Domáca klobása bez papriky

lubikus - bez fotkylubikus, 17. augusta 2015

Zdravím všetkých fanúšikov údenín. Nikde na webe som nenašiel recept na domácu klobásu, do ktorej sa nepridá paprika. Niekto povie, že čo je to Zobraziť celý popisZdravím všetkých fanúšikov údenín. Nikde na webe som nenašiel recept na domácu klobásu, do ktorej sa nepridá paprika. Niekto povie, že čo je to za klobásku bez papriky, ale ja som takú vyrobil a môžem napísať, že chutí naozaj skvele. Určite mnohí z vás už takú pochúťku doma pripravili, tak sa vám bude zdať môj recept trápny, ale ak ste ešte nie, ponúkam recept, ktorý naozaj stojí na to. Pomer korenín som dával tak podľa seba, ale chuť klobásky po vyúdení stála naozaj za to.

Suroviny

7 kg (alebo stehno)
3 kg
220 g
20 g
10 g
30 g
50 g
0,5 l
150 g




Postup

  1. 1

    Nakrájal som všetko mäso aj s bôčikom na menšie kúsky, vložil do veľkej umelohmotnej debničky a nechal som ho v chlade do druhého dňa odvodniť.

  2. 2

    Na druhý deň som mäso pomlel, zmiešal so všetkými surovinami, dobre premiešal a nechal zasa v chlade do ďalšieho dňa odstáť.

  3. 3

    Na ďalší deň som túto voňavú zmes naplnil do bravčových čriev, ktoré som po naplnení popichal, zavesil na palice a dal údiť. Údil som asi 12 hodín

