Domáce rožky

Autor receptu: tassiedevil

Jeden z mnohých pokusov....u nás každému chutili, len ich bolo málo....

Suroviny

Postup

  1. Večer pred pečením si pripravím kvások: 50g múky 00 + 65 g vody + 1/2 lyžičky sušeného droždia vymiešam na jemnú kašičku, zakryjem plastikovou fóliou a nechám do rána kysnúť. Len na okraj môj postreh: mnohí sa tu na Vareche venujú pečeniu domáceho chlebíka alebo drobného pekárskeho pečiva. Väčšina z vás odvádza skutočne peknú prácu ale si všímam, že len veľmi málo z vás používa kvások, kysnutý cez noc. Prečo? s narýchlo kysnutým kváskom sa nedajú dosiahnuť také výsledky/najmä chuťové/ ako s kváskom, ktorý kysne dlhšiu dobu. Aj som kedysi tak robieval, ale nikdy som nebol spokojný s chuťou. Tak som sa obrátil na tú starú metodu, ktorou sa kedysi chlebík pekával a tam všade sa robil večer pred pečením kvások, ktorý kysol do budúceho rána. Určite si niektorí pamätáte, aké boli tie domáce chlebíky chutné....Ja sa držím tej starej metody a tá nikdy nesklame....
  2. Na druhý deň všetky suroviny okrem soli a masti spolu zamiešame a necháme pol hodinky odstáľ, potom miesime strojom asi 8 minút, ručne trochu dlhšie, asi v polovici miesenia začneme postupne pridávať masť a tesne pri konci zamiešame soľ. Necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu asi v polovici kysnutia cesto stužíme, čiže vytlačíme vzduch a necháme dalej kysnúť. Po vykysnutí cesto vyklopíme na dosku trochu premiesime a tvarujeme do gule, prikryjeme utierkou necháme 15 min odpočívať. Potom vyvaľkáme do kruhu o priemeru asi 30 cm, rozdelíme na 6 trojuholníkov a začnúc od širšieho konca trojuholníka zatočíme a formujeme do tvaru rožkov. Fotky na celý popstup nemám, lebo som zabudol všetko fotiť..) najbližšie.. Poukladáme na plech ktorý sme posypali múkou.Prikryjeme utierkou , ktorú sme trochu navlhčili sprejom na vodu a necháme na teplom mieste asi 45 minút až jednu hodinu kysnúť....
  3. Po nakysnutí postriekame rožky jemne sprejom a posypeme makom alebo hrubou soľou. Ja posýpam makom, ten tomu dá trochu extra šmrc...:) mak je zdravší ako soľ... Vložíme do predom vyhriatej rúry na 220 stupňov C, ventilátorová rúra stačí na 200... a pečieme 20 minút, v polovici pečenia otočíme, aby sa nám rožky rovnomerne upiekli. Nezabudnime rúru dobre zapariť.....
  4. po upečení rozložíme na mriežku a necháme vychladnúť....u nás nemali čas vychladnúť....:)