Domáce rožky

tassiedevil - fotkatassiedevil, 10. marca 2015

Jeden z mnohých pokusov....u nás každému chutili, len ich bolo málo....

Suroviny

150 g
50 g
50 g (semolina)
1 káv.lyžička
1 káv.lyžička
1/2 káv..lyžičky
1/2 káv.lyžičky
150-160 g
1 lyžička

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer pred pečením si pripravím kvások: 50g múky 00 + 65 g vody + 1/2 lyžičky sušeného droždia vymiešam na jemnú kašičku, zakryjem plastikovou fóliou a nechám do rána kysnúť. Len na okraj môj postreh: mnohí sa tu na Vareche venujú pečeniu domáceho chlebíka alebo drobného pekárskeho pečiva. Väčšina z vás odvádza skutočne peknú prácu ale si všímam, že len veľmi málo z vás používa kvások, kysnutý cez noc. Prečo? s narýchlo kysnutým kváskom sa nedajú dosiahnuť také výsledky/najmä chuťové/ ako s kváskom, ktorý kysne dlhšiu dobu. Aj som kedysi tak robieval, ale nikdy som nebol spokojný s chuťou. Tak som sa obrátil na tú starú metodu, ktorou sa kedysi chlebík pekával a tam všade sa robil večer pred pečením kvások, ktorý kysol do budúceho rána. Určite si niektorí pamätáte, aké boli tie domáce chlebíky chutné....Ja sa držím tej starej metody a tá nikdy nesklame....

  2. 2

    Na druhý deň všetky suroviny okrem soli a masti spolu zamiešame a necháme pol hodinky odstáľ, potom miesime strojom asi 8 minút, ručne trochu dlhšie, asi v polovici miesenia začneme postupne pridávať masť a tesne pri konci zamiešame soľ. Necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu asi v polovici kysnutia cesto stužíme, čiže vytlačíme vzduch a necháme dalej kysnúť. Po vykysnutí cesto vyklopíme na dosku trochu premiesime a tvarujeme do gule, prikryjeme utierkou necháme 15 min odpočívať. Potom vyvaľkáme do kruhu o priemeru asi 30 cm, rozdelíme na 6 trojuholníkov a začnúc od širšieho konca trojuholníka zatočíme a formujeme do tvaru rožkov. Fotky na celý popstup nemám, lebo som zabudol všetko fotiť..) najbližšie.. Poukladáme na plech ktorý sme posypali múkou.Prikryjeme utierkou , ktorú sme trochu navlhčili sprejom na vodu a necháme na teplom mieste asi 45 minút až jednu hodinu kysnúť....

    Domáce rožky  - obrázok 2
  3. 3

    Po nakysnutí postriekame rožky jemne sprejom a posypeme makom alebo hrubou soľou. Ja posýpam makom, ten tomu dá trochu extra šmrc...:) mak je zdravší ako soľ... Vložíme do predom vyhriatej rúry na 220 stupňov C, ventilátorová rúra stačí na 200... a pečieme 20 minút, v polovici pečenia otočíme, aby sa nám rožky rovnomerne upiekli. Nezabudnime rúru dobre zapariť.....

    Domáce rožky  - obrázok 3
  4. 4

    po upečení rozložíme na mriežku a necháme vychladnúť....u nás nemali čas vychladnúť....:)

    Domáce rožky  - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
dakujem Vám všetkým za komentáriky a hviedzičky:)
@aroooo , áno vyšlo 6 ks
@amelie ,:)))nič si z toho nerob, ja som tomu porozumel, máš pravdu ručné miesenie sa nedá napodobniť...aj ja som tak robieval, ale už mám ruky zdraté od roboty....
@jozka2 , a smiem vedieť, prečo sa to nesmie jesť s tým kyslým mliekom?:)
@Jerica , never say "never"...nikdy nepovedz "nikdy"... nedá sa vedieť, možno jedného dňa budeš konkurovať tým pekárom vo vašej obci...:)
@danda3 , mi tomu vravíme, že hovoria" šiestimi rečami"...:)
1x jerica
@jjanosik ,nevyzerá to moc, ale ako vidíš vyšlo z toho 6 pekných rožkov, vyskúšaj a uvidíš.:) pol lyžičky droždia do kvásku a na druhý deň pridáme ostatné suroviny, tz. aj druhú pol lyžičky droždia..prepáč ak som to neuviedol celkom zrozumiteľne...:) vieš, už som takmer 30 rokov preč od domova, tak už niekedy sa mi ťažko hľadajú výrazy...nemusíš udobrovať, ja som jeden z tých krotkejších...:)vdaka za pozdrav a aby sa Ti vydarili....:)
@evanaaa ,aj to, aj to v jednej osobe.:))) tú čarovnú pec by som aj ja prijal....)mám len elektrickú aj to bez ventilátora s malými úpravami..ale to je tajomstvo...:)) s tým droždím ako píše @katalin ,
1 g môže stačiť pokiaľ to necháš kysnúť dlhšiu dobu...to stačí nato aby to rozbehlo fermentáciu...
1x evanaaa
Teda mili priatelia, tento recept podla vyssie uvedeneho receptu NEROBTE!!! Zarucene spravte aspon dvojnasobnu davku aby sa vam nestalo to co mne - usiel sa mi iba malinky chrumkavy zvonka jemny zvnutra kusocek, moj drahy sa do nich pustil len tak zafucalo :) ja som nemala doma semolinu ani sojovu mucku dala som iba obyc muku, vyborne su- teda vlastne uz iba boli.