Dezert Mandales fotorecept

strigus - fotkastrigus, 31. augusta 2010
Dezert Mandales (fotorecept)
Foto: strigus

Toto je najmilovanejší dezert môjho veľmi dobrého priateľa, ktorý by ho jedol aj každý deň. Je ozaj skvelý a čím je starší (odstatejší), tým Zobraziť celý popisToto je najmilovanejší dezert môjho veľmi dobrého priateľa, ktorý by ho jedol aj každý deň. Je ozaj skvelý a čím je starší (odstatejší), tým je chutnejší. Vrelo odporúčam vyskúšať

20
porcií
10 minút
príprava
20+45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
25-30 dkg
8 ks
20 dkg
Plnka:
8 ks
15 dkg
1 balíček
15 dkg
0,5 dcl
22 dkg




Postup

  1. 1

    Z 8 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, až je tuhý, postupne primiešavame práškový cukor. Nakoniec zľahka vmiešame orechy. Polotekuté cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť na 180 °C cca 20 min. Skontrolujeme ako piškótu - špajdlíkom.

    Dezert Mandales (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetky suroviny na plnku dáme do pripraveného vodného kúpeľa a približne 45 min. miešame nad parou, kým nám nevznikne hustý krém. Je potrebné miešať neustále.

    Dezert Mandales (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Až je krém hustý (pri miešaní nám ostáva "cestička"), necháme ho mierne vychladnúť a vmiešame 220 g masla. Vždy ho dávam do ešte teplého krému - skôr sa rozpustí a na kvalite krému neuberie, krém sa krásne spojí. Chladíme ho, kým nebude mierne hustý - aby nestekal z cesta.

    Dezert Mandales (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečené cesto rozrežeme na 3 rovnaké pásy, každý pás netrieme krémom, aj tretí vrchný, natrieme aj boky a odložíme na pár hodín do chladničky stuhnúť. Nakoniec zalejeme čokoládovou polevou.

    Dezert Mandales (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

alexdidi
Z takého cesta robím tortu s kávovou plnkou. Je v podstate rovnaká, len namiesto čokolády tam ide káva. Tiež je výborná. Takúto plnku varím aj čokoládovú, ale varenie nad parou trvá tak max. 10 minút(cukor, žĺtka a mlieko),odstavím, pridám čokoládu a miešam, kým sa čokoláda nerozpustí, pridám maslo a vymiešam. Je výborná a rýchlo urobená. To len pre inšpiráciu, aby sme si ušetrili to dlhé varenie a miešanie, veď výsledok by mal byť aj rovnaký, alebo sa mýlim?
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Mám niečo veľmi podobné a je to fakt úžasné. Čím staršie tým lepšie / ako my/ Porovnám recepty a určite urobím. Budú hody, takže je dôvod si zamaškrtiť.
stefani11
To je určite výborný koláčik.Ukladám si do KK príležitostne upečiem.
marienka44
Este som take bielkove cesto nepiekla. Je to ako na Laskonky. Ked sa natiera kremom, neporusi sa upecene cesto? Predpokladam, ze je krehke.
Ten krem nad parou je lahodny a vola sa Parizsky. Len mlieko nepridavam, nakolko masa slahana zo zltkov, cukru... sa ma varom nad parou zahustit. Minule ma napadlo dat do tejto masy, ktora sa mala slahat nad parou, 1 KL maizeny. Pomohlo to, rychlejsie zhustlo.
alexdidi
@marienka44 , ja tak viem, že Parížsky krém je z prevarenej šľahačky+čokoláda a po dobrom vychladení sa vyšľahá...
abend
Recept a aj výsledok ,teda hotový koláčik je skutočne fantastický, robím ho, dovolím si malú pripomienku, vlastne radu, cesto treba rozrezať pokým je horúce. Keď vychladne bude sa lámať.
celka
Určitě je to výborný dort, ukládám si recept do svojej KK.
anene
Ukladám do KK. Vyzerá výborne a to musí byť fantastické.
strigus
súhlasím s tebou @alexdidi ohľadom parížskeho krému, ale tá maizena na zahustenie - to už nie je podľa mňa to "pravé orechové", ja si to asi radšej poctivo vystojím :)) , ďakujem za kladné reakcie ;-)
mvrek
Chcem sa opýtať, do cesta neide kypriaci prášok?
Ďakujem
strigus
@mvrek cesto sú len šľahané bielky+cukor+orechy, nič viac nepotrebuje a podarí sa :)
evanaaa
Abend, ak sa nôž namočí do horúcej vody, môže s akoláč krájať aj neskôr, vychladnutý.
evanaaa
Z takéhoto bielkového cesta s arobí aj " Pavlovovej torta". Je to ako snehové pusinky, v ústach s arozplýva.
alexdidi
@strigus , s tou maizenou máš zasa ty pravdu, nedávala by som tiež...ale s tým vystátím...nuž ako myslíš, ja som dala len taký podnet...a ešte ku krájaniu, myslím, že @abend má pravdu, cesto tiež krájam horúce...@evanaaa , neviem, či si už piekla takéto zákusky, ale Pavlova je niečo úplne iné...cesto síce je bielkové, ale bez orechov a múky a v tomto recepte vlastne orechy nahrádzajú múku, takže výsledok je rozdielny...
strigus
@abend ja koláč vždy nechám minimálne deň odstáť v chladničke a až tak krájam horúcim nožom - krájam len toľko, koľko servírujem, v celku "stárne" lepšie, v rezoch akoby schol.. a tiež súhlasím @alexdidi , toto cesto je niečo celkom iné ako samotné bielkové..
ailuj82
no, tuším sa mi to nepodarilo :(, Plnka sa mi "trochu" roztiekla... ale chuť je výborná :)
strigus
@ailuj82 možno potrebovala len odstáť, časom určite stuhne, len potrebuje chlad a pár hodín odpočinku :)
ailuj82
asi to bude v tom čase :). Ja som potrebovala zákusok už na večer. Ale nakoniec som ho dala medzi tortové oblátky a všetkým veľmi chutil, najmä tá plnka :)
ailuj82
Dnes som zasa robila túto dobrotu ako srdce k výročiu svadby a už sa vydarila :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia