Domáca mrazená zelenina (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Na mrazenie používame prebytky a zeleninu, ktorú treba hneď spracovať, hlavne na jeseň pri zbere, peknú zdravú uskladníme a poškodenú, zdeformovanú spracujeme a zamrazíme.
60 minút príprava |
1 minút tepelná úprava |
Postup
- petržlen....
- ....mrkva, čerstvo vytiahnuté zo zeme. Zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na malé hranolčeky alebo kolieska. Ja som si pomohla kuchynským robotom s nádstavcom na hranolčeky. Do väčšieho hrnca dáme variť vodu.
- do vriacej vody vložíme koreňovú zeleninu, dala som najprv mrkvu, počkáme kým zovrie a hneď vyberieme pomocou sitka a vysypeme na plytký plech
- potom zmes mrkvy, petržlenu a môže byť aj zeler, takto obvaríme všetku zeleninu
- nakoniec aj ružičkový kel, toho som mala iba troška
- Oblvarenú zeleninu necháme úplne vychladnúť
- ak máme jarný mrazený hrášok, môžeme pridať k vychladnutej mrkve, namiešame si rôzne zmesi
- naporcujeme do sáčikov a dáme zmraziť, v zime ako by sme našli do polievky, rizota alebo len ako prílohu. Vodu v ktorej sa varila zelenina použijeme na polievku, prípadne zamrazíme a použijeme ako zeleninový vývar.