Dobrý jablkový koláč fotorecept

valeri - fotkavaleri, 6. apríla 2014
Dobrý jablkový koláč (fotorecept)
Foto: valeri

Tento koláčik okrem toho, že má v názve "dobrý" je aj skutočne dobrý. Mám ho z časopisu Život č. 40 z r. 2005. Je lahodný a páči sa mi, že do cesta nejde vajce, ani cukor a veľmi dobre sa s ním pracuje, nepraská pri vaľkaní, ani pri krájaní. A tvaroh mu dodáva vláčnosť dobrú chuť.

10 miesenie, 90 v ch minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
250 g (Hera a pod.)
250 g
250 g
Plnka:
asi 1 kg (ja mám nastrúhané v pohároch, dala som 2 poháre 7 dl.)
50 g
podľa chuti (u mňa asi 4 PL)
1 ks
1 ks
asi 2 PL
1 ks (na potretie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vymiesime cesto, je mierne lepivé, preto ho odložíme vo fólii do chladničky asi na 1,5 - 2 hod. Potom si rozdelíme na 2 polovice, ja som ale urobila takto:

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    rozvaľkala som väčšiu časť asi na hrúbku 5-6 mm a preniesla pomocou valčeka na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    takto

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    čo bolo navyše som obkrojila nožom, to čo je tam celkom navyše je uško na ruku z fotoaparátu :-)), no ale stane sa, keď jednou rokou fotíte a druhou pracujete.

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a kde chýbalo doložila :-)

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    posypala som jemne strúhankou, aby šťava z jabĺk veľmi nerozmočila cesto

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    teraz už len jablká, hrozienka, cukor, vanilkový a škoricový cukor

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ja som použila 2 zaváraninové poháre jabĺk a hrozienka z rumu a tým rumom som koláč aj priměřene :-)) pofŕkala, keďže malé deti ho jesť nebudú,

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz prišla na rad druhá časť cesta. V recepte sa píše, že druhé cesto tiež rovaľkať, preniesť na jablká a popichať pred pečením vidličkou, ale ja som si urobila mriežku, preto som ho ani nerozdelila na 2 rovnaké časti.

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a trošku som sa s tým pohrala, dĺžku pásikov som si prispôsobovala priamo na plechu

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a už len potrieť rozšľahaným vajcom a šup s ním do trúby.

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    tu je upečený, nechať vychladnúť, posypať práškovým a vanilkovým cukorm, pokrájať a dobrú chuť

    Dobrý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
Ani ja nepoznám, cesto je zvláštne tým, že je bez cukru, ale veď napokon ani lístkové nie je sladké. Rada vyskúšam, len neviem kedy, keď tu je toľko nových a zaujímavých dobrôt...:-)
Struhanku do kolaca by som v zivote nedal! To si takyto kolac mozte rovno kupit, co tak mala hrst orechov, mandle, detske piskoty, postruhany pernik, hoc aj so slivkovym lekvarom, alebo jablka vyzmykat v dlani, ked pises, ze davas zavarane jablka, tie by uz mali byt odstavene, takze kludne aj bez podsypky, navyse spodna cast cesta je z dovodu nasiaknutia hrubsia.
Aj mňa zaujalo cesto,rada vyskúšam. A strúhankou podsýpam aj ja, aj moja mama tak robila ,aj stará mama......a nikdy koláče nechutili ako kupované!! Skôr narodené gazdinky určite môžu potvrdiť.....
Musí byť veľmi chutný! pekávam toto cesto vo verzii 20-20-20 dkg+tam ide 1/2 PDP,recept je starodávny,z knižočky po babke,tam majú názov Lili-kifli(rožky Lili),plnia sa lekvárom,fantastické aj tie. S jablkami tiež vyskúšam:-)
Dalsi zaujimavy jablkovy kolacik - tie sa mi azda nikdy neprejedia :-) Taketo cesto som zatial nepiekla . Myslim vsak ,ze nam bude kolacik chutit .
Aby sa nemuselo cesto posýpať strúhankou - pre toho kto to nemá rád - stačí na spodný plát cesta natrieť kyslý lekvár. Koláčik sa mi páči. Zaujímavé cesto . Ukladám do kk.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
@valeri ,
tak koláčik je upečený ochutnaný a ozaj vynikajúci, hlave pre mňa. Ostatní členovia rodiny skonštatovali taktiež, ale vraj cesta je tam veľmi málo,
neviem či by ten PDP pomohol, alebo by som v pomere pridala o polovičnú dávku cesta viac. Ale je ozaj chutný.

Pridaj komentár k receptu: