Dip z avokáda

martina34 - fotkamartina34, 14. februára 2010
Dip z avokáda
Foto: martina34

Avokádo je bohaté na množstvo zdraviu prospešných látok a vitamínov. Hlavne v teraz v zimnom období sa snažím ich dopĺňať pestrou kombináciou zeleniny.

4
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

2 ks
200 g
2 strúčiky
štipka
1/4 čl
z 1/2 citróna
1/4
1/2
2 PL
5 dkg




Postup

  1. 1

    Avokáda si očistíme, odstránime kôstku, pridáme šťavu z 1/2 citróna a rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme cesnak, čili korenie, morskú soľ a tvaroh a znova premixujeme. Nakrájame si na drobno červenú hrubostennú papriku, uhorku, nastriháme si žeruchu a tiež pridáme nastrúhaný syr. Všetko premiešame a dip je hotový.

  2. 2

    Skúšala som ho na parenú brokolicu, no viac chutí s paradajkami. Len tak namočiť paradajku, je to super chuť. Môže byť aj k cestovinám, prípadne na hrianky....

Diskusia k receptu

jarco
Môže to byť fajn, ale ja som po sa experimentoch s pridávaním všeličoho (jogurt, syr, zelenina...) do avokáda vrátil ku klasickej salsa guacamole. Len avokádo, cesnak, čili, koriander a štava z citróna/limety. Rozmixujem a niekedy ešte zmiešam s nadrobno nakrájanou paradajkou. Používam ako dip k tortila chipsom, ako nátierku na pečivo, resp. ako prílohu k mexickým mäsovým jedlám.

Ak sa rozhodnete pre ktorúkoľvek verziu, v každom prípade si dávajte pozor na avokádo: musí byť dobre vyzreté, mäkké, inak z sa nedá konzumovať ani surové (nakrájané) ani použiť do salsy. Ak kúpim tvrdé avokádo, nechám ho pár dní až týždeň dozrieť pri izbovej teplote, väčšinou dozreje podobne ako banán.
martina34
To je pravda, že experimentujem, skúšam, pretože avokádo nepatrilo do nášho jedálneho lístka. Nechodím ani po svete, takže nemám skúsenosti s inými kuchyňami a ani po reštauráciách. Je to niečo celkom iné, čo vyrila mama, čo som varievala a pripravovala roky aj ja. Chcem to zmeniť, tak každá rada mi padne vhod. Táto kombinácia, s tvarohom, cesnakom spolu s paradajkami mi chutí zatiaľ najviac. Skúšala som aj tak ako píšeš, len hovorím možno som nie zvyknutá na chuť avokáda, a tu tvaroh tú chuť trochu zakryje.
honestka
@jarco :
skus pridat najemno posekanu cibulku, alebo salotku a na take 3 avokada (2 dozrete paradajky);
ja avokado nikdy neroztlacim na kasu, ale necham kusky a potom to vyzera aj chuti fajnove.
Guacamole nikdy nesklame svojou chutou, ale ako si povedal, avokado musi byt perfect dozrete.
bozulka
Ja robievam avokado ako jarco,ale vždy musím kúpiť o jedno viac lebo než urobím nátierku tak väčšinou jedno zjem len tak bez ničoho .Vyjedám lyžičkou a vymlaskávam.Môj muž sa najprv čudoval,ale teraz mi už pomáha aj on aspoň polovicu výškrabká lyžičkou.
kimika
No, ja som tiež dlho nevedela prísť na chuť avokádu (ako kedysi olivám) a teraz ho jem aj samotné (aj olivy), mňam! A teraz hľadám recepty kde je avokádo a tento tvoj sa mi veľmi pozdáva, ukladám do KK. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia