Dobrý jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: valeri

Tento koláčik okrem toho, že má v názve "dobrý" je aj skutočne dobrý. Mám ho z časopisu Život č. 40 z r. 2005. Je lahodný a páči sa mi, že do cesta nejde vajce, ani cukor a veľmi dobre sa s ním pracuje, nepraská pri vaľkaní, ani pri krájaní. A tvaroh mu dodáva vláčnosť dobrú chuť.

10 miesenie, 90 v ch minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Vymiesime cesto, je mierne lepivé, preto ho odložíme vo fólii do chladničky asi na 1,5 - 2 hod. Potom si rozdelíme na 2 polovice, ja som ale urobila takto:
  2. rozvaľkala som väčšiu časť asi na hrúbku 5-6 mm a preniesla pomocou valčeka na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech
  3. takto
  4. čo bolo navyše som obkrojila nožom, to čo je tam celkom navyše je uško na ruku z fotoaparátu :-)), no ale stane sa, keď jednou rokou fotíte a druhou pracujete.
  5. a kde chýbalo doložila :-)
  6. posypala som jemne strúhankou, aby šťava z jabĺk veľmi nerozmočila cesto
  7. teraz už len jablká, hrozienka, cukor, vanilkový a škoricový cukor
  8. ja som použila 2 zaváraninové poháre jabĺk a hrozienka z rumu a tým rumom som koláč aj priměřene :-)) pofŕkala, keďže malé deti ho jesť nebudú,
  9. Teraz prišla na rad druhá časť cesta. V recepte sa píše, že druhé cesto tiež rovaľkať, preniesť na jablká a popichať pred pečením vidličkou, ale ja som si urobila mriežku, preto som ho ani nerozdelila na 2 rovnaké časti.
  10. a trošku som sa s tým pohrala, dĺžku pásikov som si prispôsobovala priamo na plechu
  11. a už len potrieť rozšľahaným vajcom a šup s ním do trúby.
  12. tu je upečený, nechať vychladnúť, posypať práškovým a vanilkovým cukorm, pokrájať a dobrú chuť