Diplomatické taštičky

Autor receptu: jojusko

Postup prípravy je v podstate porovnatelný s tým, ako ho používal šefkuchar slov.velvyslanectva v nemenovanom štáte. Základom sú plnené cestové útvary. Plnili sa sladkou orechovomarmeládovou zmesou a volali ich tašky. Neskôr sme sa ustálili na tomto vyhotovení a šéfkuchárovi na jeho otázku čo sme vlastne vymysleli odpovedali že tiež taštičky ale diplomatické t.j.také ktoré nie sú obsahom preplnené a ich obsah je tajný. Bol to žart, ale názov nám ostal a pripravujeme ich väčšinou na sviatky.

10
porcií
50 minút
príprava
5 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pomôcky - mečíky alebo špáratka. V tomto prípade keď kupujeme hotové lístkové cesto, nemáme problém s časovým zosúladením jeho vyhotovenia a prípravy varenia a uvarenie celého kurčaťa. Väčšinu času z varenia aj tak musíme zaradiť do súboru stratových časov. Budúce taštičky pripravíme do určitej fázy a musíme čakať na dobré uvarenie kuracieho mäska.Počas varenia teda do nádoby, kde sa bude dávať mäso, pripravíme svetlú zápražku z masla a múky, zaliatu kuracím vývarom z hrnca kde sa varí kurča, Zápražku krátko povaríme. Následne ju prepasírujeme, priložíme k tomu žĺtka, smotanu, citrónovú šťavu,soľ,korenie a strúhaný muškátový oriešok. Mäso z uvareného kurčaťa oberieme od kostí, na mäsovom mlynčeku, pridáme šunku a spolu to na jemno zomelieme. primiešame k obohatenej zápražke. Vytvoríme tak hustejšie ale ešte tvarovaním zpracovatelné hašé.
  2. Tenké lístkové cesto si myslenými priamkami rozdelíme na obdialničky, na každý obdialniček polievkovou lyžicou kopček mäsovej hmoty a každému kopčeku omaľujeme štetcom namočeným vo vajci jeho hranice obdialnikového tvaru.. Kopčeky prekryjeme druhým stenčeným plátkom cesta a v mieste vajíčkového pásika prstami dobre vrchné cesto pritlačíme k spodnému. Pomocou kolieska na cesto rezaním v mieste jeho stlačenia získame osamostatnené obdialnikové útvary naplnené mäsovou hmotou.Taštičky sa zapečú v rúre a teraz sa už položia na servirovaciu misu. Predtým uvedené varenie nje je správne čo mi opravila manželka,ako som už niekde uviedol je neskutočne dobrou kuchárkou prípravy múčnych jedál a prívarkov.
  3. Hlavičky šampiňonov očistiť, šupku z vrchu stiahnuť, položiť na sitko tlakového hrnca s troškou vody / tzv.parák/, hrniec zavrieť, dať na ohrev a od začiatku hlasného unikania pary cez poistný ventíl na veku hrnca, počkať 5 min. Ohrev odstaviť, veko pod tečúcou vodou ochladiť, hrniec otvoriť a hlavičky šampiňonov nechať trochu osušiť. Počas tejto etapy pripraviť dressing z masla ochuteného soľou, muškátom, citrónovou šťavou, dijonskou horčicou a kečupom. Na každú taštičku položiť jednu hlavičku šampiňonu predtým namočenú do dressingu a jej polohu zaistiť prepichnutím mečíkom alebo špáradlom. Pokrytie taštičiek takto doplňuje chuť pri konzumácii ale my sme si pri ich príprave doplnili svoju predstavu že pokrytie zvyšuje tajomnosť ich obsahu.