Dezert Aljaška s bielkovým snehom
šéfkuchár hotela Vienna House Easy v Bratislave, 22. marca 2018

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
na 180 °C
Suroviny
| Piškótová roláda: | |
| 5 ks |
|
| 5 PL |
|
| 5 PL |
|
| 5 PL |
|
| štipka |
|
| Malinová omáčka: | |
| 50 g |
|
| 200 g (mrazené) |
|
| z 1/2 citrónu |
|
| Malinová zmrzlina: | |
| 100 g |
|
| 100 g |
|
| Sneh z bielkov: | |
| 5 ks |
|
| 350 g |
|
Postup
-
1
Najskôr vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, pridáme olej, múku a vymiešame. Z bielkov a zo soli vyšľaháme sneh, ručne primiešame do žĺtkovej masy, rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo na vymastený a pomúčený plech. Pečieme na 180 °C 12 – 15 minút.
- 2
Po upečení ešte teplý korpus preklopíme na kuchynskú utierku a zrolujeme. Po vychladnutí rozbalíme, natrieme pripravenou omáčkou, alebo malinovým džemom a znovu zrolujeme.
- 3
Malinová omáčka: Cukor necháme skaramelizovať, pridáme mrazené maliny a citrónovú šťavu. Uvaríme, rozmixujeme, prepasírujeme a prípadne ešte zredukujeme na požadovanú hustotu. Malinová zmrzlina: Vanilkovú zmrzlinu vymiešame s malinami, a ak nám zvýšila omáčka, aj tú môžeme pridať.
- 4
Bielky vyšľaháme s cukrom nad parou na tuhý sneh. Roládu nakrájame na 1,5 cm rezy – kolieska. Ukladáme postupne: rez rolády, kopček zmrzliny, ďalšie koliesko rolády, bielkovú penu a pečieme v rúre zohriatej na 220 °C 1 – 2 minúty. Dekorujeme čerstvými malinami.
Tiež dezert:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Neučil sa to Josef Sovák v Světákoch? Omelett sürprís?????
čas 42:12
Bef ala mod, omolet surprí, šatobrján......