Dödölle - príloha k divine
Autor receptu: pusta
Je to obľúbená príloha k divine v Madarku. Môže sa podávať aj k mäsám na šťave, ale aj
ako samostatné jedlo s opraženou cibuľľkou na masti a kyslou smotanou. S obdobou
tohoto jedla na slano, ale aj na sladko som sa stretla aj u nás na Slovensku a v Cechách
pod iným názvom. Môžem iba dodať, že tí naši predkovia vedeli žiť a vedeli, čo je dobré.
4 porcie |
80 minút príprava |
15-20 minút tepelná úprava |
Postup
- Do veľkého hrnca dáme zemiaky, pokrájané na tenké kolieska, zalejme osolenou vodou len po okraj zemiakov. Varíme do úplného rozvarenia zemiakov. Vymiešavame postupne s múkou, dáme jej len toľko, koľko sú zemiaky schopné prijať, pričom je hrniec stále na miernom plameni.
- Poriadne vymiešavame tak aby kaša nelep80ila a nezostali v nej hrudky. Z cesta vlhkými rukami formujeme valčeky, ktoré vysmážame v dostatočnom množstve tuku do červena. Na panvici osmažíme na bravčovej masti na drobno pokrájanú cibuľu skoro dohneda a obalíme v nej vysmažené valčeky. Podávame ako prílohu k divine alebo ako samostatné jedlo s kyslou smotanou.
- Ide o starodávne, sýte a jednoduché jedlo, ktoré sa uchovalo až dodnes. P. S.: vie niekto v názve opraviť obyčajné O na prehlasované? môj pc ho nemá, dakujem.