáte, aké boli tie domáce chlebíky chutné....Ja sa držím tej starej metody a tá nikdy nesklame....

  2. 2

    Na druhý deň všetky suroviny okrem soli a masti spolu zamiešame a necháme pol hodinky odstáľ, potom miesime strojom asi 8 minút, ručne trochu dlhšie, asi v polovici miesenia začneme postupne pridávať masť a tesne pri konci zamiešame soľ. Necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu asi v polovici kysnutia cesto stužíme, čiže vytlačíme vzduch a necháme dalej kysnúť. Po vykysnutí cesto vyklopíme na dosku trochu premiesime a tvarujeme do gule, prikryjeme utierkou necháme 15 min odpočívať. Potom vyvaľkáme do kruhu o priemeru asi 30 cm, rozdelíme na 6 trojuholníkov a začnúc od širšieho konca trojuholníka zatočíme a formujeme do tvaru rožkov. Fotky na celý popstup nemám, lebo som zabudol všetko fotiť..) najbližšie.. Poukladáme na plech ktorý sme posypali múkou.Prikryjeme utierkou , ktorú sme trochu navlhčili sprejom na vodu a necháme na teplom mieste asi 45 minút až jednu hodinu kysnúť....

    Domáce rožky  - obrázok 2
  3. 3

    Po nakysnutí postriekame rožky jemne sprejom a posypeme makom alebo hrubou soľou. Ja posýpam makom, ten tomu dá trochu extra šmrc...:) mak je zdravší ako soľ... Vložíme do predom vyhriatej rúry na 220 stupňov C, ventilátorová rúra stačí na 200... a pečieme 20 minút, v polovici pečenia otočíme, aby sa nám rožky rovnomerne upiekli. Nezabudnime rúru dobre zapariť.....

    Domáce rožky  - obrázok 3
  4. 4

    po upečení rozložíme na mriežku a necháme vychladnúť....u nás nemali čas vychladnúť....:)

    Domáce rožky  - obrázok 4

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Chrumkavý recept :-)
rela
Rohlíky občas vnukom upečiem, ale takéto krásne 5* veru nie sú. Musím ich piecť z minimálne 500 gr múky, aj tak sa mi ujde nanajvýš jeden. Vyskúšam urobiť kvások podľa Teba. Dúfam, že mi nebude do rána pochodovať po kuchynskej linke :-)
katerin
Krásne rohlíčky,ja tiež používam 24h kvások skoro na všetko pečivo,lebo má fakt lepšie výsledky a chuť.
(100g múky,60g vody,1g čerstvéhé droždia)
@rela ,aby ti ako hovoríš nepochodoval po kuchynskej linke :)),vlož ho do chladničky-keď je 24h.Keď ho potrebuješ rýchlo,tak 3h pri izbovej teplote.
annan
Ja pečiem domáce pečivo skoro stále, kupené máme len občas,určite vyskušam aj tieto. Vyzeraju pekne.Teraz mám v pohári živý kvások.som zvedavá.či sa mi aj podarí.
danielas
perfektné! Na tvoj rp. práve čakám!!! Robím asi pol roka kváskové chlebíky a teraz vyskúšam tvoje rožteky. Vyzerajú skvostne, ďakujem
amelie
krásne rožky:-) namiesto sójovej múky pridávam kukuričnú, ale vyskúšam aj tieto tvoje:-))) KK*****
amelie
P.S. ak sa dá, tiež si nachystám kvások večer:-), miesimnamiesto cukru ručne, baví ma to a cesto je potom živšie. pridať trošku medu ma naučila moja francúzska susedka.
amelie
o, bože, moje oči... pekné hlúposti som sem nakopila... oprava: miesim cesto ručne, pretože ma to baví a cesto sa mi potom vidí živšie, robí aj bublinky:-) pridávať med namiesto cukru ma naučila moja susedka Raymonde.
aroooo
krásne, 5*, koľko ich vyšlo z tejto dávky, 6?
jozka2
a cerstve potrete masielko,to moze byt sama dobrota.Viem nemalo by sa zapijat kyslym mliekom,nuz co, mnoho veci sa nema a sa robi,tak jeden si prosim aj s tym mliekom.
zuzanka1367
Ešte som neprestala snívať a chlebíku z veterného mlynu a teraz toto :) ako to má stihnúť??? Krásne, po zásluhe 5*
sovka62
Ďalší dokonalý recept. Máš pravdu, o výhodách večerného kvásku som sa presvedčila, keď som podľa tvojho receptu začala pekávať ciabatu. Naozaj je to rozdiel, je vynikajú a zabalená v ľanovom obrúsku vydrží chutná viac dní.
Rožky sú už v KK, ďakujem.
tiginko
nuž čo k týmto nádherám dodať... všetky superlatívy už odzneli, takže ja sa len pridám
jerica
@tassiedevil Tvoj recept s fotom, je tak lákavý, že asi neodolám a vyskúšam, aj ked som sa zariekla, že nebudem vypekať, lebo u nás v obci je pekáreň, čo pečivo priam spieva, za to tvoj recept ma veru zlákal, tak sa mi páči :-) len čo bol pridaný, recept je uložený, teraz už bol čas si sadnúť a napísať.
danda3
Rožky priam spievajú "zjedz ma", perfektná práca.☺
tassiedevil
dakujem Vám všetkým za komentáriky a hviedzičky:)
@aroooo , áno vyšlo 6 ks
@amelie ,:)))nič si z toho nerob, ja som tomu porozumel, máš pravdu ručné miesenie sa nedá napodobniť...aj ja som tak robieval, ale už mám ruky zdraté od roboty....
@jozka2 , a smiem vedieť, prečo sa to nesmie jesť s tým kyslým mliekom?:)
@Jerica , never say "never"...nikdy nepovedz "nikdy"... nedá sa vedieť, možno jedného dňa budeš konkurovať tým pekárom vo vašej obci...:)
@danda3 , mi tomu vravíme, že hovoria" šiestimi rečami"...:)
1x jerica
pusta1
nádherná práca, prudko jedlé foto :-)
už e v kk, a *****
pekarik
dlho som bojoval aj v pek. praxi proti výrobe pek. výrobkov na záraz,t.j,bez kvasného procesu,preto vyjadrujem poklonu za tento prístup a nádherný výsledok
kukulienka71
krásne chrumkavé rohlíky, veľmi sa núkajú:-) nielen fotkou ale aj popisom lákaš pripraviť ich. Samé výzvy, to sa nedá neuložiť. 5* je málo!
tassiedevil
@kukulienka , Catch mi, if you can..-) vdaka za pekný koment, som sebakritický...tých 5 stačí:-)
@pekarik , poklonu od profíka si vysoko oceňujem.:-)
@pusta1 , nuž a od teba si pochvalu stále vysoko cením, vdaka:-)
jjanosik
Zdravicko vinsujem Tasmanii...a dakujem za recept. Uz viac ako sedem rokov experimentujem aby som dosiahol chutne rozky. Zo sojovou muckou som este nerobil a tak dnes vecer tvoj recept odskusam. V surovinach pises ze treba 1 lyzicku drozdi, no v popise je treba 1/2 lyzice drozdi. Ina lyzica? 1/2 lyzice ide na udobrenie tasmanskeho devila? alebo len obycajny preklep v popise?
evanaaa
Nádherné rožky, lákavé, to foto priam spieva, myslím tie chvály naozaj, lebo ja som ešte nič také nevyprodukovala, @tassiedevil , si diabol alebo čarodej? :))))) To si piekol v čarovnej peci......
nela88
@evanaaa , na ten kvások naozaj stačí 1 gram sušeného droždia, alebo 2 gramy čerstvého
tassiedevil
@jjanosik ,nevyzerá to moc, ale ako vidíš vyšlo z toho 6 pekných rožkov, vyskúšaj a uvidíš.:) pol lyžičky droždia do kvásku a na druhý deň pridáme ostatné suroviny, tz. aj druhú pol lyžičky droždia..prepáč ak som to neuviedol celkom zrozumiteľne...:) vieš, už som takmer 30 rokov preč od domova, tak už niekedy sa mi ťažko hľadajú výrazy...nemusíš udobrovať, ja som jeden z tých krotkejších...:)vdaka za pozdrav a aby sa Ti vydarili....:)
@evanaaa ,aj to, aj to v jednej osobe.:))) tú čarovnú pec by som aj ja prijal....)mám len elektrickú aj to bez ventilátora s malými úpravami..ale to je tajomstvo...:)) s tým droždím ako píše @katalin ,
1 g môže stačiť pokiaľ to necháš kysnúť dlhšiu dobu...to stačí nato aby to rozbehlo fermentáciu...
ivav
prekrásne rožky, ako keby ich bol robil cez šablónu nejaký stroj
kukulienka71
Roboty ako na kostole:-)) ale musím ti povedať, viem, o akej chuti tu básniš stále, ja som ju necítila dodnes hádam 20 rokov. A robí to kvások kysnutý cez noc, tak ako píšeš.
@tassiedevil , namiesto sójovej múky som dala maizenu, semolinu som nahradila detskou krupicou a jedna lyžička soli sa mi zdala na také malé množstvo cesta veľa, tak som dala menej. Chyba. Podľa manžela sú svetové, len neslané:-) oplatí sa dodržať všetko v recepte. Pekávam na pečiacom papieri, ja nemám rada, ak mi múka vysypaná a plech prihorí. Ale ako som sprayovala rožky vodou, nalepili sa na papier trocha, takže výstraha pre iných.
Ešte musím veľa rožkov napiecť, aby boli také krásne ako tvoje, ale hádam raz...Ďakujem za výučbu:-)


beatacsontosova
Teda mili priatelia, tento recept podla vyssie uvedeneho receptu NEROBTE!!! Zarucene spravte aspon dvojnasobnu davku aby sa vam nestalo to co mne - usiel sa mi iba malinky chrumkavy zvonka jemny zvnutra kusocek, moj drahy sa do nich pustil len tak zafucalo :) ja som nemala doma semolinu ani sojovu mucku dala som iba obyc muku, vyborne su- teda vlastne uz iba boli.
tassiedevil
@kukulienka71 , "bez práce, nie sú koláče" v tomto prípade rožky:) ja myslím, že na prvý pokus si ich spravila naozaj pekne...len Ty nešpekuluj ako "zlatnícky učeň" a drž sa receptu, ochutnaj a ked sa Ti niečo nepozdáva, potom rob úpravy... ja to vždy tak robím:) pokiaľ nemáš sojovú múčku, radšej tam nedaj nič, maizena to je niečo úplne iné....som rád, že si konečne nato prišla, čo je v tej básni o tej chuti:-)) ved Ty prídeš ako nato, na niektoré finesy musíš prísť sama, netráp sa, aj ja som pokazil počas experimentovania aspoň 20 kg múky, kým som nato prišiel:)myslím, že zaslúžia 5*****
@beatacsontosova ,.-))) som rád, že chutili..:)
smejkad
cim dalej viac mi vrtate v hlave aj s tymito rozkami :-)))
cim nahradim sojovu mucku? mam sojove mlieko susene, ale to asi nebude ono, ci?
a este mam hlladku celozrnnu psenicnu, raznu a jacmennu a kusok kukuricnej tam este je
jerica
@tassiedevil , kvások som zarobila, krásne sa zdvíha, len mám jednu otázku, v popise surovín máš na kvások ak som dobre rozumela, 50g múka chlebová T650, ale v popise spracovania kvásku máš 50g múky 00. Zarobila som s T650 100g , lebo spravím z dvojitej dávky. Pozdravujem a ďakujem :-)
tassiedevil
@Jerica , vieš čo? už aj ja som z toho celý dopletený:-))) v surovinách som nespomínal kvások...) z tých 150 g 00 múky sa odoberie 50 g na kvások.... ale nevadí, že si kvások zarobila z T650, to je nakoniec jedno.. .:)maj sa pekne a nemáš začo.
jerica
@tassiedevil , to znamená (nechcem byť za múdru) , že si odobral z múky 00 , ostalo 100 g 00, a tú 650 tku dáš zmiešanú so 100g 00 múky, ja som dala do kvásku 650 tku, a teraz zarobím s 00 kou 150g, samozrejme dvojnásobne lebo som zarobila na dve dávky. (nechcem byť špekulant ako zlatnícky učeň, chcem sa držať presne receptu ako si napísal:-)
jerica
samozrejme, že som zabudla, to množstvo vody čo máš v rozpise surovín, je tiež odobraté na zarobenie kvásku ? lebo ked chcem (aj ked nemám problém použiť svoje finesy pri varení) držať sa receptu, neviem sa z toho "vysomáriť" prepáč, zlákala ma tá krásna úvodná fotografia a zaujímavý postup. Určite pridám foto, aj keby sa nevydarili .
tassiedevil
@jerica , všetko je OK, voda na kvások tiež bola odobratá z celkového množstva, uvedeného v surovinách...najbližšie to budem musieť napísať viac po lopate...:) a prečo by sa nemali vydariť...:) zajtra sa pochváľ..:) tu je už polnoc, už som mal byť dávno v posteli..)pekné odpoludnie prajem:)
jerica
skúška vyšla, na budúce vylepším, spravím žemle, dodržala som presne suroviny aj postup.

jerica
cesto som robila z dvoch dávok, polovica na rohlíky a druhá na plnené bagety s cesnakovým syrom a petržlenom. Cesto má výbornú chuť.
pridávam ešte foto :


tassiedevil
@jerica , no vidíš, však nie je to také hrozné, vydarili sa Ti pekne, trošku sú bacuľaté.:) ale to nevadí...krásne foto..:) zaslúžia si 5*****
jerica
je to za mnou, tak ako píšeš , na prvý krát pokus omyl, len teraz som sa držala Tvojho receptu krok za krokom, a že sú baculaté, mala som spraviť šesť a nie osem :-) Ďakujem za 5* :-)
jjanosik
Tassiedevil, urobil som podla receptu i sojovu mucku som pridal - aj vysli ako vymalovane - len ich chut nie je ta, ktoru si z detstva pamatam (asi sa mi za tie roky zmenila, no je mozne ze i pamat si vytvara chute co asi neboli?). Vyskusam dat len polovicu sojovej mucky - mozu byt len ine.
tassiedevil
@jjanosik , tak ako hovoríš, tie chute dnes je už veľmi ťažko dosiahnuť, nemyslím, že si nezabudol, na chuť sa nedá zabudnúť aj ked sa chute rokmi menia...tie chute z detstva sa nám možno už nikdy nepodarí napodobniť, zijeme v inom svete, žito sa pestuje v iných pôdach ináč sa spracováva atd. atd., poviem ti príklad o ktorom som čítal, v New York City otvoril francúzsky pekár pekáreň, nebol spokojný s výsledkami svojej práce, všetko chutilo úplne inak ako vo francúzku, tak sa rozhodol, že si bude dovážať múku z Francúzka a dokonca aj pece si dal postaviť z tehál dovezených z Francúzka...až potom sa mu podarilo upiect to pečivo tak ako doma... Som rád, že sa ti podarili, len skúšaj, možno na niečo prídeš..daj vedieť:)
nadia56
@Tassiedevil , dakujem za recept, ja som si ho prisposobila, prepocitala a s tvojim postupom na nocny odlozeny kvasok peciem domaci chlieb,/ aj sladku verziu na ranajky /, je ovela chutnejsi ako ten moj povodny, naozaj sa oplati trosku si naplanovat pracu a potom tesit sa z vydareneho vysledku, prajem ti krasny letny den :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia