Foto: pusta
Je to obľúbená príloha k divine v Madarku. Môže sa podávať aj k mäsám na šťave, ale aj ako samostatné jedlo s opraženou cibuľľkou Zobraziť celý popisJe to obľúbená príloha k divine v Madarku. Môže sa podávať aj k mäsám na šťave, ale aj ako samostatné jedlo s opraženou cibuľľkou na masti a kyslou smotanou. S obdobou tohoto jedla na slano, ale aj na sladko som sa stretla aj u nás na Slovensku a v Cechách pod iným názvom. Môžem iba dodať, že tí naši predkovia vedeli žiť a vedeli, čo je dobré.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g, múčnaté |
|
300 - 400 g |
|
150 g |
|
3 PL,domáca |
|
podľa chuti |
|
250 ml |
|
|
|
p.p na vysmážanie, domáca |
|
alebo: | |
na vysmážanie |
|
Postup
-
1
Do veľkého hrnca dáme zemiaky, pokrájané na tenké kolieska, zalejme osolenou vodou len po okraj zemiakov. Varíme do úplného rozvarenia zemiakov. Vymiešavame postupne s múkou, dáme jej len toľko, koľko sú zemiaky schopné prijať, pričom je hrniec stále na miernom plameni.
- 2
Poriadne vymiešavame tak aby kaša nelep80ila a nezostali v nej hrudky. Z cesta vlhkými rukami formujeme valčeky, ktoré vysmážame v dostatočnom množstve tuku do červena. Na panvici osmažíme na bravčovej masti na drobno pokrájanú cibuľu skoro dohneda a obalíme v nej vysmažené valčeky. Podávame ako prílohu k divine alebo ako samostatné jedlo s kyslou smotanou.
- 3
Ide o starodávne, sýte a jednoduché jedlo, ktoré sa uchovalo až dodnes. P. S.: vie niekto v názve opraviť obyčajné O na prehlasované? môj pc ho nemá, dakujem.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
.... ô .....
tieto starodavne jedla su bajecne a neviem, ci sa k nim hupkom nevraciame z viacerych skutocnosti, ktore sa rysuju. dobre..lacne..vela..
Tiež aj slížové cesto pirohy naplnené slivkovým lekvárom posypané makom.
Máme to veľmi radi obidva spôsoby.*****
aj na sladko i na slano sú fantastické. súhlasím.
dakujem za pochvalu a 5*