Bielkový dezert
Dezert Aljaška s bielkovým snehom
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
12-15 minút na 180 °C |
Postup- Najskôr vyšľaháme žĺtky
s cukrom do peny, pridáme
olej, múku a vymiešame.
Z bielkov a zo soli vyšľaháme
sneh, ručne primiešame do
žĺtkovej masy, rozotrieme na
plech vystlaný papierom na
pečenie alebo na vymastený
a pomúčený plech. Pečieme
na 180 °C 12 – 15 minút.
- Po upečení ešte teplý korpus
preklopíme na kuchynskú
utierku a zrolujeme.
Po vychladnutí rozbalíme,
natrieme pripravenou omáčkou,
alebo malinovým džemom
a znovu zrolujeme.
- Malinová omáčka: Cukor necháme skaramelizovať,
pridáme mrazené maliny
a citrónovú šťavu. Uvaríme,
rozmixujeme, prepasírujeme
a prípadne ešte zredukujeme
na požadovanú hustotu. Malinová zmrzlina: Vanilkovú
zmrzlinu vymiešame
s malinami, a ak nám zvýšila
omáčka, aj tú môžeme pridať.
- Bielky vyšľaháme s cukrom
nad parou na tuhý sneh.
Roládu nakrájame na 1,5 cm
rezy – kolieska. Ukladáme
postupne: rez rolády, kopček
zmrzliny, ďalšie koliesko
rolády, bielkovú penu
a pečieme v rúre zohriatej na
220 °C 1 – 2 minúty. Dekorujeme
čerstvými malinami.
|