Cviklový šalát

dajanca - fotkadajanca, Dubnica nad Váhom, 11. novembra 2012
Cviklový šalát
Foto: dajanca

Tento šalát som jedla u mojej dcéry, ktorá žije v Grécku... hneď mi zachutil a vypýtala som si recept, možno bude chutiť aj ďalším milovníkom cvikly...

Suroviny

1 ks - uvarená
1 ks (120g bal.) alebo smotana
5-6 ks
 alebo sušený cesnak

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Uvarenú cviklu pokrájame na ľubovoľné tvary- ja som postrúhala na plátky, trochu osolíme a poprášime sušeným cesnakom. Skúšala som aj čerstvý pretlačený cesnak, ale tá chuť cesnaku nebola všade rovnaká. Pokvapkáme citrónovou šťavou, alebo balzamikovým octom, podľa toho, čo vám viac chutí. Potom trochu popolievame olivovým olejom. Na vrch pokladieme kôpky jogurtu / použila som smotanový/ a nasypeme sekané orechy.

  2. 2

    Robila som tento šalát aj zo zaváranej cvikly, nálev som vyliala a už som nemusela okysliť ani soliť. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

lusinkab
cviklu mam rada :-) a ako pozeram na zlozenie surovin tak aj tento receptik mi bude chutit :-)
slavka2012
Prave som dostala domacu biocviklu, . pripravim ju podla Tvojho receptu. Vdaka.
dajanca
Ďakujem za komentáre :-) dnes som zjedla už dve cvikly... asi sa stávam závislá... nedokážem ho prestať jesť :-))
iva63
výborný šalátik, tiež ho vyskúšame...a cvikľa je veľmi zdravá-:) tak nerobíš nič zlé, ked ti tak chutí-:)
helca103
cviklu si robím dosť často a orechy milujem, takže táto kombinácia sa mi páči
afataga
salatik vyzera dobre, len mna na cvikli odradzuje, ake mam potom ruky :-)
mracik9
dajanca,ten šalátik je určite fantastický,len tu mi bude chýbať jogurt ktorý som jedla v Grécku,taky hustý a smotanový.
dajanca
@afataga vyskúšaj variantu so zavarenou a scedenou cviklou, ktorá je už nakrájaná, tam nemusíš cviklu chytať :-) alebo keď cviklu po uvarení hneď namočíš do studenej vody, cvikla sama pri miernom stlačení "vyskočí z kože" :-) a ruky sa Ti nezašpinia...
dajanca
@mracik to máš veru pravdu :-) ale tento smotanový bánovecký je tiež celkom fajn... chutí mi a ako vidíš na obrázku je aj dosť hustý... drží tvar :-)
rybarkuchar
Zaujímavá kombinácia, určite vyskúšam. Ak chceš dosiahnuť všade rovnomernú chuť čerstvého cesnaku: skús ho pretlačiť, roztrieť zo soľou, trochou oleja a vody. Preceď a máš nálev ktorý sa dá uchovať a ľahko sa rozptýli v jedle.
nelajsia
robievam s jogurtom, ale len osolím a trosku citron pridám a nastrúham na jemnom strúhadle ako jablcka....skusim s tým cesnakom....fajny zdravý recept
karuna
Super receptik, robievam nieco podoble, len namiesto bieleho jogurtu davam nakrajane avokado a orechy nie. Inak, pre tych co miluju cviklu, ak mate cerstvu, skuste ju niekedy upiect v trube, celu aj so supou, je neporovnatelne chutnejsia ako ta varena.
dajanca
@karuna tak na to pečenie cvikly sa chystám už pekne dlho a stále som nenabrala odvahu :-)... aj tú cviklu zabalíš napríklad do alobalu, alebo v nejakej uzavretej nádobe ju pečieš? Aj ju prepichneš napríklad ako baklažán?
marianne
@dajanca spravila som ho vcera na veceru a je vynikajuci,jeden z najlepsich.Pre toho, kto lubi cviklu, nebicko v papulke.Dakujem za rcp,bude u nas casto...
dajanca
@marianne teším sa, že vám pochutil a že recept neupadne do zabudnutia medzi tisíckami nových receptov, ktoré tu denne pribúdajú
:-)
lanabard
toto je skvelé, vyskúšala som, chutilo a odporúčam ďalej...
dajanca
aj ja ďakujem za krásne foto :-) a tie pletenky... narobila si mi chuť asi zabehnem do pivnice ešte mám zo pár cvikiel :-)