Domáca čokoláda

mundaka - fotkamundaka, 7. júna 2012
Domáca čokoláda
Foto: mundaka

Robievala ju moja babka. Sladkosť mňamková - a.... brutálna kalorická bomba Editácia: 08. 06. 2012 - takže, ako som tento recept pridala, už mi nič iné po rozume nechodilo, len tú čokoládu uvariť ;-) - zároveň som aj pofotila. A je tu jeden postreh, na ktorý som akosi pozabudla, keďže ju často nepripravujem, lebo potom ju neviem prestať jesť. V bode č. 3 som napísala, že: "vymiešame na hladkú masu" - tak to celkom nejde, ako uvidíte aj na obrázku. To však na chuti nič nemení...

Suroviny

Sirup:
500 g
1 ks
200 ml
Mimo sirup:
100 g
60 g
1 mokka lyžička alebo zlatý klas
250 g - Eligo

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Prísady mimo sirupu zmiešame v nádobe.

    Domáca čokoláda - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci zmiešame prísady na sirup, privedieme k varu a varíme pri silnom ohni a stálom miešaní presne 7 minút. Keď sirup začne vrieť, tak ma tendenciu vybehnúť z hrnca. Na chvíľu ho vtedy nadvihneme zo sporáka, uberieme plyn, vrátime a miešame, miešame 7 min. Môj sirup je tmavý, lebo som mala doma len trstinový cukor, tak som varila z neho...

    Domáca čokoláda - obrázok 2
  3. 3

    Po siedmych minútach vlejeme do nádoby s ostatnými prísadami, rýchlo vymiešame na hladkú masu a plníme do papierových košíčkov. Počkáme kým vychladnú a stuhnú. Potom už len papanica...

    Domáca čokoláda - obrázok 3
  4. 4

    Keď už je hmota vymiešaná

    Domáca čokoláda - obrázok 4
  5. 5

    Stane sa, že čokoláda nestuhne.... Nevadí.... Tak ju papáme lyžičkou :-). Chce to trošku praxe s tým sirupom - v ňom je tajomstvo stuhnutia. Ak sa varí málo silno - čokoláda nestuhne, ak sa varí veľmi silno, tak stuhne skôr než ju stihneme naporcovať do košíčkov... A tu sú už hotové - naporcované :-)

    Domáca čokoláda - obrázok 5

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
Ahá, tak táto je iná než sme robili doma. Tá naša bola z BB pudingu a stuženého tuku, ten mi tam vadil, ale keď iná nebola, zjedla som aj takú. Táto bude iste chutiť inak, tak ukladám a skúsim z nej spraviť orechovo-rumové šuhajdičky. Ďakujem.
:-) teším sa, že sa recept páči... Potom dajte vedieť ako sa podaril. Ja som ju už mala stuhnutú hneď po zmiešaní (moje prvé pokusy - potom sme ju dolovali z nádobky), aj riedku, aj akurát, ale v každom prípade to bolo mňam
@erinkaperinka stužené tuky a margaríny sú ľudskému telu veľmi prospešné a zdravé .........
 abelovska.blog.sme.sk/c/295912/Trans-tuky-dobre-utajovani-zab...

 kaiglova.blog.sme.sk/c/294876/Novy-nepriatel-v-kuchyni.html...


A naopak taký olivový olej "jedlo kontaminuje" tomu sa vyhýbaj
30. apríla 2012 o 13:02
 varecha.pravda.sk/recepty/moja-rychla-a-zdrava-polievka-f...


Ešte jeden postreh, pred 3 týždnami som bol na jednej tancovačke, dostal som aj tortu, povaľovala sa v chladničke bez väčšieho záujmu, potom som ju položil na balkón kde od obeda pečie vražedné slnko a býva tam aj mestský holub. Tortičku si nikto nevšíma, slnko jej neuškodilo a holuba som tam odvtedy nevidel. Ktovie či tam vydrží do Vianoc ..........


Taaaaaaaaaaak, myslela jsem si, že toho o tucích vím docela dost..... Přečetla jsem si informace na těch dvou lincích a pokuď stále ještě dobře chápu, články si ODPORUJÍ !!!!! Zejména co se týká obsahu trans-mastných kyselin v margarínech. Z jiných zdrojů vím, že např. kokosový tuk je vysoce nebezpečný, ale autor informací na druhém linku jej pokládá za neškodný..... atd, atd........ Takže mám v tom GULÁŠ !!!!!!!!!
stužené tuky prechádzajú priemyselným spracovaním, tzv. hydrogenizáciou, ktorou sa stužujú... viem to už asi 15 rokov, postupne som ich zo stravy úplne eliminovala, hoci si myslím, že najmodernejšie rastlinné tuky už nie sú také brutus... ale maslo je maslo a ostatné prírodné a hlavne prirodzené tuky a oleje sú úplne iná liga...
na tému kokosového tuku:  www.biologika.sk/e-obchod-p_1-57-kokosovy-olej.html...
Až teď jsem se dostala k přečtení, :D . Ale asi bych musela být fundovaný chemik, abych si vytvořila vlastní názor, i když až tak temno v chemii nemám. Protichůdných informací o tucích je tolik, že nemáme šanci se v tom vyznat. Samozřejmě, že funguje konkurenční boj výrobců, každý chválí to svoje a konkurenční výrobky zatracuje. Čemu tedy věřit....?
ja myslim, ze verme hlavne zdravemu rozumu, ktory mi vravi, ze naturalne je pre nas organizmus lepsie, nez synteticky vyrobene. Osobne hlasujem za maslo vsetkymi desiatimi, nechapem, ako moze niekto pred nim uprednostnit Palmarin, ved hlavne v kolacikoch je maslo tvorcom tej uzasnej aromy, ktora margarinovym kolacom chyba :(
ubehllo času od onej tancovačky .....
a pýcha slovenského chem cukrárstva musela miesto na balkóne po 3 rokoch nonstop uvoľniť muškátom ....to vražedné slnko ...........

zobral som tú vec do jednej opustenej záhrady a položil vedľa mraveniska, mravce sú divoké a jeden ma napadol, nezabil som ho ....(možno mám život vo väčšej úcte ako svorka vegánov ......)



Pridaj komentár k receptu: