Dezert bez lepku, bez laktózy, bez vajec
Foto: novalim
Dnes som mala ťažkú úlohu. Idem na návštevu ku kamarátke a bola som postavená pred výzvu – upiecť dezert bez lepku, bez laktózy, bez Zobraziť celý popisDnes som mala ťažkú úlohu. Idem na návštevu ku kamarátke a bola som postavená pred výzvu – upiecť dezert bez lepku, bez laktózy, bez vajec. Našťastie som si spomenula, že keď moja babka v lete upiekla kysnutý osúch s ovocím, najviac mi na ňom chutilo to ovocie a tá chrumkavá posýpka. A bolo vybavené. V dnešných moderných časoch existuje dezert, ktorý sa volá “crumble”, ale ja ho volám pekne po slovensky ovocie zapečené s posýpkou (alebo mrveničkou). Tak som napiekla a všetkým veľmi chutilo :))
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
4 druhy čerstvé (my sme použili jablká, hrušky, jahody a maliny) |
|
1-2 PL |
|
Na posýpku: | |
1 PL |
|
na špičku noža |
|
štipka |
|
100 g |
|
100 g (napríklad kokosový) |
|
Postup
-
1
Na dno zapekacej misy nakrájame na kocky všetko ovocie. Množstvo závisí od veľkosti zapekacej misy, ale v zásade treba pokryť rovnomerne celé dno a navrstviť ovocie asi na výšku 2 cm. Ovocie posypeme mletou škoricou.
-
2
Na posýpku zmiešame v miske najprv suché prísady, potom rukou rozrobíme zo suchých prísad a z rastlinného tuku, ktorý sme nakrájali na kocky, mrveničku. Kľudne ponecháme v mrveničke väčšie kúsky. Ak chceme docieliť chrumkavý a skaramelizovaný povrch, môžeme celú mrveničku ešte posypať trstinovým cukrom.
- 3
Posýpkou zasypeme ovocie a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu.
- 4
Tento dezert bez lepku, bez laktózy, bez vajec servíruje mierne teplý, ideálne s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Tiež posýpkou:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Diskusia k receptu