Diskusia k receptu

boxik
Ešte prezraď dôvod prečo bez papriky, nemal si ju doma či si na ňu alergický , pretože tvrdiť že bez papriky je klobása lepšia je dosť odvážne.
ziegelfeld1968
Myslím si že táto klobása by citujem"chutila skvele" mojim nemeckým ovčiakom Rexovi a Rite. Tento "recept" je ozaj skvost a tak ma napadlo, či nabudúce neurobím guláš bez cibule, tak ma tento recept inšpiroval
joel
ale načo kritizovať, hlavne, že chuti tebe o čom nepochybujem, keď si urobil 10 kg a komu sa nepáči nech ju nerobí takto, ale podľa seba....
ziegelfeld1968
@joel
Ak chceš konštruktívne reagovať na "kritiku"tak si naštuduj dopredu na Internete recepty na domácu klobásu. Keby si mal aspoň trochu šajnu o tom ako sa robí klobása, tak by si po prečítaní tohto receptu, radšej nereagoval na moju poznámku. Len xxxx môže dať do klobásy 7 kg bravčového stehna. Vieš si ty vôbec predstaviť aká by to bola suchá klobása? a nezachránil by to ani bôčik. A o chuti radšej pomlčím.Jedným slovom, tento recept sem hodil, nejaký "výskumník" A nakoniec požiadaj o odborný názor človeka, ktorý je profesionálny mäsiar, ktorý tu funguje pod nickname mäsiar50
elalea
@ziegelfeld1968... praveze smerom na zapad su popularnejsie "biele" druhy klobas,rozne mnichovske a bavorske atd....podla mna je to celkom jedly rcp.,az na tu rychlosol.a mozno by to chcelo dochutit nejakou susenou bylinkou....a k tomu pomeru masa este dodam,ze aj ja osobne zo zdravotnych dovodov musim maximalne obmedzovat prijem tuku,takze aj takto sa da jest a nemat pri tom vycitku,ze skodim sam sebe....
1x rela
kukulienka71
a prečo si vlastne vynechal červenú mletú papriku? veď tá je v klobáske veľmi dôležitá z hladiska chuti, ak nerátame aj krásnu farbu, prípadne štipľavosť. Mne biele klobásky z nemecky hovoriacich krajín vôbec nechutia a ani ma nelákajú, vyslovene sa ich štítim, aj keď som ich na dlhé prehováranie ochutnala, ale nie je to ono. V Bulharsku som jedla klobásky ochutené nejakým výrazným korením či bylinkou, skoro všetky salámy a párky mi chutili rovnako čudne. Práve rýchlosoľ si tam dal vo veľkom množstve. Nepresvedčivý recept pre mňa.
kimlo
Pred mnohými rokmi keď som sa po prvý krát rozhodol so susedom že "urobíme si domáce klobásky...", sme ešte vtedy v predajni núteného výseku alebo ako sa to vtedy volalo...nakúpili tiež maso kde prevažovalo chudé, čiže stehno, pliecko atď... Klobásky boli po vyúdení parádne... Pokiaľ za krátku dobu nevyschli.... Potom sa už dali krájať len zúbkovým nožom na kolieska a cmúľať ako cukríky... Toto nieje kritika receptu, ale rada a skúsenosť ako výstraha pre tých ktorí by chceli robit klobásky z chudého mäsa...
gabriele
ja by som do domacich klobas nedavala rychlosol...ale klobasy bez papriky su celkom fajn...treba len pouzit kvalitne maso a dodrzat spravnu technologiu pripravy...napr. bez papriky su aj kranske klobasy zo Slovinska...a kym nakoniec ziskali v EU punc chraneneho zemepisneho oznacenia presli strastiplnu cestu plnu namietok a odporu...o take dobre klobasky bojovali Nemci, Rakusania i Chorvati...Nemci a Rakusania sa vzdali boja v prospech Slovincov...ale Chorvati sa o tie klobasy bili ako levy :)...nakoniec Slovinci oznacenie ziskali...a su to vlastne podobne klobasy ako ma tuto @Lubikus ...na zaver taka pikoska.... kozmonautka Sunita Williams, ktora ma scasti slovinsky povod, si klobasku zobrala aj do vesmiru :) ...a bola bez papriky... :)
používateľ nemá avatar
asu
asu
Ak by to bola klobása na rýchly konzum po tepelnej úprave, prosím. S prižmúrením jedného oka sa dá prijať, s výnimkom rýchlosoli - to je množstvo možno na šunku. Videl som a aj ochutnal tzv.vínne klobásy, ale tie sa neúdia. Ak Ti však chutí, v poriadku, daj si do nej čokoľvek. Na dlhšie uskladnenie neodporúčam víno, cukor a rýchlosoľ urobia svoje..............
lubikus
Zdravím priatelia. Viete, ako sa povie, tisíc ľudí, tisíc chutí, tak isto ako aj tu, jedni komentujú, ďalší kritizujú, radia, alebo chvália. Myslím si, že vždy by sa malo hodnotiť až po ochutnaní. Na moje prekvapenie, na to, že to bol prvý pokus, zatiaľ chutila každému. Jednoducho som si povedal, skúsim. Nemal som žiadny pádny dôvod dať, alebo nedať tam papriku, jednoducho som chcel skúsiť bez papriky a konečný výsledok klobásky, alebo chuť klobásky je naozaj skvelá. A čo sa týka ,,ziegelfelda1968" asi si veľmi náročný konzument, keď v podstate jedlá hádžeš psom, klobúk dolu pred Tvojou gazdinou, keď dokáže navariť tak, aby to neskončilo u Rexa a Rite, len keď budeš niekedy niečo kuchtiť, dobre sa hneď poumývaj, aby neskočili aj po Tebe. To len taký postreh ku komentáru, lebo si myslím, že keď niekto skúsi nejaký svoj recept a chce sa s ním podeliť ,,nikto ho skúšať nemusí " tak by nemal hneď skončiť u psov, ale možno napísať rozumný postreh na chyby, alebo výhrady, lebo o tom to tu všetko je. Tak pekný deň vám všetkým a hlavne Rexovi a Rite.
2010
Moj dedo cely zivot na Myjavskych kopaniciach ine klobasy nerobil, len bez papriky a z chudeho masa. A mali len tri ingrediencie sol, cesnak a rascu, udene pomaly na studeno na ceresnovom dreve a strcili paprikove do vacku.
jozoza
Bez papriky nevadí ,robíme len bez papriky recept po dedovi ,reklamácia žiadna, akurát obyčajná soľ a korenie. Pliecko bôčik 80/20 % keď není mastná tvrdené na kameň. .
luculla
@boxik (18.8.2015 11:55)
Paprika nie je stare "slovenske korenie". Ja sa len cudujem, ze na SK sa asi vevyucuju ani dejiny ani biologia: Paprika bola dovezena na uzemie terajsieho SK (predtym Uhorsko, cisarsko-kralovska monarchia atd.) pomerne neskoro, po tom, co sa uz v domacnostiach vyrablali klobasy.
Okrem toho napr. v srdci Sovenska, na Horehroni paprika ani nenarastla (tak isto ako ani psenica), cize sa tam nmala ako dostat. Drahu mletu papriku si priemerny clovek tak ci tak nemohol dovolit.
Chut: Dnesny Slovak vobec uz nevie, ako senzacne chuti prava SLOVENSKA klobasa. Co sa stale opicime po Madaroch, Talianoch, Americanoch?! Nie som sovinistka - chcem jednoducho pripomenut nase narodne chute! Ja si napr. vyrabam aj cerstvu slovensku klobasu - ako korenie tam ide sol, cesnak, cierne korenie, majoran , trochu rasce a par lyziciek bieleho vina.
Trvanlivu klobasu neudim, ale susim, resp. necham v pivnici zriet (system talianska klobasa, ktory ale Slovaci ovladali. Neplytvat energiami.)
dzeffo
Tak u nás sa tiež robia klobásy bez papriky už niekoľko generácií, a ja osobne klobásu s paprikou nemôžem lebo ma potom neuveriteľne páli záha. Ako aj pri iných paprikovych jedlách. Za mňa super recept