Dobrý jablkový koláč fotorecept

valeri - fotkavaleri, 6. apríla 2014
Dobrý jablkový koláč (fotorecept)
Foto: valeri

Tento koláčik okrem toho, že má v názve "dobrý" je aj skutočne dobrý. Mám ho z časopisu Život č. 40 z r. 2005. Je lahodný a páči sa mi, že do cesta nejde vajce, ani cukor a veľmi dobre sa s ním pracuje, nepraská pri vaľkaní, ani pri krájaní. A tvaroh mu dodáva vláčnosť dobrú chuť.

10 miesenie, 90 v ch minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
250 g (Hera a pod.)
250 g
250 g
Plnka:
asi 1 kg (ja mám nastrúhané v pohároch, dala som 2 poháre 7 dl.)
50 g
podľa chuti (u mňa asi 4 PL)
1 ks
1 ks
asi 2 PL
1 ks (na potretie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vymiesime cesto, je mierne lepivé, preto ho odložíme vo fólii do chladničky asi na 1,5 - 2 hod. Potom si rozdelíme na 2 polovice, ja som ale urobila takto:

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    rozvaľkala som väčšiu časť asi na hrúbku 5-6 mm a preniesla pomocou valčeka na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    takto

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    čo bolo navyše som obkrojila nožom, to čo je tam celkom navyše je uško na ruku z fotoaparátu :-)), no ale stane sa, keď jednou rokou fotíte a druhou pracujete.

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a kde chýbalo doložila :-)

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    posypala som jemne strúhankou, aby šťava z jabĺk veľmi nerozmočila cesto

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    teraz už len jablká, hrozienka, cukor, vanilkový a škoricový cukor

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ja som použila 2 zaváraninové poháre jabĺk a hrozienka z rumu a tým rumom som koláč aj priměřene :-)) pofŕkala, keďže malé deti ho jesť nebudú,

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz prišla na rad druhá časť cesta. V recepte sa píše, že druhé cesto tiež rovaľkať, preniesť na jablká a popichať pred pečením vidličkou, ale ja som si urobila mriežku, preto som ho ani nerozdelila na 2 rovnaké časti.

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a trošku som sa s tým pohrala, dĺžku pásikov som si prispôsobovala priamo na plechu

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a už len potrieť rozšľahaným vajcom a šup s ním do trúby.

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    tu je upečený, nechať vychladnúť, posypať práškovým a vanilkovým cukorm, pokrájať a dobrú chuť

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
to cesto ma veľmi láka vyskúšať, páči sa mi. Vďaka za recept
Pekny kolacik ;-) pre mna je to cesto naozaj zaujimave-nepoznam ho.. Urcite vyskusam :-) vdaka za receptik KK