Foto: marijanka712
Manželovi k narodeninám som upiekla dobošovú tortu nakolko je pracovne dosť náročná nepečiem ju často, ale teraz som chcela mu urobiť radosť . Zobraziť celý popisManželovi k narodeninám som upiekla dobošovú tortu nakolko je pracovne dosť náročná nepečiem ju často, ale teraz som chcela mu urobiť radosť . Dobošové torty /rezy / sú tu viacej , ale tento recept som tu nenašla a preto som sa rozhodla ju tu uviesť , lebo je fakt originálna a chuťovo vyvážená.
Postup
-
1
Najprv si rozdelim vajička žltky od bielok .Žltká dám miešať s polovicou cukru do peny
-
2
potom vyšlahám sneh s druhou polovicou cukru a obidve hmoty spojím tak , že žltká vmiešam do bielok pomalým spôsobom , aby sa bielka nerobili..
-
3
do múky vmiešam kypriaci prášok a pomaly vmiešam do vajíčkovej hmoty .Potom si pripravím 3 ks pečiaci papier tak že si vyznačim na nich miery 30x40 cm a rovnomerne rozotriem na všetky papiere. Ja to robím tak, že dávkujem po polievkových lyžiciach rovnomerne a potom dlhým nožom rozotriem rovnomerne na papier opatrene za pomoci druhej osoby prenesiem na plech a postupne ich upečiem v rure ktorú som si rozhriala na 190 stup cca 10-15 min každá rúra pečie ináč tak si to musíte ustriehnuť.
-
4
ešte teplé pláty oddelím od papiera a uložim tak, aby medzi plátmi bol papier kým neurobím plnku. Posledný krát ked som piekla túto tortu som si povedala že papier natriem olejom , aby bezpečne som vedela oddeliť tenký plát od papiera a opäť som na to zabudla , takže vy to môžete vyskúšať a podeliť sa s nami o skúsenosť.
-
5
Plnku si pripravím tak , že si dám do misky mlieko , vajičko, múku, kakao a poriadne rozšlahám a pridám polámanú čokoládu a dám nad paru za stáleho miečania uvarím na hustú kašu
-
6
za občasného miešania nechám vychladnúť a zvlášť vymiešam maslo, cukor, van. cukor do peny
-
7
postupne pridám studenú uvarenú kašu a vymiešam . Ked je plnka troch redšia, tak dám do chladničky trocha stuhnúť záleži od teploty prostredia ja som piekla ked vonku bolo 35 stup. tak sa všetko topilo , ale nato máme chladničku, ktorá v týchto prípadoch je pravou rukou.
-
8
rozrežem pláty na polovičky tak nám vzniknú 30x20 cm 6ks.
-
9
rozdelila som si plnku na pomyslených 5 dielov + trocha na boky to som dala do chladničky dobre stuhnuť , aby sa mi to dobre natieralo. Natrela som postupne pláty
-
10
natrela aj boky trocha zaťažila a dala na 1 hod do chladničky stuhnúť
-
11
potom som nad parou rozpustila čokoládu primiešala tolko masla , aby to malo primeranu konzistenciu na natrietie a opäť šibla do chladu a pustila sa do ružičiek s marcipánu
-
12
a takto to vypadá v reze . Ešte jedna skúsenosť táto torta potrebuje aspoň 48 hod oddychovať v chlade, aby bola plnka s cestom skamarátená po 24 hod to bolo velmi mäkke , takto:
-
13
a takto to bolo po 48 hod. čiže na ďalší deň
-
14
ešte jeden na záver
Diskusia k receptu