Diétne jaternice z morčacieho mäsa

tassiedevil - fotkatassiedevil, 8. marca 2013

Tieto jaternice obsahujú len velmi málo tuku a sú vhodné pre tých, ktorí sa mastných jedál vyhýbajú....

Suroviny

2,2 kg
450 g
35 g
6 g
2 g
1 g
1 ks (alebo dve malé)
3 PL
3 - 4 m (klobásové)

Postup

  1. 1

    morčacie stehná zbavíme kože a tukových častí a varíme dve hodiny na miernom ohni..

    Diétne jaternice z morčacieho mäsa - obrázok 1
  2. 2

    kým sa nám varí mäso, uvaríme ryžu a cibulu nakrájame na malé kocky a podusíme na oleji do sklovita, bravčové črevá namočíme do vlažnej vody...navážime si všetky ostatné suroviny...

  3. 3

    uvarené mäso zbavíme kostí a chrupaviek a spolu s podusenou cibulou pomelieme cez jemnú riečicu na mäsovom mlynčeku..

    Diétne jaternice z morčacieho mäsa - obrázok 3
  4. 4

    k pomletému mäsu pridáme uvarenú ryžu a ostatné prísady, prilejeme asi dve- tri naberačky mäsového vývaru v ktorom sme varili mäso a dobre vareškou zamiešame a zvolna plníme do bravčových čriev...neplníme velmi na tuho, lebo jaterrnice sa pri varení nadujú a môžu prasknúť... ak nemáte narážačku, jaternice môžete naplniť aj ručným mlynčekom na mäso ku ktorému si môžete kúpiť narážaciu trubicu podľa rozmeru mlynčeka ... na oboch koncoch po naplnení čreva urobíme uzol aby nám jaternice na koncoch nevytiekly....

    Diétne jaternice z morčacieho mäsa - obrázok 4
  5. 5

    naplnené jaternice pretáčame asi na 20 cm dľžku a to tak že jemnne prstami stláčame črevá a každú druhú jaternicu pretáčame na mieru akú si zvolíme...potom zviažeme jaternice motúzom a vložíme do vriacej vody...na spodok hrnca vložíme plytký tanier aby sa nám jaternice neprilepili na dno hrnca... teplotu stiahneme a dovárame asi 20 minút pri teplote 80-90 stupňov...

    Diétne jaternice z morčacieho mäsa - obrázok 5
  6. 6

    zviažeme...

    Diétne jaternice z morčacieho mäsa - obrázok 6
  7. 7

    varíme...

    Diétne jaternice z morčacieho mäsa - obrázok 7
  8. 8

    uvarené schladíme v studenej vode...takto sa nám črevo nezvráskavie a zostane pekne hladké..rozporcujeme...grilujeme, pečieme...zbytok môžeme zamraziť v mikrotenových sáčkoch...pred pečením len rozmraziť v horúcej vode...

    Diétne jaternice z morčacieho mäsa - obrázok 8
  9. 9

    podávane so zemiakovou kašou, pečenými zemiakmi, chlebom, čalamádou, kyslými uhorkami a pod. Dobrú chuť...

    Diétne jaternice z morčacieho mäsa - obrázok 9

Diskusia k receptu

frezia68
Výborný recept a už je uložený v KK.Jaternice sú u nás v obľube,ale mastné a tieto so zeleninou a diétne určite vyskúšam :-)
tiginko
až ma mrzí, že nemáme potrebné "nádobíčko" Toto by mi určite chutilo. Škoda, že žiješ tak ďaleko, presvedčila by som ťa, aby som mohla prísť na ochutnávku :-)
misa1
vyzeraju krasne. ale nie su privelmi suche? take pilinoidne?
malroxa
na toto by som sa dala nahovoriť, lebo jaternice neznášam ale tieto sú fakt diétne
tassiedevil
@tiginko , pri mojej návšteve Slovenska tohoto leta Ta velmi srdečne pozvem na ochutnávku...ale neviem ako na to zareaguje Tvoja druhá polovička....:)))))
tassiedevil
@misa1 , aj ja som si skôr myslel že budú suché, ale nie sú...to mäso po dlhom varení je úplme mäkučké a celá ryža si udržuje vlhkosť...ja tiež robievam tie pravé z bravčového mäsa...z tých skutočne tečie masť...robím ich len pre svoje deti a známych....ja uprednostňujem len tieto diétne....:)))))
tiginko
moja polovička s tým nebude mať problém, ak ju pozveš na tie klasické jaternice :-)
izabella929
veľmi zaujímavé jaternice.-)))keď som bola na dovolenke v Tunise, tam sme mali také tenké a dlhé klobásky...boli veľmi chutné...)) šikovný kuchár.-))
cesminaz
Tak toto urcite vyskusam :-DD,ukladaaam super napad,dakujem ;-DD

Zaujímavé video z archívu TV Varecha