Domáca majonéza podľa receptu od Astheart fotorecept

marianne - fotkamarianne, 3. mája 2013
Domáca majonéza podľa receptu od Astheart (fotorecept)
Foto: marianne

Patrí Ti moje veľké ĎAKUJEM Astheart,je absolútne špicová,tuhá ako remeň a konečne som našla majonézu,ktorú som hľadala.Odporcovia oliváku,vymenia za klasiku,ktorú maju radi...

1 a 3/4 šálky
porcia
15 minút
príprava

Suroviny

2 ks
2 PL
2 PL
1/2 CL
štipka alebo čierné pomleté korenie
1=250ml šálka




Postup

  1. 1

    V miske nad parou vyšľaháme žľtky,citron.šťavu a vodu,dokiaľ nezhustne tak,že pokryje zadnú stranu lyžice.

    Domáca majonéza podľa receptu od Astheart (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Za neustáleho miešania rýchlo presunieme misku do nádoby s ľadovou vodou a miešame kým nevychladne.

    Domáca majonéza podľa receptu od Astheart (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom ju preložíme do mixéra (ja som šľahala ručným šľahačom) pridáme soľ,korenie.

    Domáca majonéza podľa receptu od Astheart (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mixujeme a po tenkých pramienkoch pridávame olivový olej.Dala som ale 3/4 šálky.Nabudúce skúsim pridať celú.

    Domáca majonéza podľa receptu od Astheart (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotovú majonézu zakrytú viečkom,môžeme v chadničke skladovať až 7 dní.

    Domáca majonéza podľa receptu od Astheart (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

mariamka
tiez som bola zvedava na tento experiment si sikulka :) ako to chuti s tym olivovym? nie je to preolivovane? inak krasne fotky @marianne , co je ta fialova "burina" ? :)
paploska
marianne vyzerá super, len by ma zaujímala chuť, pretože raz som vyskúšala majonézu z olivového oleja (mám ho naozaj rada), ale nedala sa jesť :-(
marianne
Dakujem dievcence,ja som zavislak olivovy,takze pre mna je ako stvorena,ale dala som ju okostovat muzovi a ten si ju natrel namiesto masla na chlieb samozrejme so salamom a syrom a zahlasil,ze vyborna...:-)) ta fialova burina je vlastnorucne zo semienka pestovana bazalaka a ta druha oregano...oplati sa vyskusat..
marianne
@paploska je jemne kyselkava,ale hovorim Ti,ze ked moj muz na to neprisiel,ze je s olivakom,tak nie je az tak vyrazna..skus z polovicnej davky...
elysa
super, nikdy som ju nerobila, pamätám si mamu ako ju robievala... kk
lusinkab
tak toto je teda parada :-) ukladam a urcite vyskusam :-) vdaka za to,ze si nam to hned tak rychlo sem pridala :-)
lusinkab
tak toto je teda parada :-) ukladam a urcite vyskusam :-) vdaka za to,ze si nam to hned tak rychlo sem pridala :-)
lusinkab
:-) no ved som videla ,ze si sa do toho hned pustila :-))))))) ja som uz tiez par krat tak robila,ze nieco som nasla sem a uz som aj do kuchyne utekala kuzlit :-)
kuchticka
Marianne, prave takuto majonezu potrebujem ("plytvam" olivovym olejom?). Ol. oil. davam do vsetkeho -extra panensky.
Vdaka vam obom za recept - @astheard za napad a tebe za vyskusanie a predvedenie.
modrykamen
Moji stravníci ma kritizujú za majonézu zo surových vajec (kvôli salmonelóze). Toto je majonéza z "varených vajec" a vidí sa mi perfektná a tá trvanlivosť ma dorazila. Niečo podobné som už niekde čítal, ale nikdy nevyskúšal. Zajtra určite bude niečo s takouto majonézou. Vďaka za recept.
marianne
Ja Ti dakujem @astheart ,ja som taka nadsena z nej,ze som ju vcera namiesto masla natierala na chlieb a vsetku sme ju zjedli:-)) rado sa stalo,az budes mat viac takychto tipov,kludne posun,vsetko vyskusam:-) ostatnym dakujem,som rada,ze som sa zavdacila...
astheart
No to je super! Já moc nevařím, protože žiju sama a obědy mám v práci. O to víc peču sladké a je to na mně vidět, :D! Taky nemám foťák a z mého mobilu se fotky nedají stáhnout, takže jsem opravdu ráda. :)
irenaw
aká super spolupráca, vďaka vám obom, hodí sa mi na zajtra :-)
elysa
dnes som ju urobila, šlo to jedna radosť podľa Tvojich obrázkov :), použila som ju ako základ pre marinovanie kuracinky...
babav
Vdaka za výborný recept,veľmi pekne prezentovaný!Pouzivam bežne Hellmannsovu majonezu, je v nej soybean olej, zvykli sme si na jej chuť.Skusila som aj novšiu verziu s olivovym olejom , ale nechutila nám.Vyskusam príležitostne urobiť domacu majonezu podla tohto receptu
a porovnám.....
6810_1290333022 - profilový obrázok
ldi
ldi
Som muž ktorý rád experimentuje a varí.Samozrejme vyskušam tvoju majonezu len mi prosim napiš aka velka to ma byť šalka na olej.Ďakujem
pusta
@ldi , na tvoju otázku presnú odpoved ti nedá nikto. spotreba oleja na počet žĺtkov sa líši:
množstvo oleja, ktoré spotrebuješ pri výrobe majonézy závisí od viacerých faktorov:
1. staršie žĺtky majú vyššiu spotrebu oleja a naopak.
2. závisí od množstva octa alebo citrónovej šťavy, ktorou majonézu riediš.
3. závisí od veľkosti žĺtkov, ktoré použiješ.
4. od toho, aké množstvo oleja sú žĺtky schopné do seba prijať.
len veľmi orientačne priemerná spotreba oleja na 2 žĺtky sa pohybuje v množstve cca 300 g.
marianne
@idi prepac,zabudla som to uviest mala som 250ml odmerku,doplnim.Ale je pravda, co @pusta pise,ze ono to zavisi aj od velkosti zltov.V tomto pripade som liala olej po pramienkoch od oka,ako hustla majoneza...ked sa mi videla tak akurat,ako mne pasuje,som prestala....
marianne
o ano,prepac astheart:-) kludne mohla upozornit..vedela som,ze nieco so srdcom,mne sa tie pismenka niekedy pletu, nepozorna som:-)
janger
@marianne , Marianka, no ja som este v zivote majonezu nerobila, vzdy len kupujem. Ale ked miniem, co mam doma, tak vyskusam tuto. Olivovy olej sa u nas tiez velmi konzumuje, normalne si v nom niekedy aj chlieb macame a len tak so solou :-)...Poslala som ti TS :-).
irenaw
prvé plus - bola to rýchlovka. druhé - je toho akurát dobre spotrebovateľné množstvo. tretie - veľmi nám chutila. ja by som povedala, že tvoj muž to odhalil ;-) ani by sa mi ju nechcelo dávať niekam do šalátu. natrela som ju na sendviče, obložila a išlo sa... výborné boli, pre mňa je to odteraz sendvičová majonéza. už je v zošite, vďaka :-)
marianne
Si to vystihla @irenka mala by sa volat sendvicova majoneza,do salatu sa ani u nas nedostala,sme ju zjedli za par hodin na domacom chlebe a pecive,...som rada,ze sa ujala...
irenaw
dnes som ju robila s panenským slnečnicovým, jedna báseň ;-)
paploska
kúrnik, ja som zabudla na tento recept (je aj v KK) robila som majonézu podľa iného minulý týždeň a skončila ako vlasový zábal :-) s majonézou sa mi nedarí.
marianne
Vyskúšaj ju @paploska ,inú robiť nebudeš.:-D Za túto majonézu by si @astheart Rád majonezovej varešky zaslúžila,je fakt výborná...pre seba robím ju robím veľmi často.
marianne
@amelie skus s akymkolvek olejom,aky mas rada,neolutujes.:-) Ja ju mam skoro stale v chladnicke....
ana89
ahojte varechacky...chcela by som Vas velmi pekne poprosit o pomoc..aj napriek tomu, že som robila majonézu podľa tohoto postupu...mam z toho po vyslahani iba nejaké riedke čudo. Verím, že majonéza aj postup je správny...len mne sa akosi nepodarila..kde sa stala chyba? dá sa to ešte zachranit?? alebo pojde moja prva majoneza rybickam do Váhu :)) ďakujem
marie5
Keď som robievala majonézu podľa teba, ale len som miešala žltky s olejom, bez vody a za studena, i mne sa niekedy stalo, že mi ostalo takéto "riedke čudo" absolutne nepoužiteľné. Raz, keď som nemala po ruke dostatok vajec, skúsila som iba jeden žltok dobre rozmiešať, potom po kvapkách opatrne pridávať olej a veľmi dobre miešať, pokiaľ sa mi neurobila majonéza, ale bolo jej žalostne málo. Tak som len tak skúsila po troške pridávať za stáleho miešania túto zrazenú hmotu a neverila by si, majonéza "ako remeň" Odvtedy nemám problém, keď sa mi niekedy na prvý pokus nevydarí.
Prajem všetkým varecháčkám všetko iba to najlepšie do nového roku 2014, samozrejme i varecháčom...
Možno že Ti tento návod pomôže
ana89
Veľmi pekne ďakujem za veľmi rýchlu odpoveď...až som váhala či tu ešte niekoho zastihnem kto by mi vedel pomôcť. Každá rada sa cení...tak idem ešte vyskúšať...Ešte raz veľmi pekne ďakujem a určite dám vedieť...A samozrejme všetkým varecháčkam a aj varecháčom prajem krásneho Silvestra a v novom roku všetko len to NAJ...a čo najmenej nepodarkov ;)
elef
ja som ju robila minule do salatu,a tiez to bolo riedke,mala som tam uz pol litra oleja,luto mi bolo vyhodit,tak som dala 1 vajce,vyslahala a po lyzickach davala olej ,musi ti hned zobrat uz tu prvu lyzicu oleja do tuha a potom pomaly davaj zvysok:)
ana89
nie všetko sa musí podariť na prvýkrát, všakže... :) veeľmi pekne ďakujem :)
marianne
dievcata zlate,co vy s tou majonezou vystrajate:-)) ona nema dovod sa nepodarit,robim ju pravidelne,je moja oblubena...zakladom je dostatocne dlho miesat zltka,cit.stavu a vodu,kym sa nerobi cesticka na miske a ak to robite nad parou nesmie byt vriaca bublava voda...len tak primnerene ako by Burian povedal:-)
marianne
@elysa a @irenaw ju tiez robili pred Vami a podarila sa...neponahlajte sa pri nej:-) no mrzi ma to,ze Vam to nevyslo..robim ju naozaj casto a este sa mi nestalo,aby bola riedka,praveze je husta ako remen...som prekvapena z toho
paploska
ja som tu ani nepridávala svoje skúsenosti :-) radšej. mala som ju zatiaľ len riedku. no, keď raz chýba trpezlivosť...nerobím majonézu :-)
ana89
@marianne ani len naznakom som nechcela povedat, ze je chyba v recepte...priznavam sa, ze som chybu spravila niekde ja...ale to ma neodradi od toho skusit ju este raz... :)) venujem jej teda podla Vasej rady dostatok casu a hadam budeme kamaratky :))
marianne
Pravu povediac,mne ked sa nieco nepodari,tak sa mi uz druhy krat do toho nechce,tiez nepatrim medzi ludi,ktori maju trpezlivosti na rozdavanie,ale tato majonezaja podarila na prvy sup.Neviem,kde sa chybicka vloudila. @astheard ju napisala do nejakej diskusie a mne sa hned zapacila a odskusala som ju.Dievcata,neviem Vam uz lepsie poradit.Na tychto fotkach som ju robila prvy krat a hned vysla.Kaslite na nu a hotovo:-)))
pusta
pri výrobe majonézy platí niekoľko základných pravidiel:
1. zaručene čerstvé žltky
2. dokonale oddelené žltky od bielkov
3. najlepšie je ich dať do misky s guľatým dnom
4, teplota misky, žltkov, oleja, šľahača /varešky, lyžice/ majú mať približne rovnakú teplotu - izbovú teplotu.
5.olej sa najprv pridáva po kvapkách, ak sa zapracuje do žltkov, potom už neskôr tenkým prúdom, ak sa zapracuje aj toto do žltkov, môže sa pridávať smelšie.
6. Ak je už majonéza hustá ako "knedlík", zriedi sa citrónovou šťavou na požadovanú hustotu. - tzv. majonézová hmota č.1
7. znovu sa pridáva olej po kvapkách,potom tenkým prúdom, až znovu vznikne hustý "knedlík", nariedi sa do požadovanej konzistencie citronovou šťavou - majonézová hmota č.2
8. Ak sa niečo z predchádzajúcich bodov nedodrží, je to príčina zrazenej majonézy. /riedka/
Náprava zrazenej majonézy:
1. k čerstvému žltku v novej miske sa pridá 1 CL zrazenej majonézy, ked sa spojí, pridá sa dalšia CL tejto majonézy, až kým sa všetka zrazená majonéza nespotrebuje.
2. potom sa pokračuje už v pridávaní oleja postupom popísaným vyššie.
dúfam, že som pomohla :-)

