Domáca čokoláda
Autor receptu: mundaka
Robievala ju moja babka. Sladkosť mňamková - a.... brutálna kalorická bomba
Editácia: 08. 06. 2012 - takže, ako som tento recept pridala, už mi nič iné po rozume
nechodilo, len tú čokoládu uvariť ;-) - zároveň som aj pofotila. A je tu jeden postreh, na
ktorý som akosi pozabudla, keďže ju často nepripravujem, lebo potom ju neviem
prestať jesť. V bode č. 3 som napísala, že: "vymiešame na hladkú masu" - tak to celkom
nejde, ako uvidíte aj na obrázku. To však na chuti nič nemení...
Postup
- Prísady mimo sirupu zmiešame v nádobe.
- V hrnci zmiešame prísady na sirup, privedieme k varu a varíme pri silnom ohni a stálom miešaní presne 7 minút.
Keď sirup začne vrieť, tak ma tendenciu vybehnúť z hrnca. Na chvíľu ho vtedy nadvihneme zo sporáka, uberieme plyn, vrátime a miešame, miešame 7 min.
Môj sirup je tmavý, lebo som mala doma len trstinový cukor, tak som varila z neho...
- Po siedmych minútach vlejeme do nádoby s ostatnými prísadami, rýchlo vymiešame na hladkú masu a plníme do papierových košíčkov. Počkáme kým vychladnú a stuhnú. Potom už len papanica...
- Keď už je hmota vymiešaná
- Stane sa, že čokoláda nestuhne.... Nevadí.... Tak ju papáme lyžičkou :-). Chce to trošku praxe s tým sirupom - v ňom je tajomstvo stuhnutia. Ak sa varí málo silno - čokoláda nestuhne, ak sa varí veľmi silno, tak stuhne skôr než ju stihneme naporcovať do košíčkov...
A tu sú už hotové - naporcované :-)