Bielkový dezert

Dezert Aljaška s bielkovým snehom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
12-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, pridáme olej, múku a vymiešame. Z bielkov a zo soli vyšľaháme sneh, ručne primiešame do žĺtkovej masy, rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo na vymastený a pomúčený plech. Pečieme na 180 °C 12 – 15 minút.
  2. Po upečení ešte teplý korpus preklopíme na kuchynskú utierku a zrolujeme. Po vychladnutí rozbalíme, natrieme pripravenou omáčkou, alebo malinovým džemom a znovu zrolujeme.
  3. Malinová omáčka: Cukor necháme skaramelizovať, pridáme mrazené maliny a citrónovú šťavu. Uvaríme, rozmixujeme, prepasírujeme a prípadne ešte zredukujeme na požadovanú hustotu. Malinová zmrzlina: Vanilkovú zmrzlinu vymiešame s malinami, a ak nám zvýšila omáčka, aj tú môžeme pridať.
  4. Bielky vyšľaháme s cukrom nad parou na tuhý sneh. Roládu nakrájame na 1,5 cm rezy – kolieska. Ukladáme postupne: rez rolády, kopček zmrzliny, ďalšie koliesko rolády, bielkovú penu a pečieme v rúre zohriatej na 220 °C 1 – 2 minúty. Dekorujeme čerstvými malinami.