Dobrá gulášová alebo držková polievka - sáčkovo domáca
Foto: ochino
Tento recept vznikol asi pred 25 rokmi,keď manželka išla do práce a ocino začínal variť... akože po chlapsky-rýchlo jednoducho aby sa z toho dalo Zobraziť celý popisTento recept vznikol asi pred 25 rokmi,keď manželka išla do práce a ocino začínal variť... akože po chlapsky-rýchlo jednoducho aby sa z toho dalo aj najesť... Keďže za toľké roky to má doma úspech,všetkým to chutí a rýchlo sa to minie... a nikde na vareche som niečo podobné nevidel,iba názvy ako falošný guláš,čo ma inak rozčuluje- takže tento nie je falošný,ale rýchly,jednoduchý a dobrý-rokmi odskúšaný...
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 sáčok na 0,75 l (alebo dršková) |
|
5 - 7 ks |
|
1 - 2 ks |
|
5 - 10 cm |
|
1 - 2 cm |
|
1 - 2 cm (nemusí byť) |
|
1/2 - 1 dcl / 1 PL (alebo bravč. masť) |
|
1 - 2 dcl (najlepšie Snico môže byť aj ostrý) |
|
2,5 l (na zemiaky) |
|
2 čl (na zemiaky) |
|
1 ks (nemusí byť) |
|
Postup
-
1
očistíme si zemiaky a nakrájame ich na malé kúsky /kocky/ dáme cca do 1/2 hrnca vody a zemiaky , soľ a dáme variť
-
2
keď bude voda trochu vlažná-ani studená ani horúca,vsypeme do hrnca sáčok gulášovej polievky -vtedy nezhrčkavie a môžeme ho aj vypláchnuť vodou aby nevyšlo nič nazmar ja som už vyskúšal polievky od rôznych výrobcov,treba nájsť tú svoju chuť...
- 3
na panvici si zatiaľ pripravíme dôležitú prísadu-na trochu oleja alebo bravčovej masti dáme pokrájanú cibuľku a klobásku a prípadne aj suchú alebo aj kúsok mäkkej salámy a môžeme to spolu trochu podusiť-cca 5 min
- 4
asi po 5 min. pridáme na panvicu aj kečup / to je hlavná zložka!/ a zamiešame a dusíme zakryté pod pokrievkou ešte cca 5-7 min
- 5
pri dusení tejto hlavnej príchute ju občas premiešame-drevenou vareškou /preto sa ten recept aj tu -na varechu hodí.../ Inak presne túto zmes používam aj na špagety,nakoľko kupovaná zmes- mortadella niektorým u nás moc nechutí.../ Vtedy dám viacej kečupu a aj trochu vody-aby toho bolo viac...
- 6
keď je táto zmes dobre podusená pridáme ju do polievky, zamiešame a varíme spolu ešte cca 15 min- do zmäknutia zemiakov,vtedy môžeme aj príp,dochutiť-soľ,a prípadne tam pridať aj jednu ostrejšiu papričku /podľa chuti/ ja som to dával do tej drškovej.
- 7
-hodí sa k tomu samozrejme dobré pečivo alebo aj domáci chlieb, a na pitie už podľa chuti-napr. dobré pivko, alebo kofola... Prajem všetkým Dobrú chuť!
- 8
Doplním ešte obrázok ingrediencií ktoré som raz dával do držkovej polievky Vždy je to také jednoduché chlapské riešenie -čo je práve v chladničke... z tej klobásy asi len 10cm a zo salámy 2 kolieska a 1ks pikantéria...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
slovenská kuchyňa v plnej nahote!
Polievka klasika, namiesto sackovej gulasky si viem predstavit gulasove korenie /ta sackova polievka ma ako nahrazku masa take male, akoze masove, hov*enka - to ja moc nemusim ;)/
ľudia v mojom okolí-žijúci s vysokým číslom veku-neriešili ani neriešia jedlo dľa dnešného pohľadu vhodnosti pre zdravie..
všímam si to..
hlavne treba si ľuľkať radosť..radosť aj z jedla..radosť robí v tele zázraky..
želám veselý deň
Nechápem prečo sa niektorí diskutujúci hádajú o slovenskej kuchyni...
Celý vtip tohto receptu je, že ja tam dosť veľa zemiakov,aby sa bolo z čoho najesť,ale výbornú chuť tomu robí práve to dusenie cibulky,klobásky,alebo nejakej kvalitnej suchej salámy-s kečupom
Táto dusená zmes má špecifickú chuť,takže tam necítiť kečup,to je spojené s cibuľkou a údeným...táto zmes sa dá použiť aj na iné účely
ako som už písal-na špagety...samozrejme dá sa tam pridať aj mäso,
napr. ak zvýšilo dusené na malé kocky,alebo aj zvyšok normálneho gulášu z mrazničky,ap. Toto je základný-jednoduchý recept,ako hovorím rokmi odskúšaný - to treba len osobne vyskúšať-každý máme iné chute.../výborná je aj tá držková na takýto spôsob s pikantnou papričkou/- ešte raz zdravím všetkých
Nevidím dôvod na ohrňanie nosom nad čímkoľvek, čo niekomu chutí.
Ináč som dosť dlho váhal či tento recept dať na varechu,lebo je jasné
že to nie je žiadne veľdielo,ale prevládlo to,že doma to roky všetkým chutí,dokonca aj manželke a svokre,a navyše jeden môj syn čo hocičo
nezje,ešte aj chudé mäso rozpitvá ako skalpelom,tak aj tomu to chutí
lebo to čo sa tam pridáva je dusené a dáva tomu tú chutnosť-ale to je už vec odvahy vyskúšať to...
@ochino toto je typicke jedlo, ked ide o prezitie, nie raz som podobny vzorec pouzila :))
Tvoj recept vo mne tiez vyvolal pekne nostalgicke spomienky na moju mladost.Uz specialne som myslel na stanovacky v povodi rieky Ipla a dokonca aj na Balatone v Madarsku.Ked sa nam uz hlavne suroviny na obzivu mynuli,taketo polievky prisli vzdy vhod.No a tvoje jedlo je iste chutne,kedze sa paci aj varechacom a posunuli ho na 1 miesto v top receptoch na dnesny den.Zelam ti vsetko dobre.
Asi každý urobil sáčkovú polievku a niečím ju vylepšil,ale táto je predsa
iná-nie je ako všetky tie čo spomínate,lebo sa nerobí v jednom hrnci
keby to čo je na panvici sa dalo do hrnca uvariť,nebolo by to ono-je rozdiel ak niečo varíme a dusíme-a celá finta spočíva v tom,že kým sa normálne zemiaky s príchuťou varia,cca 30min,tak zatiaľ sa to na panvici dusí-zakryté pod pokrievkou cca10min a dôležité je,že treba vybrať kvalitnú klobásu,alebo kvalitnú údenú salámu,ktorá vonia
po údení,napr.loveckú,malokarpatskú,nitran,alebo z Lidla Herkules,
ale stačí samotná kvalitná údená najlepšie domáca klobása- a z nej pri dusení na cibulke s kečupom prejde to údené do tej zmesi,čo sa potom pridá celé do polievky a keby to aj niekto nezjedol v polievke tie kúsky klobásky,to nevadí,lebo celé zemiaky a polievka majú z toho
inú-dobrú chuť-takže celé to ani nie je o sáčku a zdraví,lacnosti,ale o špecifickej chuti toho duseného a potom celej polievky,len netreba
dať na panvicu veľa oleja,lebo to zase trochu zmení chuť,trochu to
ten kečup sekne-ale až tak to nevadí. Podstata nie je teda v sáčku,ale na panvici.Ale ako som už povedal,pridal som tento recept,lebo je to doma dlhé roky v kurze...
Robím ešte jednu polievku,ktorú možno niekedy nabudúce pridám, nie je zo sáčku, niečo iné- a opačne spojil som kvôli jednoduchosti to čo sa robilo zvlášť na panvici do jedného hrnca a tiež je veľmi dobrá- ale až nabudúce...