Foto: tassiedevil
Tieto jaternice obsahujú len velmi málo tuku a sú vhodné pre tých, ktorí sa mastných jedál vyhýbajú....
Postup
-
1
morčacie stehná zbavíme kože a tukových častí a varíme dve hodiny na miernom ohni..
-
2
kým sa nám varí mäso, uvaríme ryžu a cibulu nakrájame na malé kocky a podusíme na oleji do sklovita, bravčové črevá namočíme do vlažnej vody...navážime si všetky ostatné suroviny...
- 3
uvarené mäso zbavíme kostí a chrupaviek a spolu s podusenou cibulou pomelieme cez jemnú riečicu na mäsovom mlynčeku..
- 4
k pomletému mäsu pridáme uvarenú ryžu a ostatné prísady, prilejeme asi dve- tri naberačky mäsového vývaru v ktorom sme varili mäso a dobre vareškou zamiešame a zvolna plníme do bravčových čriev...neplníme velmi na tuho, lebo jaterrnice sa pri varení nadujú a môžu prasknúť... ak nemáte narážačku, jaternice môžete naplniť aj ručným mlynčekom na mäso ku ktorému si môžete kúpiť narážaciu trubicu podľa rozmeru mlynčeka ... na oboch koncoch po naplnení čreva urobíme uzol aby nám jaternice na koncoch nevytiekly....
- 5
naplnené jaternice pretáčame asi na 20 cm dľžku a to tak že jemnne prstami stláčame črevá a každú druhú jaternicu pretáčame na mieru akú si zvolíme...potom zviažeme jaternice motúzom a vložíme do vriacej vody...na spodok hrnca vložíme plytký tanier aby sa nám jaternice neprilepili na dno hrnca... teplotu stiahneme a dovárame asi 20 minút pri teplote 80-90 stupňov...
- 6
zviažeme...
- 7
varíme...
- 8
uvarené schladíme v studenej vode...takto sa nám črevo nezvráskavie a zostane pekne hladké..rozporcujeme...grilujeme, pečieme...zbytok môžeme zamraziť v mikrotenových sáčkoch...pred pečením len rozmraziť v horúcej vode...
- 9
podávane so zemiakovou kašou, pečenými zemiakmi, chlebom, čalamádou, kyslými uhorkami a pod. Dobrú chuť...
- 3
Diskusia k receptu