Foto: rennatte
Na mrazenie používame prebytky a zeleninu, ktorú treba hneď spracovať, hlavne na jeseň pri zbere, peknú zdravú uskladníme a poškodenú, zdeformovanú spracujeme a zamrazíme.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
petržlen....
-
2
....mrkva, čerstvo vytiahnuté zo zeme. Zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na malé hranolčeky alebo kolieska. Ja som si pomohla kuchynským robotom s nádstavcom na hranolčeky. Do väčšieho hrnca dáme variť vodu.
-
3
do vriacej vody vložíme koreňovú zeleninu, dala som najprv mrkvu, počkáme kým zovrie a hneď vyberieme pomocou sitka a vysypeme na plytký plech
-
4
potom zmes mrkvy, petržlenu a môže byť aj zeler, takto obvaríme všetku zeleninu
-
5
nakoniec aj ružičkový kel, toho som mala iba troška
-
6
Oblvarenú zeleninu necháme úplne vychladnúť
-
7
ak máme jarný mrazený hrášok, môžeme pridať k vychladnutej mrkve, namiešame si rôzne zmesi
-
8
naporcujeme do sáčikov a dáme zmraziť, v zime ako by sme našli do polievky, rizota alebo len ako prílohu. Vodu v ktorej sa varila zelenina použijeme na polievku, prípadne zamrazíme a použijeme ako zeleninový vývar.
tiez si pripravujem aj celu zeleninu mrkvu petrzlen cerek tak ze si ju dam ocistenu do parneho hrnca na 15min. potom ju necham vychladnut a sup do sackov je to sikovne a neda to vela prace a vyvar necham vychladnut a dam tiez do sackov zamrazit iste mame kazda svoj sposob ale ja som sa chcela podelit aj s mojou pracou.