Domáca mrazená zelenina (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Na mrazenie používame prebytky a zeleninu, ktorú treba hneď spracovať, hlavne na jeseň pri zbere, peknú zdravú uskladníme a poškodenú, zdeformovanú spracujeme a zamrazíme.

60 minút
príprava
1 minút
tepelná úprava

Postup

  1. petržlen....
  2. ....mrkva, čerstvo vytiahnuté zo zeme. Zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na malé hranolčeky alebo kolieska. Ja som si pomohla kuchynským robotom s nádstavcom na hranolčeky. Do väčšieho hrnca dáme variť vodu.
  3. do vriacej vody vložíme koreňovú zeleninu, dala som najprv mrkvu, počkáme kým zovrie a hneď vyberieme pomocou sitka a vysypeme na plytký plech
  4. potom zmes mrkvy, petržlenu a môže byť aj zeler, takto obvaríme všetku zeleninu
  5. nakoniec aj ružičkový kel, toho som mala iba troška
  6. Oblvarenú zeleninu necháme úplne vychladnúť
  7. ak máme jarný mrazený hrášok, môžeme pridať k vychladnutej mrkve, namiešame si rôzne zmesi
  8. naporcujeme do sáčikov a dáme zmraziť, v zime ako by sme našli do polievky, rizota alebo len ako prílohu. Vodu v ktorej sa varila zelenina použijeme na polievku, prípadne zamrazíme a použijeme ako zeleninový vývar.