Dezert Clafoutis

forneta - fotkaforneta, 30. mája 2010
Dezert Clafoutis
Foto: forneta

tak toto je ten dezert, pri ktorom som nervačila... aléé... nehnevajte sa ale zjedla som ho iba ja a jeden kúsok zjedla babka a Zobraziť celý popistak toto je ten dezert, pri ktorom som nervačila... aléé... nehnevajte sa ale zjedla som ho iba ja a jeden kúsok zjedla babka a jej chutil a aj mne a nieje dobré ho robiť keď ste sám/ sama doma, lebo potom je možné že vám zostane niečo na druhý deň a potom to môžete aj vyhodiť lebo to nieje dobré, mal by sa zjesť hneď ešte teplý... a to na okraji je ten alobal... =)) a niečo k receptu: je to tradičný francúzsky dezert... a nebojte sa že to je až príliš riedke, má to také byť

6 - 8
porcií

Suroviny

2 ČL
3,5 - 4 PL (presnejšie 75g)
4,5 PL (presnejšie 50g)
4 ks
300 ml
350  g (ich čistá hmotnosť)
štipka




Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 200 °C. Tortovú formu vymastíme olejom.

  2. 2

    Zvyšné suroviny (okrem višní) spolu zmiešame, nemusíme mixérom, stačí vareškou.

  3. 3

    Po vyhriatí rúry formu pre istotu eše raz pretrieme pierkom aby sa olehj dostal všade a vložíme ju do trúby asi na 3 min. Potom do formy vylejeme cesto, posypeme višňami a hneď dáme späť do trúby asi na 30 min. (čiže pokial nebude cesto na okrajoch zlatisté, veď to spoznáte).

  4. 4

    ALE: ono vám to začne pri pečení sa tak... nafukovať ale ako to nazvať... -ako keby robíte obyčajný korpus a keď tam máte múku a kypriacim pr. tak sa to zdvihne - ale po vytiahnutí z trúby to sadne, nebojte sa, že ste niečo skazili lebo ono to také má byť. A EŠTE 2. VEC: ak máte len takú formu že boky sa dajú oddeliť od formy, tak ju vystlejte alobalom a ten potom vymastite olejom (a pre istotu si pod formu dajte ešte plech). Ale ak máte formu, z ktorej treba vyklápať, tak nemusíte dávať alobal.

Diskusia k receptu

babidka
jeden cas som podobny kolacik pekavala ked boli deti male a nebol na nic zlozitejsie cas , je to akysi druh omelety. recept si uz presne nepamatam , tak skusim tvoj . vdaka :-)
evanaaa
Je to trochu ako palacinkové cesto alebo ako omeleta - ako spomína babidka, takže preton sa to nafúkne a potom splasne, ale na chuti to iste neuberá. Teraz už chápem, prečo sa musí forma nahriať, do studenej by to nešlo.A stým ovocím to bude výborné. Mohlo by sa piecť aj v hranatej forme, kde to nevytečie.Skúsim to.
forneta
noo... je to niečo podobnéé... a naozaj výýborné.. len ak budete sama neviem... nieje toi už potom dobré jesť na 2. deň...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia