Domáca mrazená zelenina fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 7. októbra 2014
Domáca mrazená zelenina (fotorecept)
Foto: rennatte

Na mrazenie používame prebytky a zeleninu, ktorú treba hneď spracovať, hlavne na jeseň pri zbere, peknú zdravú uskladníme a poškodenú, zdeformovanú spracujeme a zamrazíme.

60 minút
príprava
1 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 1

    petržlen....

    Domáca mrazená zelenina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ....mrkva, čerstvo vytiahnuté zo zeme. Zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na malé hranolčeky alebo kolieska. Ja som si pomohla kuchynským robotom s nádstavcom na hranolčeky. Do väčšieho hrnca dáme variť vodu.

    Domáca mrazená zelenina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do vriacej vody vložíme koreňovú zeleninu, dala som najprv mrkvu, počkáme kým zovrie a hneď vyberieme pomocou sitka a vysypeme na plytký plech

    Domáca mrazená zelenina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom zmes mrkvy, petržlenu a môže byť aj zeler, takto obvaríme všetku zeleninu

    Domáca mrazená zelenina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    nakoniec aj ružičkový kel, toho som mala iba troška

    Domáca mrazená zelenina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Oblvarenú zeleninu necháme úplne vychladnúť

    Domáca mrazená zelenina (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ak máme jarný mrazený hrášok, môžeme pridať k vychladnutej mrkve, namiešame si rôzne zmesi

    Domáca mrazená zelenina (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    naporcujeme do sáčikov a dáme zmraziť, v zime ako by sme našli do polievky, rizota alebo len ako prílohu. Vodu v ktorej sa varila zelenina použijeme na polievku, prípadne zamrazíme a použijeme ako zeleninový vývar.

    Domáca mrazená zelenina (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

babkamt
Bežne mrazím zeleninu. Dávam jednotlivé druhy do vreciek. Mix ma ešte nenapadlo urobiť. 5* Nápad sa mi páči.
ocko
ja si zasa pripravujem zeleninu tak ze ocistenu zeleninu si si na robote nastruham väcsie sliziky a potom ju podusim na oleji nie dlho len co trocha zmäkne necham vychladnut a sup do sackov a do mrazaku
tiez si pripravujem aj celu zeleninu mrkvu petrzlen cerek tak ze si ju dam ocistenu do parneho hrnca na 15min. potom ju necham vychladnut a sup do sackov je to sikovne a neda to vela prace a vyvar necham vychladnut a dam tiez do sackov zamrazit iste mame kazda svoj sposob ale ja som sa chcela podelit aj s mojou pracou.
1x aca52
evia
Ja po ovarení zeleninu šupnem do studenej vody, aby sa rýchlo schladila a až potom nechám na utierke preschnúť a dávam do vreciek.
marta5
Zamrazila som si aj ja zeleninu,ale som ju neobvarila.Nasačkovala som mrkvu,petržlen,kaleráb-to čo zvyknem dávať do polievok.Mala som aj telenú cibuľku a zelerovú vňať.Nabudúce asi najprv obvarim,podľa Vašich receptov-vyskúšam.
zitar
Tiež obváram zeleninu keď ju idem mraziť. Ja takto spracujem všetku, čo sa mi urodí, aj celú, ktorú používam do polievok - vývarov. V zime je to paráda, do hrnca vložím mäso, vysypem vrecko so zeleninou a už sa len pekne polievka sama varí.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha