Ďatelinky

martula333 - bez fotkymartula333, 2. decembra 2013

Milé Varechárky, toto je môj prvý uverejnený recept na vareche.sk a verím, že Vás osloví. Objavila som ho na českej televíznej stanici v programe Zobraziť celý popisMilé Varechárky, toto je môj prvý uverejnený recept na vareche.sk a verím, že Vás osloví. Objavila som ho na českej televíznej stanici v programe pre ženy krátko pred Vianocami asi 15 rokov nazad. Patrí k suchým a nekrémovým pečivám. Navyše je rýchly na prípravu. A tak ako rýchlo sa upečie, tak rýchlo sa aj zje:-) Pečiem ho hlavne na Vianoce a Veľkú noc. Avšak dá sa použiť aj ako chutné pečivo hlavne v zimnom období k čaju alebo ku kávičke. Všetkým nám veľmi chutí:-) Verím, že bude aj Vám.

72-84 ks
porcií
75 minút
príprava
24 minút
tepelná úprava

Suroviny

280 g
160 g
160 g
360 g
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pripravíme a starostlivo navážime uvedené suroviny - maslo, práškový cukor, hladkú múku a vlašské orechy. Lieskovce ako aj čokoládová poleva slúžia na vyzdobenie.

    Ďatelinky - obrázok 1
  2. 2

    Navážené suroviny (maslo, cukor, hladkú múku a mleté vlašské orechy) spolu zmiesime a vypracujeme si pevné cesto v tvare bochníka. Cesto miesime cca 15 min až sa stane vláčnym, ale zároveň pevným. Budeme z neho totiž tvarovať malé guľôčky o priemere asi 1 cm.

    Ďatelinky - obrázok 2
  3. 3

    Teraz prichádza na rad tá najzábavnejšia časť pečenia, ktorej sa môžu zúčastniť aj malí vnuci alebo vnučky. A verte, robia to s obrovskou radosťou. Z hotového cesta tvarujeme guľky o priemere cca 1 cm. Môžu byť aj o trošku väčšie, ako komu chutí, resp. sa podarí. Keď máme vytvarované guľky - vždy tri spojíme spolu a doprostred dáme lieskový oriešok (viď obrázok). Ten nám guľôčky pekne spojí a je to krajšie aj pre oko. Ja ich spájam až na plechu, na ktorý dávam papier na pečenie.

    Ďatelinky - obrázok 3
  4. 4

    Takto pripravené ďatelinky, lebo už to nie sú len guľky, dáme do stredne teplej rúry (ja mám plynovú) a pečieme cca 8 minút. Treba mať oči na stopkách, aby nezhoreli. Čiže, milé dámy, páni, neprešvihnite časový limit.

    Ďatelinky - obrázok 4
  5. 5

    No a na záver, môžete, ale nemusíte ozdobiť ďatelinky čokoládovou polevou. Na ukážku pridávam obrázok, aby ste si vedeli predstaviť ďatelinky bez, ale aj s čokoládovou polevou.

    Ďatelinky - obrázok 5
  6. 6

    Tie naše ďatelinky polievam čokoládovou polevou. Z celej dávky Vám vyjdú určite 3 plechy, t.j. 72 - 84 kusov ďateliniek, podľa toho aké veľké guľôčky tvarujete. No a teraz Vám všetkým želám dobrú chuť.

    Ďatelinky - obrázok 6

Diskusia k receptu

staja
Milá @Martula333 , vitaj medzi nami, pripravila si pekné pečivo, určite bude podľa ingrediencií aj dobré, takže, vďaka za rcp a určite vyskúšam, len asi počkám na svoje vnučky, ktoré mi strašne rady pri pečení pomáhajú.
smejkad
tak s tymto sa asi pobavime :-)
chcem sa opytat, mila @Martula333 , ked ich dobre schovam, ako dlho vydrzia?
martula333
ahoj smejkad, urcite ti to vydrzi aj tyzden - 10 dni. je to suche pecivo, malo by vydrzat:-) u nas tolko nevydrzi, tak ti to presne ani neviem povedat.
anina6
aj mne sa páči tvoje pečivko, teraz pred Vianocami príde práve vhod. tak vitaj na Vareche.
sovka62
Ach, jaj, opakuje sa to isté čo každý rok! Vždy sa zapoviem, že upečiem len tých pár svojich osvedčených, veď ani na Vianoce nikto nemá dva žalúdky! A potom začnú na Vareche pribúdať také neodolateľné recepty ako tvoj (dokonca nič netreba vykrajovať a znovu miesiť, to je pre mňa to pravé) a hneď mi v hlave začne blikať, že tento teda predsa len pridám k svojmu zoznamu. Veľmi sa mi páčia, hlavne tie bez čokolády, sú doslova utešené, vyzerá to, že opäť raz pôjdu predsavzatia do kelu......
Vitaj na Vareche, uviedla si sa pekne, teším sa, že ťa medzi sebou máme.
nikola166
z úvodnej foto som si myslela, že sa budú vykrajovať formičkou ! ale omyl ! :) super nápad ! krásne ďatelinky ! ukladám a dávam 5*
radost
@Martula333
oooo-to guličkovanie ma chytilo-žiadne vykrajovanie..!!ja už tak robím i medové chrústiky...i rôzne chrumkavé keksíky..rýchlo..jednoducho..bez námahy...chuť zostáva a tvar..??ten už pre nás nie je dôležitý..!!
a tieto "jeden v troch" /1orech a 3 guličky/ sú aj pre oko ľúbivé...
chválim..spravím..:-)
afataga
mne by urcite chutili aj bez cokolady, take suchariky mam najradsej
eviana
Krásne ďatelinky, veľmi sa mi páčia... super nápad... no nedá mi neuložiť, ja už fakt neviem, čo budem piecť, každý deň tu nachádzam novú inšpiráciu :) Krása :)
valeri
peknučké, niekde som už túto techniku vytvárania kvietkov videla, ale tuším z kysnutého cesta. Možno ich urobím na Vianoce.
marrry
mnaaaaaaaam tak do toho sa pustim s radostou :)
orech
Do orecha bum, toto je dobrota, dal by som si ...
alex37
ďatelinky sú krásne, už len načistiť a zomlieť tie orechy :-)
lailuska
Krásne! Budem v sobotu piecť so svojou vnučkou, ktorá mi rada pomáha. Mňám.
sonulienka
@Martula333 aj keď si už na Vareche rok aj niečo ale v prvom recepte si sa teda výborne uviedla aspoň pre mňa a podľa romentíkov nie len pre mňa a tak ako píše @sovka určite budú aj u nás na Vianoce.
Ďakujem za výborný recept sú naozaj utešené a na moju chuť orechové.
martula333
Dievčence a chlapci moji milí, ďakujem za milé prijatie, je to pre mňa povzbudzujúce a určite prinesiem medzi nás ešte nejaké tie dobroty. Želám vám všetkým krásne a pokojné vianočné sviatky v kruhu blízkych a užite si pečenie:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia