Dödölle - príloha k divine

Autor receptu: pusta

Je to obľúbená príloha k divine v Madarku. Môže sa podávať aj k mäsám na šťave, ale aj ako samostatné jedlo s opraženou cibuľľkou na masti a kyslou smotanou. S obdobou tohoto jedla na slano, ale aj na sladko som sa stretla aj u nás na Slovensku a v Cechách pod iným názvom. Môžem iba dodať, že tí naši predkovia vedeli žiť a vedeli, čo je dobré.

4
porcie
80 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do veľkého hrnca dáme zemiaky, pokrájané na tenké kolieska, zalejme osolenou vodou len po okraj zemiakov. Varíme do úplného rozvarenia zemiakov. Vymiešavame postupne s múkou, dáme jej len toľko, koľko sú zemiaky schopné prijať, pričom je hrniec stále na miernom plameni.
  2. Poriadne vymiešavame tak aby kaša nelep80ila a nezostali v nej hrudky. Z cesta vlhkými rukami formujeme valčeky, ktoré vysmážame v dostatočnom množstve tuku do červena. Na panvici osmažíme na bravčovej masti na drobno pokrájanú cibuľu skoro dohneda a obalíme v nej vysmažené valčeky. Podávame ako prílohu k divine alebo ako samostatné jedlo s kyslou smotanou.
  3. Ide o starodávne, sýte a jednoduché jedlo, ktoré sa uchovalo až dodnes. P. S.: vie niekto v názve opraviť obyčajné O na prehlasované? môj pc ho nemá, dakujem.