prajem všetkým milým varecháčkám a milým varecháčom
veselého Silvestra a šťastný Nový rok 2014, zdar vo varení
a
dakujem za spoločne strávené chvíle, nech sa vám darí vo všetkom!!!

marianne
Dakujem @pusta za dobre rady,hadam pomozu:-) a prajem Ti pekneho Silvestra a vsetko najlepsie v roku 2014...
pusta
@marianne , veľmi pekne dakujem :-)
aj ja prajem s láskou úprimne z čistého srdca tebe, tvojim drahým a blízkym veselého Silvestra, v roku 2014 nielen úspešné varenie, ale aj veľa dobrých ľudí kolo teba, pevné zdravie, pohodu, hlavne spokojnosť, hrejivú lásku v srdci, mier v duši, veselú myseľ, kopu veľkých i malých úspešných drobností a všetko, čo ťa spraví skutočne šťastnou :-)))))
flower
dnes vyskúšam. Dúfam, že sa podarí. Prečítala som si celú diskusiu :)
flower
nepodarila sa :( Všetko išlo fajn a tesne pred koncom sa rozbila. Tak som skúsila nový žĺtok a prvú masu postupne pridávala, zase to šlo super a pred koncom sa to rozbilo. Nechápem prečo. Mohlo to byť mixérom (prirýchle miešanie)? Alebo priveľa oleja v pomere k žĺtkom? Ale nedala som viac ako je v recepte...
A chuťovo tiež nebola najlepšia. Kyslá.
No škoda.
Nakoniec priateľ vymiešal ručne z jedného žĺtka a v poho...
marianne
@flower kasli na nu:-)) mne ked,sa na prvy krat nepodari,uz neskusam...moja je oblubena,ale to neznamena,ze musi byt pre kazdeho.Nic sa nedeje.:-)
mesiar50
@flover
Ahoj.
Pises,ze pomalsim tempom to fungovalo.Skus majonezu miesat s minimalnym tempom a pridavaj citronovu stavu po castiach.Olejom a zltkom regulujeme hustotu produktu.Ked sa ti zda kyslejsia pridaj menej octa,alebo v tomto pripade citronovu stavu.Mozes potom chut doladit v konecnej faze aj praskovym cukrom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia