Diplomatické taštičky

jojusko - bez fotkyjojusko, 19. októbra 2010
Diplomatické taštičky
Foto: jojusko

Postup prípravy je v podstate porovnatelný s tým, ako ho používal šefkuchar slov.velvyslanectva v nemenovanom štáte. Základom sú plnené cestové útvary. Plnili sa sladkou Zobraziť celý popisPostup prípravy je v podstate porovnatelný s tým, ako ho používal šefkuchar slov.velvyslanectva v nemenovanom štáte. Základom sú plnené cestové útvary. Plnili sa sladkou orechovomarmeládovou zmesou a volali ich tašky. Neskôr sme sa ustálili na tomto vyhotovení a šéfkuchárovi na jeho otázku čo sme vlastne vymysleli odpovedali že tiež taštičky ale diplomatické t.j.také ktoré nie sú obsahom preplnené a ich obsah je tajný. Bol to žart, ale názov nám ostal a pripravujeme ich väčšinou na sviatky.

10
porcií
50 minút
príprava
5 minút
na 180 °C

Suroviny

2  ks
1   ks
80  g
3  ks
150  g
4  PL
100  g
300  g
2  ks
200  g
1  KL




Postup

  1. 1

    Pomôcky - mečíky alebo špáratka. V tomto prípade keď kupujeme hotové lístkové cesto, nemáme problém s časovým zosúladením jeho vyhotovenia a prípravy varenia a uvarenie celého kurčaťa. Väčšinu času z varenia aj tak musíme zaradiť do súboru stratových časov. Budúce taštičky pripravíme do určitej fázy a musíme čakať na dobré uvarenie kuracieho mäska.Počas varenia teda do nádoby, kde sa bude dávať mäso, pripravíme svetlú zápražku z masla a múky, zaliatu kuracím vývarom z hrnca kde sa varí kurča, Zápražku krátko povaríme. Následne ju prepasírujeme, priložíme k tomu žĺtka, smotanu, citrónovú šťavu,soľ,korenie a strúhaný muškátový oriešok. Mäso z uvareného kurčaťa oberieme od kostí, na mäsovom mlynčeku, pridáme šunku a spolu to na jemno zomelieme. primiešame k obohatenej zápražke. Vytvoríme tak hustejšie ale ešte tvarovaním zpracovatelné hašé.

  2. 2

    Tenké lístkové cesto si myslenými priamkami rozdelíme na obdialničky, na každý obdialniček polievkovou lyžicou kopček mäsovej hmoty a každému kopčeku omaľujeme štetcom namočeným vo vajci jeho hranice obdialnikového tvaru.. Kopčeky prekryjeme druhým stenčeným plátkom cesta a v mieste vajíčkového pásika prstami dobre vrchné cesto pritlačíme k spodnému. Pomocou kolieska na cesto rezaním v mieste jeho stlačenia získame osamostatnené obdialnikové útvary naplnené mäsovou hmotou.Taštičky sa zapečú v rúre a teraz sa už položia na servirovaciu misu. Predtým uvedené varenie nje je správne čo mi opravila manželka,ako som už niekde uviedol je neskutočne dobrou kuchárkou prípravy múčnych jedál a prívarkov.

  3. 3

    Hlavičky šampiňonov očistiť, šupku z vrchu stiahnuť, položiť na sitko tlakového hrnca s troškou vody / tzv.parák/, hrniec zavrieť, dať na ohrev a od začiatku hlasného unikania pary cez poistný ventíl na veku hrnca, počkať 5 min. Ohrev odstaviť, veko pod tečúcou vodou ochladiť, hrniec otvoriť a hlavičky šampiňonov nechať trochu osušiť. Počas tejto etapy pripraviť dressing z masla ochuteného soľou, muškátom, citrónovou šťavou, dijonskou horčicou a kečupom. Na každú taštičku položiť jednu hlavičku šampiňonu predtým namočenú do dressingu a jej polohu zaistiť prepichnutím mečíkom alebo špáradlom. Pokrytie taštičiek takto doplňuje chuť pri konzumácii ale my sme si pri ich príprave doplnili svoju predstavu že pokrytie zvyšuje tajomnosť ich obsahu.

Diskusia k receptu

bozulka
@jojusko , pekne popísané,určite dobré,ale škoda,že nie sú fotky.Potom sa to ináč preberá a skúša.Ja si to viem predstaviť,ale mladšie gazdinky určite uvítajú aj fotky.Tvoj popis je perfektný a tvoje schopnosti a skúseosti nás potešia aj v zážitkoch-dúfam.
ejta
zaujímavé, lístkové cesto som ešte nikdy nevarila....
veronka8
ved sú to mäsové pirohy našej starkej so šampionovou omáčkou !
to diplomati odkukali od nej.............:)
helca103
veru škoda že nie su fotky to by sa aj oči najedli ale inak chválim pekný podrobný opis takže ukladam
jojusko
Ešte sa dobre nekamarátime s PC a ten fiškus nechce vždy konať tak ako ja potrebujem. Je to vidieť nielen na preklepoch-tie sú z nepozornosti a snahy o zrýchlenie.Musím si ho pomaly získavať Teraz k receptu. To, že sa podobá na mnohé iné je pravda veď aj iní pri zvyšovaní rozmanitosti jedál používali to čo im sedí na krku a chvála im. Inač by sme jedli surové mäso a trhali zubami. Pirohy, pelmene, taštičky...atď. Základom aj tak pre nás sú tašky velvyslaneckého kuchara. Fotky budú až si trochu osedlám PC.
jojusko
S mojou zlatou manželkou sme v minulosti prezerali recepty Varechy, podiskutovali, zhodnotili,pochválii alebo neprijali. Nič z našich skúseností sme nezverejnili. Dlho to bolo tak, až súhlasila s tým, že nemôžeme len brať, ale musíme aj dávať. Keďže cestové-múčne jedlá od nej sú v úrovni všetkých možných hodnotiacich parametrov výborné, všetky také jedlá sú jej doménou a ja som ten Porežzomelpodaj a potom aj Umyutriodlož. Velmi rád prijímam také pomocné mená a plním ich význam. Mne v kuchyni ostala doména bielkovín živočišnych i rastlinných, až na to, že najradšej tvorím a vylepšujem /priznám,že som už aj zhoršoval/ sám tak, že potrebujem na pomoc len uvedeného druhého pomocníka.Všetky naše recepty však sú spoločné a teraz sme si povedali, že môžem zverejniť a prispieť troškou do mlyna ale pani ostáva v anonymite. Poznám taký výrok - Nie som tu preto aby som jedol, ale jem preto aby som bol tu. - Keď to má platiť , prečo by som na zaistenie svojej prítomosti tu, nemohol jesť tak, aby som mal z toho príjemný zážitok? Výrok sa tým nezmení a neznehodnotí ale jesť budeme rozumne z chuti a až následne z povinnosti
babidka
@jojusko , este som nikdy nevarila listkove cesto a ani som o tom nepocula .ale kedze rada skusam nove veci , tak som sa rozhodla , ze pri najblizsej prilezitosti to vyskusam . naozaj skoda , ze nie su k tomu fotky - ja si snad poradim , ale ako vravi @bozulka - fotky by to dokumentovali lepsie . A ten komentariky kludne napis este raz a daj ich do zazitkov :-)Radi si ich precitaju viaceri - mne osobne sa velmi pacia :-))))))))
jojusko
Moja zlatá manželka zrušila svoj copyright a tak píšem recepty, ktoré sú spoločné - spoločne využívané. Aj keď niekedy dobrovolne na chvílu prijmem funkciu umyutriodlož, snažím sa naučiť sa tak dobre variť ako ona tým, že ju pozorujem a otom si to vyskúšam. Tieto taštičky som asi zle pozeral, pretože keď som jej dal recept prečítať tak sa pýtala od koho som ho dostal. Hneď mi ho opravila asi na troch miestach ale hlavné je, že taštičky sa nesypô do vody ako pirohy alebo perky ale sa krátko opečú v rúre. Nuž to je slušná zmena a dobre že som ich nerobil ako zvyknem. Kedy? Nuž keď nie je doma niečo prichystám a uvarím a prekvapenie je hotové. Veď ona musí mať z toho rozmýšlania čo uvariť a potom aj z varenia slušne pokazenú náladu aj keď nedá na sebe nič vidieť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia