Domáce lúpačky s bielym jogurtom fotorecept

diabambulka - fotkadiabambulka, 14. novembra 2011

Boli na večeru, lebo môj synček veeeľmi chcel lúpačky ako mali v škôlke a tatino zabudol kúpiť:-) Pochválil ma a ešte si nechal aj na raňajky... Veľmi sme si pochutili. Pridala som biely jogurt a tam kde bol natretý zostali krásne dierky a tak boli krásne mäkučké.

14 ks
porcií
15 minút
na 160 °C

Suroviny

400 g
1 čajovú lyžičku /na 1kg múky/
40 g
1 ks
1 ks
70 g alebo smetol
175 ml vlažné
1/2 ks
 štipka
 na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku, cukor, žĺtok, vanilkový cukor, štipku soli, sušené droždie, heru a mlieko dáme do misky, zmiešame a vypracujeme ( vymiesime ) cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 2 časti. Jednu rozvaľkáme do kruhu a natrieme bielym jogurtom. Rozdelíme na 8 trojuholníkov a zrolujeme do tvaru rožka.

    Domáce lúpačky s  bielym jogurtom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Môžeme si urobiť aj iné tvary. Druhú časť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a rozdelíme na 6 rovnakých častí. Každú natrieme jogurtom, zrolujeme a vytvarujeme takú makovku:-)

    Domáce lúpačky s  bielym jogurtom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potrieme bielkom a posypeme celým makom. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Domáce lúpačky s  bielym jogurtom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme pri teplote 150-160°C približne 15 až 20 minút.

    Domáce lúpačky s  bielym jogurtom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dobrú chuť :-)))

    Domáce lúpačky s  bielym jogurtom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

78 komentárov k receptu
No, nádhera-super, krásne!!!...robievam, ale bez jogurtu. Tie Tvoje vyzerajú neskutočne suprové-naozaj, ako od profi kuchára...ale, veď to isto si!...sladké my len tak raz/dva za rok-ale toto isto najbližšie vyskúšam!...ukladám, ďakujem!
ďakujem :-)
maartina, nechala som ho v miske kyske ( alebo obyčajnej miske s uzáverom ) a v teplej vode vykysnúť 2-krát, aby bolo nadýchanejšie, ale stačí keď nakysnú 1 krát zhruba 45 minút, potom urobiť rožteky a opäť nechať na 20 minút podkysúť a šup upiecť :-) Ak použiješ čerstvé droždie, lepšie uvidíš ako nádherne sa rožteky dvíhajú už pri kysnutí, pri sušenom to je vidno najviac pri pečení ...dobrú chuť
:-) Tvoja šikovnosť nemá konca-kraja :-) Nemôžem zabudnúť na čerstvé lupačky z jednej bývalej pekárne... A tie Tvoje cítim až sem :-) KK :-)
Neverím vlastným očiam. Načo by tatino kupoval, keď ich takéto vieš upiecť doma? Určite sú lepšie a nepochybujem, že aj lacnejšie.
Mňaaaam, tak toto musím vyskúšať. Obe deti sú doma choré, tak sa zabavíme a pochutnáme si s kakaukom :-) Ďakujem za inšpiráciu!
v recepte sa udava, ze treba drozdia "1 čajovú lyžičku /na 1kg múky/" - muky je ale 400g, tak kolko mam pouzit ?
zifi, použi 1 čajovú lyžičku sušeného droždia, ale pozor, rôzne značky sušeného droždia sú na rôzne množstvo múky, preto som napísala , že ja som použila sušené droždie na 1kg múky ( z toho som odobrala tú 1 čajovú lyžičku ) chápeme sa ? neviem či som to nevysvetlila zložito...
no toto...také pekné obrázky ..no paráá´dné lúpácky,zajtra,nie pozajtra,lebo zajtra máme druhý sviatok vianocný,ich skúsím upiect,vdaka za recept!Ninni
slavka11, biely jogurt nemusíš použiť, ale nebudeš tam mať tie krásne dierky, vďaka ktorým je toto cesto také mäkučké, tzn. cesto bude bez dierok, ktoré sa tvoria vlastne tým biely jogurtom, ktorý je vo vnútry každej lúpačky stočený :-)))
@Diabambulka ,teraz som ich dopiekla, su vynikajuce. Vnucata ich budu mat dnes ako pochutku. To cesto je ako vaticka!!! Dakujem za vyborny recept. Aj moje su ako Tvoje , len mam vybite baterky vo fotaku, nemohla som ich zvečniť. Zajtra musim kupit nove baterky do fotaka, nabijacie, pripadne aj nabijacku.
ahoj marienka44, véééľmi si ma potešila, ako sa super podarili a že si spokojná. Aj náš synček ich má veľmi rád a najlepšie s džemíkom:-))) a to maslo hmm to musí byť vôňa a chuť hotové nebíčko v papuľke :-)
@diabambulka , prave som ich upiekla. Musim tvoj receptik pochvalit, su vyborne! Velmi chutne jemne cesto...Budem robit casto. Dakujem! Jednu cast som spravila len tak, s jogurtom a druhu cast som naplnila Nutellou. Pokusim sa pridat fotografiu. Neviem, ci sa mi to podari vlastnymi silami pridat, ak nie, poprosim redakciu.









Nádhera na jednotku s hviezdickou ešte prezraď ako si urobila tie fantastické s nutelou, pridala si len nutelu namiesto jogurtu? Teraz si inšpirovala ty mňa, určite urobím syncekovi dakujem :-)
@diabambulka , tak na tie nutellove som cesto rozvalkala tak ako aj ty, ale som ho nenatrela jogurtom. Na kazdy trojuholnik som dala kopcek nutelly a trosku som to rozotrela, ale nie az po okraje. Bala som sa, aby mi to nezacalo vytekat. A potom som ich zakrutila. Rozteky (vsetky) som piekla trosku pri vyssej teplote (175) a trosku dlhsie ako ty (ale to zalezi uz od rury). Robila som s maslom (Heru nemam) a kvasnice som pouzila cerstve. Nic nemam proti susenym, ale nahodou som mala este cerstve v mraznicke, tak ich chcem pominat....Este raz dakujem :-).
výborné lúpačky sme mali včera na večeru...s tým jogurtom sú naozaj krehkučké...vynikajúci recept, odporúčam... :D
včera som našla recept na tieto lupačky, dnes som ich vyskúšala a sú naozaj výborné....nie nadarmo je tu tolko komentárov a nabudúce vyskúšam aj s tou nutelou, alebo s dneska uvareným slivkovým lekvárom.
ako študujem,tak študujem,to pekné zatočenie okrúhlych lupáčkov.Podarili sa ti veľmi pekne a voňu cítim až do izby (asi preto,že pečiem voňavý chlebík)
Včera som ich piekla , ale v recepte máš veľmi závážnú chybu ! Zabudla si napísať , že ich treba urobiť z dvojitej dávky ! Boli také vynikajúce , že sme sa o ne skoro pobili ...
;-( nepodarili sa mi ;-( tusim som jedina... preco? dala som celozrnnu spaldovu muku. Preto? a nejako mi to nevykyslo asi dobre ;-(
p.s. inak milujem tvoje recepty ;-))

Pridaj komentár k receptu: