Domáce lúpačky s bielym jogurtom fotorecept
Foto: diabambulka
Boli na večeru, lebo môj synček veeeľmi chcel lúpačky ako mali v škôlke a tatino zabudol kúpiť:-) Pochválil ma a ešte si nechal aj Zobraziť celý popisBoli na večeru, lebo môj synček veeeľmi chcel lúpačky ako mali v škôlke a tatino zabudol kúpiť:-) Pochválil ma a ešte si nechal aj na raňajky... Veľmi sme si pochutili. Pridala som biely jogurt a tam kde bol natretý zostali krásne dierky a tak boli krásne mäkučké.
porcií
na 160 °C
Suroviny
400 g |
|
1 čajovú lyžičku /na 1kg múky/ |
|
40 g |
|
|
|
1 ks |
|
1 ks |
|
70 g alebo smetol |
|
175 ml vlažné |
|
1/2 ks |
|
štipka |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Múku, cukor, žĺtok, vanilkový cukor, štipku soli, sušené droždie, heru a mlieko dáme do misky, zmiešame a vypracujeme ( vymiesime ) cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 2 časti. Jednu rozvaľkáme do kruhu a natrieme bielym jogurtom. Rozdelíme na 8 trojuholníkov a zrolujeme do tvaru rožka.
-
2
Môžeme si urobiť aj iné tvary. Druhú časť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a rozdelíme na 6 rovnakých častí. Každú natrieme jogurtom, zrolujeme a vytvarujeme takú makovku:-)
-
3
Potrieme bielkom a posypeme celým makom. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
4
Pečieme pri teplote 150-160°C približne 15 až 20 minút.
-
5
Dobrú chuť :-)))
maartina, nechala som ho v miske kyske ( alebo obyčajnej miske s uzáverom ) a v teplej vode vykysnúť 2-krát, aby bolo nadýchanejšie, ale stačí keď nakysnú 1 krát zhruba 45 minút, potom urobiť rožteky a opäť nechať na 20 minút podkysúť a šup upiecť :-) Ak použiješ čerstvé droždie, lepšie uvidíš ako nádherne sa rožteky dvíhajú už pri kysnutí, pri sušenom to je vidno najviac pri pečení ...dobrú chuť
a nezostalo? že by ste prehodili cez plot :)
p.s. inak milujem tvoje recepty ;-))