Demikát s kukuričnými haluškami a kolenom

Autor receptu: redakcia

10
porcií
5 minút
príprava
230 minút
tepelná úprava

Postup


  1. Údené koleno poriadne umyjeme pod tečúcou vodou a dáme ho do hrnca variť asi na 180 minút do mäkka.

  2. Počas varenia kolena rozmiešame bryndzu s mliekom a pripravíme cesto na halušky z kukuričnej krupice, vajíčka, soli, vody a pažítky, ktoré nemá byť riedke, aby sa halušky dali hádzať z lopára. Do osobitného hrnca dáme variť vodu, ktorú po zovretí osolíme, a z lopára do nej hádžeme halušky. Tie po uvarení scedíme.

  3. Koleno po dovarení vyberieme a necháme vychladnúť, aby sa mäso ľahko oddeľovalo od kosti. Pokrájame ho na malé kocky. Do vývaru z kolena vlejeme rozmiešanú bryndzu s mliekom tak, aby vývar len zahustila. V prípade potreby demikát dochutíme soľou. Kukuričné halušky s mäsom zalejeme bryndzovou polievkou.
  4. Tip šéfkuchára: K demikátu sa hodí čerstvý langoš. Skúste ho však zajedať aj domácimi oškvarkovými pagáčikmi.