Dödölle - príloha k divine

pusta - fotkapusta, 3. marca 2011
Dödölle - príloha k divine
Foto: pusta

Je to obľúbená príloha k divine v Madarku. Môže sa podávať aj k mäsám na šťave, ale aj ako samostatné jedlo s opraženou cibuľľkou Zobraziť celý popisJe to obľúbená príloha k divine v Madarku. Môže sa podávať aj k mäsám na šťave, ale aj ako samostatné jedlo s opraženou cibuľľkou na masti a kyslou smotanou. S obdobou tohoto jedla na slano, ale aj na sladko som sa stretla aj u nás na Slovensku a v Cechách pod iným názvom. Môžem iba dodať, že tí naši predkovia vedeli žiť a vedeli, čo je dobré.

4
porcie
80 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g, múčnaté
300 - 400 g
150 g
3  PL,domáca
podľa chuti
250 ml
p.p na vysmážanie, domáca
alebo:
 na vysmážanie




Postup

  1. 1

    Do veľkého hrnca dáme zemiaky, pokrájané na tenké kolieska, zalejme osolenou vodou len po okraj zemiakov. Varíme do úplného rozvarenia zemiakov. Vymiešavame postupne s múkou, dáme jej len toľko, koľko sú zemiaky schopné prijať, pričom je hrniec stále na miernom plameni.

  2. 2

    Poriadne vymiešavame tak aby kaša nelep80ila a nezostali v nej hrudky. Z cesta vlhkými rukami formujeme valčeky, ktoré vysmážame v dostatočnom množstve tuku do červena. Na panvici osmažíme na bravčovej masti na drobno pokrájanú cibuľu skoro dohneda a obalíme v nej vysmažené valčeky. Podávame ako prílohu k divine alebo ako samostatné jedlo s kyslou smotanou.

  3. 3

    Ide o starodávne, sýte a jednoduché jedlo, ktoré sa uchovalo až dodnes. P. S.: vie niekto v názve opraviť obyčajné O na prehlasované? môj pc ho nemá, dakujem.

Diskusia k receptu

honestka
Pismeno si mozes opravit iba ty. skopiruj a vloz kde potrebujes.
.... ô .....
tieto starodavne jedla su bajecne a neviem, ci sa k nim hupkom nevraciame z viacerych skutocnosti, ktore sa rysuju. dobre..lacne..vela..
honestka
=== ő ==== ö === neviem preco mi to nezapisovalo poriadne az na toto posledne - po pouziti tieto ostatne vymaz prosim
pusta
honestka dakujem ti, ja som na pc len púhy samouk, začiatočník a kopírovať ešte neviem, skúsim, cením si to. a tie dôvody, o ktorých píšeš ma tiež napadli. odskúšala som rp a chutil mi
jarunka
Ja mam tiez podobny recept od mojej svokry. Uz so to davno nerobila. Dakujem za pripomenutie.
marika21
Zemiaky v akomkoľvek prevedení, uvarené, upečené, v pahrebe sú vynikajúce. Dödölle tu v recepte opečené sú vynikajúce. Môj manžel volá dödölle-dedelle zemiaky uvarené, múka, vajce, soľ- pirohy plnené slivkovým lekvárom
Tiež aj slížové cesto pirohy naplnené slivkovým lekvárom posypané makom.
Máme to veľmi radi obidva spôsoby.*****
pusta
@marika21 , zemiaky sa dajú pripraviť na 1000 možných spôsobov, dokonca aj tento recept môže byť vo viacerých verziách a všetky sú veľmi chutné, máš pravdu :-)
aj na sladko i na slano sú fantastické. súhlasím.
dakujem za pochvalu a 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia