Domáce opekance (celozrnné, bezlaktózové, vegan)

jenni - fotkajenni, 24. decembra 2014
Domáce opekance (celozrnné, bezlaktózové, vegan)
Foto: jenni

Moje prvé domáce opekance, aj pre tých, čo mlieka nechcú alebo nemôžu jesť, aby mali na vianočnom stole niečo zo slovenských tradičných jedál. A Zobraziť celý popisMoje prvé domáce opekance, aj pre tých, čo mlieka nechcú alebo nemôžu jesť, aby mali na vianočnom stole niečo zo slovenských tradičných jedál. A sú celozrnné. Týmto Vám chcem popriať príjemné vianočné sviatky a kopu dobrého jedla a pohody. :) www.dontbefakebakesomecake.sk

Suroviny

Kvások:
200 ml
1 1/2 PL
1/3 kocky
štipka
Cesto:
200 g
100 g
3/4 čl
podľa potreby
podľa potreby
Na vrch:
podľa potreby
podľa potreby
podľa chuti
podľa chuti (alebo púpavový med)




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kvások, mlieko zohrejeme, rozmrvíme do neho droždie, pridáme cukor, premiešame, zaprášime trochou múky a necháme vzísť kvások (cca 10 min.).

  2. 2

    V mise si zmiešame oba druhy múky so soľou, pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto. V surovinách uvádzam v ceste ešte múku a mlieko - podľa potreby, teda pridáme mlieko alebo múku ak bude treba, ak nebude nemusíte, uvidíte sami, či je do cesta ešte čosi treba pridať. Podľa potreby pridáme mlieko (ak je cesto príliš hutné) alebo múku (pokiaľ je priveľmi lepivé a nedá sa s ním pracovať). Misu s cestom prekryjeme kuchynskou utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.

  3. 3

    Vykysnuté cesto trochu rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru placky, pokrájame na pásiky, z ktorých vyformujeme hrubšie valčeky a tie pokrájame na malé kúsky. Takto nakrájané opekance už len preložíme na plech na pečenie, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a môžeme nechať trochu podkysnúť (približne 10 min.).

  4. 4

    Opekance vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 až 20 minút. Opekance necháme vychladnúť a preložíme do misky.

  5. 5

    Pred podávaním opekance prelejeme horúcou vodou a premiešame, aby zmäkli, prípadne ich môžete vhodiť na chvíľku do hrnca s vriacou vodou a o pár minú (cca 2 min.) vybrať, aby neboli premočené.

  6. 6

    Opekance posypte makom, oslaďte a prelejte horúcim mandľovým mliekom a všetko poriadne premiešajte. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia