Demikát s kukuričnými haluškami a kolenom
z Villy Betula v Liptovskej Sielnici, 16. mája 2013

Foto: Ľuboš Pilc
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Údené koleno poriadne umyjeme pod tečúcou vodou a dáme ho do hrnca variť asi na 180 minút do mäkka.- 2
Počas varenia kolena rozmiešame bryndzu s mliekom a pripravíme cesto na halušky z kukuričnej krupice, vajíčka, soli, vody a pažítky, ktoré nemá byť riedke, aby sa halušky dali hádzať z lopára. Do osobitného hrnca dáme variť vodu, ktorú po zovretí osolíme, a z lopára do nej hádžeme halušky. Tie po uvarení scedíme.- 3
Koleno po dovarení vyberieme a necháme vychladnúť, aby sa mäso ľahko oddeľovalo od kosti. Pokrájame ho na malé kocky. Do vývaru z kolena vlejeme rozmiešanú bryndzu s mliekom tak, aby vývar len zahustila. V prípade potreby demikát dochutíme soľou. Kukuričné halušky s mäsom zalejeme bryndzovou polievkou.- 4
Tip šéfkuchára: K demikátu sa hodí čerstvý langoš. Skúste ho však zajedať aj domácimi oškvarkovými pagáčikmi.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu