Foto: valeri
Tento koláčik okrem toho, že má v názve "dobrý" je aj skutočne dobrý. Mám ho z časopisu Život č. 40 z r. 2005. Je Zobraziť celý popisTento koláčik okrem toho, že má v názve "dobrý" je aj skutočne dobrý. Mám ho z časopisu Život č. 40 z r. 2005. Je lahodný a páči sa mi, že do cesta nejde vajce, ani cukor a veľmi dobre sa s ním pracuje, nepraská pri vaľkaní, ani pri krájaní. A tvaroh mu dodáva vláčnosť dobrú chuť.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
250 g (Hera a pod.) |
|
250 g |
|
250 g |
|
Plnka: | |
asi 1 kg (ja mám nastrúhané v pohároch, dala som 2 poháre 7 dl.) |
|
50 g |
|
podľa chuti (u mňa asi 4 PL) |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
asi 2 PL |
|
1 ks (na potretie) |
|
Postup
-
1
Vymiesime cesto, je mierne lepivé, preto ho odložíme vo fólii do chladničky asi na 1,5 - 2 hod. Potom si rozdelíme na 2 polovice, ja som ale urobila takto:
-
2
rozvaľkala som väčšiu časť asi na hrúbku 5-6 mm a preniesla pomocou valčeka na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech
-
3
takto
-
4
čo bolo navyše som obkrojila nožom, to čo je tam celkom navyše je uško na ruku z fotoaparátu :-)), no ale stane sa, keď jednou rokou fotíte a druhou pracujete.
-
5
a kde chýbalo doložila :-)
-
6
posypala som jemne strúhankou, aby šťava z jabĺk veľmi nerozmočila cesto
-
7
teraz už len jablká, hrozienka, cukor, vanilkový a škoricový cukor
-
8
ja som použila 2 zaváraninové poháre jabĺk a hrozienka z rumu a tým rumom som koláč aj priměřene :-)) pofŕkala, keďže malé deti ho jesť nebudú,
-
9
Teraz prišla na rad druhá časť cesta. V recepte sa píše, že druhé cesto tiež rovaľkať, preniesť na jablká a popichať pred pečením vidličkou, ale ja som si urobila mriežku, preto som ho ani nerozdelila na 2 rovnaké časti.
-
10
a trošku som sa s tým pohrala, dĺžku pásikov som si prispôsobovala priamo na plechu
-
11
a už len potrieť rozšľahaným vajcom a šup s ním do trúby.
-
12
tu je upečený, nechať vychladnúť, posypať práškovým a vanilkovým cukorm, pokrájať a dobrú chuť
nikdy nezatracujem, čo najprv nevyskúšam.
tak koláčik je upečený ochutnaný a ozaj vynikajúci, hlave pre mňa. Ostatní členovia rodiny skonštatovali taktiež, ale vraj cesta je tam veľmi málo,
neviem či by ten PDP pomohol, alebo by som v pomere pridala o polovičnú dávku cesta viac. Ale je ozaj chutný.
kľudne orob z 1 a 1/2 násobnej dávky surovín. Mne to vyhovuje práve takto, lebo ja mám rada málo cesta a veľa plnky :-))
Nie, netrhá sa, je vláčne a veľmi chutné