Foto: strigus
Toto je najmilovanejší dezert môjho veľmi dobrého priateľa, ktorý by ho jedol aj každý deň. Je ozaj skvelý a čím je starší (odstatejší), tým Zobraziť celý popisToto je najmilovanejší dezert môjho veľmi dobrého priateľa, ktorý by ho jedol aj každý deň. Je ozaj skvelý a čím je starší (odstatejší), tým je chutnejší. Vrelo odporúčam vyskúšať
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Z 8 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, až je tuhý, postupne primiešavame práškový cukor. Nakoniec zľahka vmiešame orechy. Polotekuté cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť na 180 °C cca 20 min. Skontrolujeme ako piškótu - špajdlíkom.
-
2
Všetky suroviny na plnku dáme do pripraveného vodného kúpeľa a približne 45 min. miešame nad parou, kým nám nevznikne hustý krém. Je potrebné miešať neustále.
-
3
Až je krém hustý (pri miešaní nám ostáva "cestička"), necháme ho mierne vychladnúť a vmiešame 220 g masla. Vždy ho dávam do ešte teplého krému - skôr sa rozpustí a na kvalite krému neuberie, krém sa krásne spojí. Chladíme ho, kým nebude mierne hustý - aby nestekal z cesta.
-
4
Upečené cesto rozrežeme na 3 rovnaké pásy, každý pás netrieme krémom, aj tretí vrchný, natrieme aj boky a odložíme na pár hodín do chladničky stuhnúť. Nakoniec zalejeme čokoládovou polevou.
Ten krem nad parou je lahodny a vola sa Parizsky. Len mlieko nepridavam, nakolko masa slahana zo zltkov, cukru... sa ma varom nad parou zahustit. Minule ma napadlo dat do tejto masy, ktora sa mala slahat nad parou, 1 KL maizeny. Pomohlo to, rychlejsie zhustlo.
Ďakujem