Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke fotorecept

pusta - fotkapusta, 6. mája 2013
Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept)
Foto: pusta

Na toto luxusné jedlo som sa dlho chystala, kým som mala všetko kvalitné bio suroviny, samozrejme diviačie stehno, prvotriedne víno, šípkový lekvár a vychytala som všetky maličkosti v príprave. Mäsko som napácovala, 5 dní marinovala v octovo-maslovej marináde s citronom, kým prišiel deň D a pustila som sa do varenia. Podávala som toto vynikajúce slávnostné jedlo s Viedenskou knedľou, jemnou a ľahučkou ako páperie. Je to lahôdka, ktorú nemáme každý deň - tá námaha sa oplatila a odmenila.

4
porcie
5 dní minút
príprava
120 minút
na 170 °C

Suroviny

600 g
100 g
150 g
2 ks
1 ks
50 g
1 ks
5 PL
200 ml
100 ml
100 g
2 guľôčok
4 guľôčky
15 guľôčok
1 ks
1/4 CL
podľa chuti
2 PL
6 PL
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistilla som mrkvu, petržlen, zeler a cibuľu.

    Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Koreňovú zeleninu som pokrájala na kocky asi 0,5 x 0,5 cm.

    Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu som pokrájala na hrubšie kliny.

    Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Domácu údenú slaninu som pokrájala na hranolky o hrúbke asi 0,5 cm a dala som ich na 15 minút do mrazáku, aby som mohla ňou špikovať mäsko.

    Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Diviačie stehno som zbavila blán, tuku, umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou a husto som ho prešpikovala domácou údenou slaninou, ktorá mu dodá chuť a premastí ho, lebo mäso z diviny je dosť suché.

    Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prešpikované mäso som previazala potravinárskym povrazom, aby si pri pečení a dusení udržalo tvar.

    Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V hlbšom hrnci som rozpustila maslo, na ktorom ...

    Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...som orestovala scredenú koreňovú zeleninu a cibuľu asi 10 minút, kým sa odparila z nej voda...

    Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a pridala som v predtým v mažiari na hrubo rozdrvené divoké korenie /borievky, celé nové a celé čierne korenie, bobkový list/ - restovala som asi 2 minúty, kým sa uvoľnila ich aroma.

    Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom som pridala prírodný hnedý kryštálový cukor -2 PL, nechala som ho skaramelizovať a pridala som 6 PL bieleho vínneho octa, prudko som povarila asi 5 minút, kým sa vyprchala jeho čpavá vôňa. Ocot sa dávkuje 2 PL na každých 50 g masla.

    Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som 1 umytý bio citron pokrájaný na plátky, zbavený zrniečok a nechala som ho karamelizovať asi 10 minút.

    Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ked zelenina úplne vychladla, vložila som mäso a preliala som ho touto veľmi chutnou hotovou octovo-maslovou marinádou, na mäso som položila kolieska citronu, prikryla pokrievkou a odložila som do chladničky marinovať na 5 dní. Každý deň som mäso niekoľkokrát obrátila a preliala marinádou. Diviačie stehno pod vplyvom marinády za tento čas náležite skrehne, dozreje a ochutí sa. V tejto fáze som soľ vôbec nepridávala, aby mäsko zostalo šťavnaté.

    Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Prišiel dlho očakávaný deň "D", mäsko som zoškrabala jemne od masla a zeleniny, v panvici som rozpustila ghee a na prudkom ohni som ho poopekala z každej strany pekne do hneda - asi 5 minút, kým sa nevytvorila na mäsku kôrčička, ktorá ho ochráni pred vysušením počas dlhého dusenia.

    Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Opečené mäsko som vybrala na tanier a až teraz som ho výdatne osolila z každej strany.

    Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Zeleninu v hrnci som karamelizovala 10 minút a pridala som 2 PL šípkového lekváru,...

    Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    priliala som 200 ml suchého červeného vína / použila som víno André, pozdný zber, ročník 2007, dobrý je aj Merlot alebo Modrý Portugal či iné kvalitné víno/ a domáci hovädzí vývar z kostí v množstve 150 ml, vložila som opečené mäso, priviedla do varu, prikryla som hrniec pokrievkou a vložila som dusiť do trúby vyhriatej na 170 stupňov C na 2 hodiny, kým mäso nezmäklo. V priebehu dusenia som mäsko často prelievala šťavou a podľa potreby podlievala vínom a vývarom.

    Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Ked bolo mäsko hotové, vybala som ho, odstránila som z neho potravinnársky povraz a išlo sa na prípravu šípkovej omáčky. Od tejto chvíle je dokončenie už len hračka. Vydusenú šťavu som rozmixovala úplne do hladka, kto chce môže poctivo prepasírovať, ale ja som tam chcela mať všetku tú úžasnú zeleninku.

    Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Do rozmixovanej šťavy som pridala ďalšie 3 PL šípkového lekváru, nešetrila som lekvárom, pridala som škoricu, doriedila vínom a vývarom na potrebnú konzistenciu omáčky, ochutnalla som a dosolila až teraz na záver. V žiadnom prípade sa ničím nezahusťuje !!!, zelenina omáčku dobre zahustí sama o sebe.

    Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Na tanier som naložila omáčku, pokrájané mäkkučké mäsko s chuťou údenej slaninky a čo iné by bolo vhodnejšie ako príloha ako práve Viedenská knedľa, krásne nadýchaná a ľahučká ako páper. Omáčka má jemnú sladko-kyselkavú chuť zdôraznenú použitým korením, harmonicky doladenú vínom, šípkovým lekvárom a vývarom. Dobrú chuť prajem!

    Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    link na moju Viedenskú knedľu: http://varecha.pravda.sk/recepty/moje-varianty-viedenskej-knedle-fotorecept/15711-recept.html

Diskusia k receptu

79 komentárov k receptu
používateľ nemá avatar
mb
Krasny recept, ukladam. viem, ze divina je divina, robievam podobne, ale s hovadzieho. ale sipkovu omajdu som este neskusal. dik za recept ;)
ale neda mi otazku, co to znamena mrkva BIO, aka to je (a tie ostatne BIO) ? :)
@mb , bio plodiny sú plodiny pestované za ekolkogických podmienok, bez umelých hnojív, postrekov, hubenia škodcov, za prirodzených podmienok bez jedov a akejkoľvek chémie či umelín, urýchľovačov rastu, genetickej modifikácie alebo činiteľov, ktoré zabezpečujú dozrievanie, spracovanie chémiou a uchovávania, teda absolútne prírodne a prirodzene.
stručnejšie: tak, ako ich pestovali naši pradedovia, krmili a chovali zver domácu alebo divú a ako ju spracovali.

podrobnejšie ti povie napr. tento link:
 www.bio-life.cz/clanky/bio/zasady-bio-pestovani---mysle...


dakujem za uznanie :-)
@angast , :D môžeš síce aj z čípkov, to ti však v žiadnom prípade neradím.
omáčku urobíš zo šípkového lekváru nasledovne:
1. nazbieraš si sám šípky a spravíš - to je zadarmo, ale pracné.
2. kúpiš v obchode - to je drahé, ale rýchle, nepracné.
3. daruje ti nejaká milá zlatá žena - neplatíš, nerobíš, máš - najjednoduchšie a najrýchlejšie :D
to teda je riadne luxusné... šípkový lekvár sme varievali s mamou- najskôr obrať,potom očistiť, po miernom zmäknutí variť a potom pasírovať, pasírovať- pokiaľ nie je lekvár hladký- inak pichá v krku...to boli iné časy- s mamou v kuchyni... kúpený sa mu nevyrovná, ale z bio predajne som nemala, musím sa poobzerať, tie čo sú bežne v potravinách za veľa nestoja...
@elysa , pravdu máš, najťažie bolo zohnať ten úžasný šípkový lekvár, o ktorom píšeš :-)
áno, je to riadne luxusné jedlo, ale vynikajúce slávnostné, nie každodenné.
dakujem ti.
Skvelé jedlo...chytila ma tam tá šípková omáčka.Musí byť dobrá ako aj samotné finálne jedlo.Pácovanie mesa neovláda hocikto.Si naozaj
umná a šikovná kuchárka a gazdinka. Logický popis a pekné foto nemá páru.Gratulujem.Recept je už uložený srdečná vďaka
@tiginko , také úžasné uznanie, áno je síce pracné, ale výsledok je fantastický. ako ty vravíš, je to skvostné jedlo, tá práca sa ti bohate odmení. :-)
dakujem ti veľmi pekne.
@mesiar50 , hej, je to skvelé jedlo, tá šípková omáčka k vzácnej divine je jednoducho úžasná. zvládnuťsprávne pácovanie mäsa mi teda trvalo celé roky, ale teraz to už nie je žiaden problém. snažím sa všetko popísať zrozumiteľne,dám si tú námahu a neodflinknem to, lebo ak sa niekto odhodlá po mne akékoľvek jedlo spraviť, aby bol aj s výsledkom spokojný a chutilo mu.
@mesiar50 , ty si fachmann a tvoje hodnotenie si mimoriadne vážim, ani nevieš, ako som tŕpla, či práve ty si tento recept všimneš a čo mi na túto prácu povieš.
dakujem a srdečne zdravím do NL :-)
p.s.: dúfam, že tvoje prekvapenie k dcérinej krásnej 18.-tke sa vydarilo, ako si si želal. aj ja jej prajem všetko NAJ !!!
@pusta
Milá pusta som doma na dovolenke.Áno pácovanie mäsa je docela
háklivá záležitosť...stačí omrvinka z chleba,alebo malá slanosť pác
skysne niekoľkých hodín...my sme to volali,že zovrel.Tvoj rcp je jedinečný ...pochvala je na správnom mieste.Prajem ti všetko dobré a pozdravujem Ťa zo ŠIAH
@mesiar50 , to som veľmi rada, že si teraz doma, to musí byť fantastické, byť s tými, ktorých miluješ. to je úžasné šťastie.
prajem ti ho úprimne z celého srdca... <3,:-)
a dakujem.
@babkamt , bola výborná. netreba chváliť - každé tvoje slovo si veľmi vážim.
to jedlo sa chváli samo, som veľmi rada, že som mu venovala toľko pozornosti.
dakujem ti :-)
excelentný recept @pusta , naozaj famózny. Krásne nafotený, dokonalý. Aj mňa si poučila a budem musieť vyskúšať. Mám stály prísun diviny, srnčieho. Marinujem podobne, ako ty, až po bod praženia zeleniny na masle, (v tvojom prípade ghí, mám ho doma aj ja stále v zásobe, nezaobídem sa bez ghí už, čo sa týka zeleninových polievok a pod.). To som ešte nerobila a priznám sa, ani nepoužívam zeleninu z marinády, pretože mi príde octová. Dochucujem omáčku citrónom. Zeleninu dávam vždy novú, čo je možno škoda. Šípkový džem mám z Chorvátska, nie je domáci, ale je iný, ako náš. Si ma navnadila, vyberiem dnes mäso a večer sa už bude marinovať. Vdaka.
@havino , ghee je veľmi výhodné v tejto maslovo-octovej marináde, nepripaľuje sa pri opekaní mäsa, ani pri karamelizácii cukru, zeleniny a citrónu. navyše zjemňuje chuť celého jedla a harmonizuje s cuťou celého jedla.
čpavá vôňa octa sa prudkým varom vyparuje, ocot zaisťuje výborne marinádu a krehnutie mäsa. marináda vôbec neskysne. nemusela som dochucovať vôbec citrónom, lebo pri karamelizáciii citróna sa uvoľnila citrónová šťava, ktorá krásne dochutila., súčasne istila marinádu proti skysnutiu. preto som použla bio citrón, lebo odpadli chemikálie i horkosť, na záver som šupky vybrala. so čípkovým lekvárom som výslednú jemnú lahodnú sladko-kyselú chuť omáčky nemusela vôbec upravovať, len jemne dosoliť, hovädzí vývar bol dostatočne slaný a mäso sa tiež osolilo po až opečení. tá opražená zelenina tiež pridáva na harmonickej chuti.
som rada, že som ťa navnadila, ten tvoj šípkový lekvár z Chorvátska je určite vynikajúci /nemusí byť práve v bio kvalite/ - potom daj vedieť, ako ti chutilo, prosím :-)
@havino ,dakujem ti za krásne ohodnotenie :-)
K tomu receptu niet čo dodať, vynikajúce, veru spravím, iba, že z hovädzej židovky, tá nie je suchá :-) Knedlu žemlovú kysnutú.
@jerica , kľudne vyskúšaj z hovädzej židovky najprv, a ked ti bude chutiť, tak aj divinu časom môžeš :-)
chcela som niečo iné, ako sa robí klasická omáčka k sviečkovej a veru, tá šípková omáčka ma absolútne dostala. som veľmi rada, že som zvolila šípkovú omáčku.
čo sa týka knedle, poradila som sa so židovským šéfkuchárom, mojim najlepším priateľom a ten ma navnadil práve na Viedenskú knedľu - veľmi nám chutilo v tejto kombinácii,musím mu dať za pravdu a som rada, že som ho poslúchla, darmo raz sa vyzná v tom.
ty však kľudne daj kysnutú knedľu :-)
dakujem za pochvalu.
ocot dávam do marinády, len zeleninu prevarím v náleve, borievkach, celé korenie, bobkový list, nechám vychladnúť a prešpikované mäso do nej, obraciam každý deň. S praženou zeleninou som sa ešte nestretla do marinády, určite vyskúšam a použijem ju. Ghí si robím doma, z kila masla, nie z marketu, ale ručne baleného, žltého, v predajni s vajciami, bryndzou a tvarohom. Praženicu bez ghí mi doma už ani nechcú. Je to božká maslová chuť, maslový olej. Viem si jeho chuť v marináde živo predstaviť.
@havino , ešte som zabudla, chuť octu tam vôbec nie je cítiť, tiež sa odparila, bolo cítiť práve citrón a tá škorica v malom množstve spravila priam zázraky. chcela som pôvodne dať aj klinček, ale môj priateľ ma odhovoril, že by to bolo príliš aromatické a mal úplnú pravdu. jeho zas príjemne prekvapila jemná chuť ghee a opraženej zeleniny, obaja sme si pochutnali ako už dávno nie :-)
@havino , tiež som to kedysi tak robila, tak som to videla doma. ale tento spôsob je oveľa lepší, ako si ty povedala, excelentný. ghee som mala od môjho priateľa, on ho však používa inde, najmä v indickej kuchyni, ale tu bol s ním na výsosť spokojný. najmä s opraženou zeleninou a karamelizáciou. budem si tiež urobiť ghee do zásoby.
držím palce a už teraz sa teším s tebou :-)
@zinajdha , ak chceš pridať brusnice, tak pridaj. táto myšlienka sa obrátila aj v mojej hlave, ale môj priateľ šéfkuchár rázne odmietol, pretože ich chuť by sa bila so šípkovou omáčkou.
rozhodni sa sama, ak ti toto neprekáža.
p. @pusta tak toto je exhibicia Par Exellence! uz tu mate vela komplimentov, ale musim sa pridat, ja som sa raz odvazila takto pracne pripravit a pacovat polneho zajaca, recept som ako-tak pozliepala, vtedy som o Vareche ani netusila a mozno ani nebola :) vysledok bol sice chutny ale nezodpovedal tej pracnej priprave, sice manzel zbastil "zo solidarity" :),, k divine sa tazko dostanem ale z hovedziny ako uz bolo spominane, urcite vyskusam, myslite, ze by to islo takto vtedy aj s tym usiakom polnym? ste velky prinos pre tuto stranku, ci uz v pripominani jednoduchych takmer zabudnutych jedal, a na druhej strane zas narocnych, profesionalnych a do bodky odborne zvladnutych receptov aj s dokonalou dokumentaciou, ktoru ziadna kucharska kniha neponukne! dakujem Vam touto cestou za moju malickost :)
@mariamka , zajaca poľného som naposledy jedla ešte u mojich rodičov, ten sa pácoval spôsobom, ako popísala @havino , robili sme ho na divoko a bol vynikajúci, k tomu tradične zemiakové guľovité knedle. bývalo to okolo Vianoc alebo krátko po Novom roku.
budem rada ak vyskúšaš, hoci aj z hovädzieho, ale ak by si sa dostala nakúpiť do Tesca, tam majú najrôznejšiu divinu, aj diviaka ešte stále a to potom bude to pravé orechové :P
dakujem za tvoju pochvalu a tvoje krásne a povzbudzujúce slová od srdca, si veľmi milá a tvoje hodnotenie je pre mňa silnou vzpruhou do budúcnosti.
práve majstrujem niečo sladké z kysnutého cesta, teraz odpočíva v chladničke, tak mám chvíľku pauzičku.
vieš @mariamka , človek musí variť väčšinou jednoduché klasické jedlá denne a tie najlepšie sú tradičné jedlá a jedlá našich mamičiek, babičiek a prababičiek, tie majú skutočnú vôňu rodiny a domova :-)
k divine sa tak často nedostanem, je aj pomerne drahá a okrem toho divina je excelentné sviatočné luxusné jedlo - tak mu venujem zvláštnu pozornosť a starostlivosť.
máš absolútnu pravdu, že žiadna kuchárska kniha, ani časopis, ani variace tv relácie nie sú podrobné a neuvádzajú nezištne svoje skúsenosti a vychytávky, preto píšem svoje recepty dosť podrobne a snažím sa o zrozumiteľnosť, čo neumožňuje okrem varechy žiaden iný variaci web a to je veru na škodu celej veci. preto mám rada varechu a jej používateľov, ktorí mi ochotne poradia, ked sa spýtam. tešia ma úspechy našej pospolitosti bez rozdielu veku, pohlavia, či národnosti, štátu, kontinentu,bydliska alebo inej príslušnosti a pod., ved všetkým ide predovšetkým o kvalitné dobré jedlo.
milá, milá @mariamka srdečne ti dakujem a prajem zdarné varenie, či už luxusných alebo obyčajných jedál.
@pusta
S tými biopotravinami nie som si tak istý. Máme malú záhradu, posadili sme zemiaky ešte len začalivychádzať zo zeme listy a už sú na nich plno mandeliniek. Takže by som sa rád zoznámil s tým pestovateľom napr. zemiakov a ktorý ich pestuje vo veľkom a deklaruje ako biozemiaky či ich nestrieka chemikáliami. Už ho vidím ako behá po poli a ručne chytá mandelinky. Ono sa hovorí čo srdce nevidí to oči nebolia.A to isté je aj s mrkvou. Ak ju nepostriekaš, nemáš šancu aby ju nenapadli škodci. A to čo tu spomínaš pestovanie zeleniny našich dedov a pod. bláboly, to sa spamätaj. To boli iné časy, oni nežili v smogu, exhalátoch a podobných svinstvách.
dse velmi mila, dakujem krasne :) ked my to Tesco tak vzdy nejako prebehneme :) viete si predstavit nakupovanie s chlapmi :) dakujem za krasny komentar od srdca ,,Vase "Varenie z lasky" sa pozna,, tesim sa na kazdy dalsi recept, ste velkym obohatenim tejto stranky po vsetkych strankach a redakcia moze byt rada ze tu ma takehoto fundovaneho profesionala, ktory sa nezistne deli o svoje recepty ,, prajem hlavne vela sily, elanu a chuti do varenia, a ste na dovazok aj vyrecovo, fotografovo a pocitacovo zdatna, mate moj kompliment :)
@concord , nesúhlasím s tebou.
ani s tvojim názorom o pestovaní plodín a chovani zvieratstva našich pradedov,ja som síce dievča z mesta, ale tam som vyrastala, takže viem, čo som ti napísala. stojím si za tým.
to nie sú "bláboly", ako si ich ráčil nazvať. tak to bolo. hnojili hnojom hospodárskych zvierat, žiadne umelé hnojivá nepoznali. ani vodu nemali kontaminovanú. je pravda, že v tej dobe sa hojne vyskytovala tbc ako u zvierat i u ľudí, choroby ošípaných a pastierov svíň, listeriozy, leptospirozy a iné zoonozy.
máš pravdu zo súčasného celosvetového ekologického hľadiska.
ale nie každý pestovateľ používa chémiu, DDT, spomínané postreky, umelé hnojivá a pod., nie všade je smog a naši pradedovia určite nepoužívali pri chove zvierat kostnú múčku, kontaminované krmivá, nepoznali genetickú modifikáciu nemali zvieratá liečené atb, hormonmi a inými liekmi - o tom ma nepresvedčíš, hoci z tvojho profilu neviem, v akom prostredí si žil a žiješ ty.
vo svete sa využíva biologické odstraňovanie škodcov na základe potravinového reťazca, čo sa čím živí - napr. mšice, červy, chrobáky a podobne, nie postreky. na nete aj inde je dosť zdrojov, odkiaľ sa to dozvieš, treba len hľadať a čítať.
s mandarínkou zemiakovou máš jednoducho smolu, a je to aj pri iných plodinách s inými škodcami.
pestujú sa sorty a druhy, ktoré sú odolnejšie. vychádza sa z evolúcie, prirodzeného výberu, že prežije silnejší druh a jedinec.
čo si myslíš, prečo je Bio tak drahé? prečo je z vlastnej záhrady, ak sa pestuje Bio a z vlastného Bio chovu tak vzácne? , ale i podstatne drahšie?
ja som mala tú možnosť teraz a využila som ju. :-)
mala som túto možnosť a dala som jej prednosť, ty však využi svoje možnosti podľa svojho presvedčenia, nenútim ťa používať Bio, nevnucujem ti svoj názor a ani svoje poznatky a skúsenosti. len som ti odpovedala na tvoju otázku. nemienim držať o tom dalej žiadnu prednášku, každý robí podľa svojich možností a schopností :-)
v každom prípade ti dakujem za tvoj zaujímavý príspevok a tvoj názor:-)
prajem ti pekný májový podvečer.
@concord , prepáč mi, prehliadla som, kto mi položil otázku o Bio. opravujem sa, otázku mi položil @mb
táto odpoved o 18,15 bola však výlučne pre teba, na tvoj príspevok.
dakujem za pochopenie.
@mariamka , zabudla som odpovedať na tvoju otázku. jasne, išlo by to takto aj s tým ušiakom, len potom musíš prispôsobiť čas varenia. tam bude kratší ako u diviaka. najlepšie budeš vedieť, ked po asi 1 hodine dusenia v trúbe vyskúšaš pichnutím vidličkou do mäska a zistíš do akej miery mäsko zmäklo. vtedy to pichnutie do mäska už nevadí, bolo predtým opečené. podľa potreby čas predĺžiš až do dokončenia ušiaka. :-)
určite bude vynikajúci :P
@pusta
Tak to my na Záhorí máme fakt smolu, že máme mandelinkyv záhradách. Podľa teba je to asi výnimka a rarita.No ani sa nečudujem, keď píšeš že si vyrastala v meste. V Ružinove alebo Petržalke určite nenatrafíš na mandelinku. keď tak akurát niekde na schodoch, kam ju priviezli echt bratisklaváci z východného alebo stredného Slovenska. A tá tvoja teória o evolúcii mi silne pripomína jednu neslávne známu ideológiu jednej strany vedenej malým fúzatým kaprálom .
@pusta
A ešte by som mal na záver len jednu otázku. Prešiel som si odznovu celý ten tvoj recept. Citujem:Na toto luxusné jedlo som sa dlho chystala, kým som mala všetko kvalitné bio suroviny, samozrejme diviačie stehno, prvotriedne víno, šípkový lekvár. A moja otázka je : ten diviak bol odchovaný na biofarme? Ak by si náhodou nevedela tak tie diviaky na Záhorí veľmi radi papkajú popri lesoch vysadenú generovanú kukuricu. Ale to ti asi nevadí, lebo ten tvoj diviak bol asi z doby keď sme nevedeli nič o generovaní potravín.A čo ti tak hovorí taký malý červíček, ktorý sa vyskytuje hlavne u diviakoch? Hovorí sa mu svalovec. Proti tomu si sa ako poistila , keď si už mala všetky biopotraviny? Mám odložených pár receptov, ktoré si sem dala a považoval som ťa za veľmi schopnú kuchárku a skutočne som ťa uznával a ukladal si tvoje recepty. Inak čudujem sa jednej veci na tomto tvojom dnešnom recepte ako tu poniektorí obdivujú šípkovú omáčku a sú na větvy. Nie je to žiaden zázrak, je to omáčka bežne používaná v českej kuchyni pri príprave diviny.
ale no tak @concord , už hádam tých múdrych rečí stačilo. Najprv si naštuduj, aký je rozdiel medzi "generovaným" a "geneticky modifikovaným". Spoliehaš sa na to, že ohúriš ľudí cudzími slovami a ani sám nepoznáš ich význam. Milujem takýchto mudrlantov...
@tiginko zrejme túto nebohú kukuricu geneticky modifikovali, aby ju mohli vo veľkom generovať, tzn. obchádzať prirodzené spôsoby pestovania. na čo nadväzuje nič netušiaci diviak, ktorý týmto neblahým spôsobom stravovania vygeneroval geneticky modifikovanú svalovinu... že by fúzia generovania a modifikácie spôsobovala u druhu homo sapiens degeneráciu? lebo inak neviem, čo mi to napadlo, idem sa napiť :-D :-D :-D
@pusta odpusť, nedalo sa inak. @concord je taký rozčarovaný z vecí, ktoré nezmení, že si neuvedomil, že aj v časoch generovania potravy sa dá hovoriť o rôznych stupňoch kvality surovín. recept je výborne spracovaný, ako všetky tvoje.
milý @concord , a čo ťa tak rozjedovalo? ced som ti odpovedala veľmi slušne.
a teraz pekne po poriadku.
Pásavka zemiaková čiže mandelinka bola do Europy zavlečená z Ameriky, jej premnoženie bolo zaznamenané v 19. st. - teda nie je to výhradne problém Záhoria alebo iba Tvoj.aj v ba nájdeš, ba nie je iba petržalka či ružinov. vyrastala som na žitnom ostrove len pre tvoje info, narodila som sa, žila a žijem v ba. nie je iba tvojim problémom, smolu má každý, u koho sa tá pliaga premnoží.
vyprosím si, aby si sem plietol politiku malého fúzatého kaprála a jeho strany. toto je web o varení a nie politické fórum.
okrem toho diskutujeme o recepte na diviačie stehno, nevšimol si si?
Inak je to Darwinova evolučná teória, len pre tvoje info.na tvoju otázku, kde vyrástol diviak, z ktorého som mala stehno, môžem zodpovedne prehlásiť, že nevyrástol na žiadnej biofarme ale vo svojich prirodzených podmienkach, teda v lese. akú kukuricu žral, to mi nepovedali, ani som sa nepýtala. mäso nebolo z bio chovu.
aké suroviny som použila a ktoré boli bio, som uviedla v rozpise surovín.
ten červíček, na ktorého sa pýtaš, teda svalovec je parazit, ktorý spôsobuje zoonozu a prenáša sa na človeka konzumáciou z takéhoto mäsa nedostatočne tepelne spracovaného a spôsobuje jeho ochorenie. pre tvoj kľud však uvediem, že mäso, ktoré som kúpila, prešlo prísnou veterinárnou kontrolou a dlhou tepelnou úpravou.
pre info ostatných, svalovec sa vyskytuje najčastejšie v mäse bravčovom, hovädzom i inom, nielen diviačom, ale neplašte sa zbytočne, lebo podlieha prísnej veterinárnej a hygienickej kontrole aj z tohoto dôvodu, takéto sa vyraďuje z predaja a okrem toho je dostatočne tepelne spracované. v živote som zjedla veľa tatárskych biftekov a neochorela som, tiež veľa diviny a nestalo sa.
@concord , ak máš také odôvodnené obavy, tak jednoducho také veci nejedz alebo budeš musieť žiť v sterilnom vákuu - nič v zlom, inak to nevidím.
šípková omáčka je známa v Čechách, ale nielen výhradne tam. a je naozaj famózna. ani v Česku sa nepoužíva bežne, ani inde. šípková omáčka akosi patrí typicky k divine, nie je však bežným doprovodom úpravy diviny, za to veľmi chutnou a mňa veru dostala úplne.
akosi si nezvykol komentovať moje recepty, a prekvapuje ma, žwe si si niektoré odkladal. ak je to tak, to ma len teší a dakujem.
ak ma už neuznávaš a nepovažuješ za dobrú kuchárku, nehnevám sa na teba - môj dobrý otec vravieval, že facky a bozky chutia rozlične, komu sa páči pán farár a komu zase farárova žena :D
dakujem za tvoj prísspevok.
@concord
Predstav si ,že ma zaujala tá šípková omáčka,možno preto že som ešte nemal príležitosť ju ochutnať.
V holandsku sa s ňou akosi nestretávam keďže žijem tam už siedmi rok.Teraz si už viem jasne predstaviť
k akému jedlu sa hodí .
Zaujalo ma aj jedinečné pácovanie mesa,keďže mesopriemysel používa na pácovanie mesa prevažne
rýchlosol a kamennú sol.Technologický postup prípravy
a použité suroviny nemajú najmenšiu chybyčku.Tvoje nezmyselné argumenty sa absolútne odkláňajú od tochto receptu.Iste rozumieš o čom tu básnim.Píšeš tu
o svalovcoch.Iste vieš potom aj to,že zvieratá resp.
ich meso ktoré možu ohroziť zdravie človeka sa musia
najprv poslať na výskum do laboratória.Okrem toho
svalovec je pre človeka nebezpečný v surovom mese a
nie v uvarenom kde sa jeho prípadné zárodky ničia.
A iste vieš potom aj to,že pásomnice sa možu nachádzať v každom surovom mese začínajúc sa od bravčového,hovedzieho,baranieho atď. a dokonca aj v slepačích vajciach.A preto mesovýrobne ktoré nemajú vlastné laborantky možu,len snívať o tom že budú vyrábať tepelne neopracované výrobky resp.výrobky zo surového mesa bez tepelnej úpravy.Recept je excelentný ako aj finálny výrobok .Tvoje nezmysli ho nezačiernia.Keď tomu neveríš poz ri sa nad tvoje komentáre a teraz už aj pod svoje.Prajem ti pekný deň.
@mesiar50 , tvoja odpoved je podrobná, k tématike vyčerpávajúca a vysvetlenie jasné pre všetkých, ktorí by po @concordovom príspevku mali určité obavy z diviny alebo z akéhokoľvek mäsa vôbec.
predpokladám, že teraz je to jasné aj samotnému @concordovi a vie, že prečo musí byť veterinár a ev. aj hygienik schvaľujúci orgán nielen pre zabíjanie na bitúnkoch a priemyselne spracované mäso, ale dokonca rovnako aj pri individuálnych domácich zabíjačkách a pri zabití a spracovaní poľovnej zveriny.
ak toto ktokoľvek opomenie či riskuje, je to jeho zodpovednosť, presnejšie nezodpovednosť.
máš pravdu, to pácovanie mäsa je jedinečné, maslovo-octová marináda, citron, karamelizovanie - nielen ovplyvňuje dozrrievanie, krehkkosť mäsa, bráni v chlade pomnoženiu choroboplodných zárodkov, ale predovšetkým výrazne dodáva na chuti finálneho jedla.
veľmi pekne ti dakujem za doplnenie, za tvoj názor a za tvoje krásne hodnotenie :-)
prajem ti pekný deň.
Juj tak na to by som sa dala hned pozvat :-) krasne spracovany receptik a urcite aj chutovo vyborny :-) ako vsetky od teba :-) a k tomu bio alebo organic len tolko,z obchodu to nekupujem,nebudem zbytocne preplacat za nieco co ma na sebe tuto nalepku,mam svoje bylinky co mi rastu v zahradke a este nieco popri tom :-) a to mi osobne staci.... hlavne od vtedy co som kupila asi pred 6 rokmi bio kurca s volnym vybehom a ked som z neho isla robit polievku tak ani trosku tuku nepustilo a zcvrklo sa o polovicu ...takze od vtedy som s bio potravinami skoncila :-)
@lucynka , veľmi rada ťa pohostím, ešte niečo mám. príď.
čo sa týka bio, skúsenosti sú rôzne. ja mám bio kvalitu väčšinou od môjho priateľa - sliepku, kačku, hus a aj bylinky a iné v bio kvalite. však vieš :-) aj sesternica mi pošle a pestuje bio. zatiaľ, to bio.
čo som kúpila bio v obchode, bolo vynikajúcej kvality, bola som veľmi spokojná a kúpim znovu.
asi mám šťastie :-)
áno chuťovo je úžasné to stehno a omáčka super. úplne ma toto jedlo dostalo.
dakujem za ocenenie :-)
:-) juj hned by som prisla @pusta ale si tak daleko :-) ked som doma a jem z nasej zahradky,masko zo zabitej domacej vykrmenej svinky,polievocku z domaceho kochutika :-) a to sa s tym co je akoze bio v obchode neda ani porovnat,takze po mojich skusenostiach radsej nepreplacam.
@lucynka , ved až budeš doma :-)
vieš, len nie každý má záhradku a domáce hospodárstvo.
ešteže mám môjho najlepšieho priateľa a šťasie v bio obchdoch. keby si videla, aký hnoj sa predáva v bežných obchodoch tu v ba...
nemôžem sa však sťažovať na overené internetové obchody ako tesco a mäsodomov.sk, niekedy ešte sesternica alebo teta nakúpi na centrálnom trhovisku tam už je to o niečom inom, ale tiež musíš vedieť od koho :-)
@mesiar50 , naozaj dakujem. tvoje komentáre a hodnotenia si neuveriteľne vážim a cením. neboj, nemôže ma znechutiť niekto, kto žiaden vlastnoručne uvarený recept na svoje jedlo nepridal.
dakujem.
@pusta ja už sem neprispejem žiaden recept,lebo už ma tiež nebaví kritika od takých,čo nenapíšu ani recept na hrianku a budú kritizovať,fuj kečup,vegeta,tuky a podobné veci.Ja si recepty,čo ma nezaujímajú,ako napríklad naklíčená pšenica,nevšímam a radšej si uložím recept od Teba,alebo Kimla a pod.Mäso je mäso a nikto ma nepresvedčí.
ale, ale @rein , a prečo by si svoje recepty nepridával, však nech si každý povie svoj názor. ja varím pre radosť sebe, aj iným. nemusí sa každému môj rp páčiť. takí urvalí "iba kritici! či "chronickí diskutéri", ktorí si mýlia rečnícke fórum a sezónu s fazónou ma nemôžu znechutiť. tak si myslím, že ani teba by nemali, nie?
inak každému chutí niečo iné. aj mne viac mäso a rp od @kimlo milujem.
ak si ukladáš aj tie moje to ma len teší
a dakujem ti :-)
@mesiar50 , veľmi pekne dakujemjza ten link. ten článok dobre poznám.
zíde sa mnohým to, čo saučia už žiaci na strednej škole :-)
je však veľmi užitočný aj pre iných, nielen pre nás. len nech si ho pekne prečítajú. je veľmi zrozumiteľný a ucelený.
vdaka ti.
@martinap , joooj, tak si mala skvelú delikatessu -skvelé jedlo včera.
hej, je luxusné, som rada, že ti chutilo a kuchár nešetril kvalitou :-)))
dakujem ti za úžasnú potešujúcu správu.

Pridaj komentár k receptu: