Zapečené ovocie s posýpkou
Zapečené ovocie s posýpkou

Dezert bez lepku, bez laktózy, bez vajec

novalim - fotkanovalim, 27. júla 2018. Komerčný recept.
Dezert bez lepku, bez laktózy, bez vajec
Foto: novalim

Dnes som mala ťažkú úlohu. Idem na návštevu ku kamarátke a bola som postavená pred výzvu – upiecť dezert bez lepku, bez laktózy, bez vajec. Našťastie som si spomenula, že keď moja babka v lete upiekla kysnutý osúch s ovocím, najviac mi na ňom chutilo to ovocie a tá chrumkavá posýpka. A bolo vybavené. V dnešných moderných časoch existuje dezert, ktorý sa volá “crumble”, ale ja ho volám pekne po slovensky ovocie zapečené s posýpkou (alebo mrveničkou). Tak som napiekla a všetkým veľmi chutilo :))

20
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

4 druhy čerstvé (my sme použili jablká, hrušky, jahody a maliny)
1-2 PL
Na posýpku:
1 PL
na špičku noža
štipka
100 g
100 g (napríklad kokosový)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na dno zapekacej misy nakrájame na kocky všetko ovocie. Množstvo závisí od veľkosti zapekacej misy, ale v zásade treba pokryť rovnomerne celé dno a navrstviť ovocie asi na výšku 2 cm. Ovocie posypeme mletou škoricou.

    Dezert bez lepku, bez laktózy, bez vajec  - obrázok 1
  2. 2

    Na posýpku zmiešame v miske najprv suché prísady, potom rukou rozrobíme zo suchých prísad a z rastlinného tuku, ktorý sme nakrájali na kocky, mrveničku. Kľudne ponecháme v mrveničke väčšie kúsky. Ak chceme docieliť chrumkavý a skaramelizovaný povrch, môžeme celú mrveničku ešte posypať trstinovým cukrom.

  3. 3

    Posýpkou zasypeme ovocie a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu.

  4. 4

    Tento dezert bez lepku, bez laktózy, bez vajec servíruje mierne teplý, ideálne s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Diskusia k receptu

Jeden komentár k receptu

Pridaj komentár k receptu: